Wifi-router plaatsen

Waar kan ik mijn Wifi-router het beste plaatsen?

Laat de Wifi-router ‘vrij’ staan, uit de buurt van andere apparatuur. Veel apparaten kunnen het Wifi-signaal namelijk verstoren. Denk aan een draadloze telefoon, de babyfoon, een televisie en, ja, zelfs een magnetron.

 • Richt de antenne van de Wifi-router op een centrale plek in de woning. Bij de Sitecom WLR-4004 zit de antenne achter de lampjes. De Asus RT-AC68U en TP-Link Archer C1200 hebben beide drie losse antennes, bovenop de router. In de installatiehandleiding van de Asus zie je hoe je ze het beste kunt richten.

 • Voor de Sitecom geldt: plaats de Wifi-router voor optimale ventilatie met behulp van de meegeleverde beugel in staande positie, zoals hiernaast is afgebeeld.

Nog steeds geen ‘perfecte’ Wifi-verbinding? Misschien helpen deze tips:

 • Plaats de Wifi-router in de buurt van apparaten die gebruikmaken van internet. Als je vooral op de begane grond en op de tweede verdieping internet, is de eerste verdieping de beste plek voor de Wifi-router. Precies in het midden dus van de apparaten waar je mee internet.

 • Plaats de Wifi-router tussen de 1 en 2 meter hoogte op een vrije plek. Of bevestig de Wifi-router op (ongeveer) die hoogte aan de muur.

 • Verplaats de Wifi-router steeds een stukje en kijk of dat verschil maakt. Bijvoorbeeld door de speedtest te doen. Handig om te weten: de Wifi-snelheid is altijd lager dan de maximumsnelheid van je internetabonnement.

Veelgestelde vragen

 • Hoe weet ik of mijn router op de goede plek staat?
  Volg eerst de tips op deze pagina. Loop daarna rond en controleer of je op alle plekken waar je vaak internet goed bereik hebt. Zo ja, dan staat de router op een prima plek. Als de verbinding niet top is, kun je proberen of een andere plek beter werkt. Ook kan het zijn dat je een extra access point nodig hebt om de hele woning van een goed signaal te voorzien.
 • Ik kan niet overal vol bereik krijgen. Hoe kan dit?
  Als je een wat grotere woning hebt, kan dit helaas gebeuren. Zeker als de muren van beton zijn gemaakt. Je kunt overwegen een extra access point te kopen, zodat je ook op minder makkelijk bereikbare plekken een goede Wifi-verbinding krijgt.
 • Ik meet overal goed bereik, maar mijn Wifi werkt niet optimaal. Wat nu?
  Misschien wordt het signaal verstoord door externe factoren. Kijk op onze pagina stoorfactoren uitsluiten om dit probleem op te lossen.
 • Kan ik mijn Wifi-router in de meterkast neerzetten?
  Ja, dat kan. Het voordeel is natuurlijk dat de router dan lekker uit het zicht staat. Toch raden we het af, want vaak komt het de internetsnelheid en -kwaliteit niet ten goede. Bijvoorbeeld omdat het signaal wordt gehinderd door muren en andere obstakels. Het is dus beter om de router op een open plek neer te zetten, bijvoorbeeld in de woonkamer.

Regel het gemakkelijk online

We hangen niet op tot het probleem opgelost is. Via de veelgestelde vragen op de klantenservicepagina vind je antwoord op je vragen. Lukt dat je niet of wil je liever iemand persoonlijk spreken? Onze medewerkers staan voor je klaar. Via chat of social media.

Online beschikbaar van maandag t/m zondag van 09.00 - 21.00 uur. Bekijk hier alle contactmogelijkheden.