Internetsignaal optimaliseren

Heb je het idee dat je internetverbinding traag is? Duurt het ineens veel langer om grote bestanden te downloaden? Of haperen online filmpjes? Vervelend! Helaas zijn er allerlei redenen waarom je internetverbinding traag kan zijn. Zo kan apparatuur de verbinding verstoren. Of liften er misschien derden op je verbinding mee. Wat in ieder geval slim is om te controleren, is de kwaliteit van de netwerkkabels. We raden netwerkkabels (ook UTP- of ethernetkabels genoemd) van de types CAT5e of CAT6 aan. Voor meer tips, zie hieronder!

Gebruik een goede snelheidstest om de problemen te onderzoeken

De eerste stap is bepalen of je internet inderdaad traag is. Dat kan met een online snelheidstest. Niet al die tests zijn even betrouwbaar. We raden aan om de Caiway Speedtest te gebruiken.

Check de aansluiting tussen je modem en computer

Je kunt je modem en computer het beste verbinden met een UTP-kabel. Als je een USB-aansluiting gebruikt, kan je internet langzamer en minder stabiel worden. Bovendien zijn UTP-kabels bestand tegen langere afstanden, tot wel 100 meter. Ook draadloos werken is een optie. In principe is zo’n draadloze verbinding behoorlijk snel, maar die snelheid daalt als er bijvoorbeeld betonnen muren, planten en storende apparaten in de omgeving staan. Zelfs als er iemand tussen de draadloze router en de draadloze ontvanger zit, kan dat al een halvering van de snelheid betekenen. Voor meer tips over draadloos internet, check Wifi-verbinding optimaliseren.

Gevolg van aansluiten via een wifi-router

Als je meer computers hebt, wordt de internetverbinding gedeeld. De snelheid ook. Dit betekent dat als jij en een huisgenoot tegelijk een bestand downloaden, ieder de helft van de maximumsnelheid behaalt. Ook als die huisgenoot bijvoorbeeld online een film kijkt, beperkt dat de snelheid op andere apparaten. Soms blijkt de snelheid te dalen omdat de buren ‘meeliften’. Dat kan zomaar (en ongemerkt) gebeuren als je Wifi-netwerk niet met een wachtwoord beveiligd is. Als je de snelheid goed wilt testen, kun je het beste dus slechts met één computer verbinding maken en andere apparaten uitzetten. Daarnaast is het slim om je Wifi-netwerk met een wachtwoord te beveiligen, zodat derden geen snelheid ‘lenen’. Hoe je dat doet, lees je op Wifi-verbinding beveiligen.

Ga na wat er gebeurt op je computer

Op computers zijn vaak veel programma's geïnstalleerd. Steeds meer van die programma's maken (ongemerkt) gebruik van je internetverbinding. Bijvoorbeeld om updates op te halen of informatie met de leverancier uit te wisselen. Uiteraard zorgt dit ervoor dat je minder snelheid overhoudt voor wat je echt wilt doen, zoals downloaden of gamen. Check dus welke programma’s internet gebruiken. Als je dat niet wilt, zet je ze uit of verwijder je ze (alleen als je ze niet nodig hebt!).

Vervelende snelheidsvreters

Het is ook mogelijk dat je internetsnelheid daalt door virussen, spyware en/of adware. Dergelijke programma’s kunnen bijvoorbeeld spam vanaf jouw computer versturen. Daardoor wordt de internetverbinding flink belast en neemt de snelheid dus flink af. Wij raden aan je computer regelmatig te scannen op kwaadaardige programma's. Bijvoorbeeld met gratis antivirus- en anti-malwareprogramma’s die je online kunt downloaden.Helaas wordt uw computer ook bedreigd door programma's van minder betrouwbare bronnen. Veel virussen, spyware en adware zijn zo gemaakt, dat ze ongemerkt uw computer gebruiken om bijvoorbeeld spam te versturen. Dit merkt u vaak als eerste, omdat uw internetverbinding dan trager wordt, bijvoorbeeld doordat er veel mails vanaf uw computer worden verstuurd. Wij raden u aan uw computer te scannen op dit soort kwaadaardige programma's. Hiervoor zijn diverse (gratis) antivirus- en antimalwareprogramma's online te verkrijgen.

Regel het gemakkelijk online

We hangen niet op tot het probleem opgelost is. Via de veelgestelde vragen op de klantenservicepagina vind je antwoord op je vragen. Lukt dat je niet of wil je liever iemand persoonlijk spreken? Onze medewerkers staan voor je klaar. Via chat of social media.

Online beschikbaar van maandag t/m zondag van 09.00 - 21.00 uur. Bekijk hier alle contactmogelijkheden.