Wifi optimaliseren

Een langzame internetverbinding in huis wil je natuurlijk niet. Maar wat als je toch merkt dat het bereik niet altijd even fijn werkt? Of als je internet begint te haperen? We geven je graag een aantal handige tips om hier van af te komen.

Bekijk de video hiernaast of volg hieronder de stappen en dan is je wifi probleem zo opgelost!
 

Slimme Wifi-boosters


Heb je wel wifi maar is het bereik niet optimaal? Door een extra wifi-booster aan te leggen verleng je op meerdere plaatsen het wifi-netwerk in huis. 

Zorg dat de wifi-boosters bekabeld met elkaar verbonden zijn


Apparaten die via kabels verbonden zijn werken veel beter dan een draadloze verbinding. Dat geldt ook voor onze wifi-boosters. Die kunnen prima via de wifi werken, maar doen het nog beter met een UTP kabel ertussen. Je zult gelijk merken dat alle apparaten die via het wifi-booster verbonden zijn een veel sterkere verbinding hebben.

Wil je de Slimme Wifi-boosters optimaal gebruiken? We hebben alle slimme tips voor je klaar staan. Wil je Slimme Wifi-boosters toevoegen aan je pakket? Via MijnCaiway kan je onder het kopje 'Producten' de Slimme Wifi-boosters direct bestellen!

Handige tips      Mijn Caiway 

Controleer of er een storing is

Het kan zijn dat er een actuele storing is en dat je daarom tijdelijk geen gebruik kan maken van je wifi en internet. Doe daarom een check op onze storingspagina om dit te controleren.

Naar de storingspagina

Herstart het modem

Het aan en uit zetten van je modem. Soms kan de simpelste oplossing zoals het herstarten al het verschil maken. Haal hiervoor de stroom één minuut van het modem en sluit daarna het modem weer aan. Wacht totdat je modem weer volledig is opgestart. Maak je gebruik van Slimme Wifi-boosters? Herstart deze ook door het extra wifi-booster van de stroom af te halen en sluit dit daarna aan. Wacht ook hier weer totdat de wifi-booster opgestart is.

Frequentie signaal aanpassen naar 5GHz

Onze modems maken gebruik van twee verschillende frequenties, de 2.4GHz en de 5GHz. Door de frequentie te willen kan je de wifi thuis al snel verbeteren. De meeste wifi-routers en modems maken gebruik van het signaal op 2.4GHz. Daardoor heb je thuis meer bereik, maar kan de wifi ook trager worden als andere apparaten ook van dezelfde frequentie gebruik maken. Als je gebruik maakt van een glasvezel wifi-modem kiest je modem zelf al de beste frequentie uit en is het niet nodig om dit veranderen.

Daarom 5GHz

 • Je hebt een hogere wifi snelheid.
 • Minder problemen van een ander wifi-netwerk en stoorzender.
 • Met het gebruiken van 5GHz heb je wel minder bereik. Zorg dat wifi-boosters ook op 5GHz staan.

Wijzig je frequentie van het kabel wifi-modem

Met een kabelmodem kan je voor beide frequenties een netwerknaam instellen. Daarna verbind je de telefoon, computer of tablet met het 5GHz-netwerk. Nog niet alle apparaten ondersteunen het 5GHz-netwerk, dus dan staat dit ook niet in de keuzes. Verbind het apparaat dan op het 2.4 GHz-netwerk.

Let op!

 • Ontvang je een update op al aangesloten apparaat waarmee het 5GHz-netwerk wel mogelijk is? 'Vergeet' dan de 2.4GHz frequentie op je apparaat om te voorkomen dat dit nog steeds automatisch verbinding maakt met het minder snelle wifi-netwerk.
 • Controleer bij het aankopen van een nieuw apparaat of er 5GHz op AC op de verpakking staat bij de wifi-informatie. Zo weet je zeker dat dit werkt op het snelle 5GHz-netwerk.

Plaats de wifi-router of wifi-modem op een goede plek

Door het correct plaatsen van je wifi-router of modem werkt wifi het beste. Hieronder vind je een paar goeie tips om op elke locatie in huis een zo sterk mogelijk wifi signaal te halen. 

Hoog, vrij en stevig

 • Plaats het modem hoog, maar zorg dat er tenminste 30 cm afstand van een betonnen plafond.
 • Het modem moet stevig staan of worden opgehangen.
 • Gebruik de meegeleverde kabel van het modem.
 • Hou het modem vrij en zit dit bijvoorbeeld niet achter andere apparaten, een bank of in een gesloten kast.

Voorkom verstoringen van ander apparatuur

 • Het wifi is het beste als je het modem kan zien vanaf de plaats waar je internet wilt gebruiken.
 • Isolatie materiaal zoals glas, beton, metaal maar ook water kan het wifi-signaal verminderen.
 • Zorg ervoor dat wifi-apparaten zoals Chomecast of Apple tv niet te dichtbij het modem of wifi-booster staan.
Lukt het niet om deze tips toe te passen in huis? Dan is gebruik maken van onze Slimme Wifi-boosters een oplossing. Denk bij het gebruik van een wifi-router dat de antennes in de juiste richting wijzen om je wifi te verbeteren.

Wifi uitzetten op het modem

Maak je gebruik van onze Slimme Wifi Boosters of heb je in huis wifi via een eigen router? Zet dan de wifi op je modem uit. Omdat je nu al wifi ontvangt via de wifi-boosters of een router kan het storing geven als deze beide aan staan. Het uitzetten van je wifi is snel geregeld. Wel gaat dit voor elk modem net iets anders. Bijvoorbeeld voor de Genexis Platinum of Nokia XS-2426-A en B kan je dit zo doen:

Genexis Platinum

Hou de 'WPS' knop 10 seconden ingedrukt, controleer daarna of het 'wifi' lampje op het modem uitgaat.

Nokia XS-2426G-A en B

Druk de 'WLAN' knop aan de achterkant van het modem kort in. Bij het Nokia XS-2426G-A modem zie je aan de voorkant dat de twee lampjes 'WLAN2.4G' en 'WLAN5G' uitgaan. Bij het Nokia XS-2426G-B modem zie je aan de voorkant dat het 'WLAN' lampje uitgaat.

Neem een kijkje in onze handleiding als je gebruik maakt van een ander modem.

Gebruik alleen UTP apparaten en Slimme Wifi-boosters

Door het voor jezelf maar ook de apparaten simpel en overzichtelijk te houden zal het wifi thuis beter werken. We raden je aan om alleen UTP kabels en wifi accespoints te gebruiken. Vervang thuis draadloze apparaten zoals repeaters of powerline adapters door bijvoorbeeld wifi-boosters in te zetten of apparaten met kabels te verbinden. Hierdoor blijft de verbinding stabiel en kan jij meer genieten van goed werkende wifi.

Kom je er niet uit?

Elke dag online van 09:00-21:00. Bellen kan doordeweeks van 08:00-21:00 en op zaterdag van 10:00-16:00. Op zondag ook open voor technische vragen van 10:00-16:00.