Caiway News

Wil je nieuwsservers gebruiken, maar weet je niet precies hoe dat werkt? Zie je door de binaries het NZB-bos niet meer? Het gebruik van nieuwsgroepen is niet extreem ingewikkeld, maar je moet er wel even induiken voordat je het snapt. We helpen we je zo goed mogelijk op weg. 

Met welk programma wil je nieuwsgroepen instellen?


Veelgestelde vragen

 • Hoe vind ik interessante bestanden om te downloaden?
  Er bestaan honderden binaries nieuwsgroepen. Het is dan ook bijna ondoenlijk om die allemaal door te lopen, op zoek naar dat ene downloadpareltje waar je blij van wordt. Veel makkelijker is het om gebruik te maken van een speciale zoekmachine. Zo doorzoek je heel veel nieuwsgroepen tegelijk. Voor meer over het gebruik van binary nieuwsgroepen én informatie over binary zoekmachines kunt je terecht op http://www.binaries4all.nl/beginners/
 • Hoe vraag ik Caiway News+ aan?
  Dat is voor nieuwe klanten niet mogelijk. Deze dienst is uitsluitend beschikbaar voor bestaande gebruikers.
 • Hoe werken de binaries?
  Mensen (‘posters’) plaatsen databestanden (bijvoorbeeld films) op een binaries newsserver. Vervolgens wisselen alle newsservers die data met elkaar uit. Zo zijn de bestanden voor iedereen beschikbaar. Er zijn flinke verschillen in newsservers. Sommige providers bieden gratis een newsserver aan. Dat klinkt super, maar vaak zijn de databestanden op die servers niet compleet, beschadigd of slechts enkele dagen beschikbaar. Daarna verdwijnen ze weer. Hoelang bestanden beschikbaar zijn wordt ook wel retentietijd of bewaartijd genoemd. Op betaalde nieuwsservers is die retentietijd vaak veel langer dan bij gratis servers. Bij Caiway News+, ook een betaalde nieuwsserver, bedraagt de retentietijd minimaal 200 dagen.
 • Ik heb gegevens toegevoegd aan mijn account in mijn nieuwsreader, maar het werkt nog niet. Wat nu?
  Je kunt dan het beste de huidige newsserver verwijderen en een nieuwe toevoegen. Klik daarvoor op Add new server en vul de gegevens in (zie: Hoe installeer ik een newsreader?).
 • Is de Fair Use Policy van toepassing op Caiway News+?
  Ja. Indien er extreem grote hoeveelheden data worden gedownload, kun je tegen een beperking aanlopen.
 • Wat is en hoe installeer ik een newsreader?

  Een newsreader is een programma dat verbinding maakt met de newsserver en de gewenste bestanden downloadt. Er zijn een groot aantal newsreaders op de markt. Veel daarvan zijn gratis op internet te vinden. Twee bekende newsreaders zijn Newsleecher en Grabit. In de downloadmanager van de newsreader dien je jouw usenet accountgegevens in te voeren:

  Serveradres: news.caiway.nl

  Username: de loginnaam van je internetabonnement, aangevuld met '@caiway.nl'

  Password: het wachtwoord van je internetabonnement

 • Wat is het adres van de newsserver van Caiway?

  Het adres van de News+ server is: news.caiway.nl

  Het adres van de tekstserver is: textnews.caiway.nl

 • Wat zijn de inloggegevens van Caiway News+?
  Je gebruikersnaam, inclusief ‘@caiway.nl’ en het wachtwoord van je internetverbinding kun je ook gebruiken voor onze newsserver. Voorbeeld: je korte emailadres is [email protected]. Je logt dan in met "[email protected]" en het bijbehorende wachtwoord.
 • Wat zijn NZB (Newzbin) bestanden?
  Downloaden vanuit nieuwsgroepen gaat tegenwoordig een stuk makkelijker dankzij zogenaamde NZB-bestanden. Een NZB-bestand bevat informatie die je newsreader (het downloadprogramma) nodig heeft om de data te kunnen downloaden. Je newsreader weet dan precies wat er moet worden gedownload en waar dit in de nieuwsgroepen te vinden is. Alle moderne newsreaders kunnen NZB-bestanden importeren.
 • Wat zijn usenet binary groepen?
  Dit zijn de nieuwsgroepen, ook wel news genaamd. Oorspronkelijk waren usenet-groepen discussie-platformen, waar mensen overal allerlei onderwerpen gesprekken voerden. In het begin (nieuwsgroepen bestaan al enorm lang!) werden alleen tekstberichten gepost. De naam van de nieuwsgroep geeft aan wat het onderwerp is. Deze dienst biedt Caiway gratis aan onder textnews.caiway.nl. Je kunt deze nieuwsgroepen onder andere benaderen door in je e-mailprogramma een account "nieuws" aan te maken. Maar er is meer te vinden dan alleen tekst. Er wordt namelijk ook data in nieuwsgroepen gepost. Denk aan muziek, films en software. Die data wordt ‘binaries’ genoemd. Je kunt binaries downloaden in de nieuwsgroepen zelf.
 • Welke ondersteuning biedt Caiway?
  Zowel de software die je nodig hebt om in nieuwsgroepen te downloaden als de bestanden die je er downloadt, zijn niet van ons. We hebben daar dus geen invloed op. Om die reden bieden we geen ondersteuning bij het gebruik van nieuwsgroepen aan. Nog wel een tip: het is zeer verstandig om een goede (up-to-date) virusscanner en firewall te installeren, voordat je met nieuwsgroepen aan de slag gaat.
 • Welke snelheid kan ik halen op Caiway News+?
  De maximale snelheid hangt af van je internetabonnement. Je dient er rekening mee houden dat het soms heel druk in nieuwsgroepen is. Zeker in populaire groepen. Als het inderdaad druk is, daalt je downloadsnelheid. Als het je te langzaam gaat, kun je het beter op een ander tijdstip nog een keer proberen.