Scherp beeld voor iedereen

Daar concentreren wij ons op

Onze tv-kijkers verdienen de beste beeldkwaliteit. Daarom zendt Caiway nagenoeg alle tv-zenders in HD uit (High Definition, met andere woorden scherp beeld). Omdat sommige oude tv’s niet kunnen omgaan met HD, zenden we veel zenders óók in een lagere beeldkwaliteit uit: SD (Standard Definition). Binnenkort stoppen we met dubbel uitzenden, en zenden we alleen nog uit in HD.

Voor de meesten verandert daarmee niets, bijna iedereen kijkt al tv in HD. Toch is het belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent en dat je jouw tv of tv-ontvanger even controleert.

Waarom stopt Caiway met SD?

Vroeger was SD de standaard beeldkwaliteit. Op dit moment is dat al lang HD. TV kijken doe je natuurlijk het liefste in haarscherp beeld. Het is zonde en niet-duurzaam om zenders in twee kwaliteiten te blijven uitzenden. Dat kost extra energie en materiaal en neemt onnodig veel ruimte in op ons netwerk, dat wij liever geven aan de beste tv en het snelste internet.

Controleer je tv of tv-ontvanger

Als je al tv in HD-kwaliteit kijkt, hoef je niets te doen en verandert er niets. Weet je niet zeker of je al HD-tv kijkt? Volg dan de stappen hieronder om te controleren of jouw tv of tv-ontvanger een ingebouwde HD-tuner heeft.

Hoe ontvang je tv van ons?

Via een smartcard in mijn tv 
Je tv heeft een ingebouwde HD-tuner. Je kijkt al tv in HD.

Via een smartcard in mijn tv-ontvanger
Heb je de tv-ontvanger al van ons ontvangen, of heb je er zelf een gekocht?

 • Een tv-ontvanger van Caiway

  Je hebt een tv-ontvanger van het merk Humax. Controleer het model of typenummer.
  Begint het typenummer met IRHD? Dan heeft je tv-ontvanger een ingebouwde HD-tuner. Je kijkt al tv in HD.

  Is het een model Humax IR Fox C of Fox Z? Dan heeft je tv-ontvanger geen ingebouwde HD-tuner en dat betekent dat je tv kijkt in een lage kwaliteit. Upgrade je tv-ontvanger om alle zenders te kunnen blijven bekijken en voortaan tv te kijken in hoge HD-kwaliteit. 

 • Zelf een tv-ontvanger gekocht of aangesloten

  Zoek in de specificaties van je tv-ontvanger, de gebruiksaanwijzing of online of je tv-ontvanger een ingebouwde HD-tuner heeft. Zo ja, dan kijk je al tv in HD en hoef je niets te doen. Zo niet, dan kijk je tv in een lage kwaliteit. Upgrade je tv-ontvanger om alle zenders te kunnen blijven bekijken en voortaan tv te kijken in hoge HD-kwaliteit.

Via de kabel die direct op mijn tv is aangesloten
Je tv heeft een ingebouwde HD-tuner. Je kijkt al tv in HD.

Veelgestelde vragen

 • Welke zenders zijn straks niet meer beschikbaar in SD?

  Op dit moment stoppen we alleen de ‘dubbele uitzendingen’. De zenders die we tot nu toe zowel in HD als in SD aanbieden, zendt Caiway voortaan alleen uit in de betere beeldkwaliteit: HD. Binnenkort stoppen we met dubbel uitzenden, en zenden we alleen nog uit in HD

  Later volgen meer zenders waarmee we deze overstap maken. We houden onze klanten hierover op de hoogte. 

 • Wat betekent SD en HD precies? En welke beeldkwaliteit is voor mij het best?

  TV-beeld bestaat uit pixels: kleine, vierkante beeldpunten. Hoe meer van die pixels op je beeldscherm, hoe scherper het beeld. Dat wordt uitgedrukt in een 'beeldresolutie' (of: 'beeldkwaliteit'). HD en SD zijn verschillende beeldresoluties.

  SD staat voor ‘Standard Definition’, want dat was vroeger de standaard-beeldresolutie. Tegenwoordig is de standaard HD: 'High Definition'. HD-beeld bestaat uit veel meer pixels dan SD-beeld. Het beeld is dus scherper en daarmee van een hogere kwaliteit.

  Voor het kijken naar tv raden we HD aan. Je televisie heeft een groot scherm, SD-beeld zou dan een beetje blokkerig en onscherp worden. Caiway zendt alle zenders in het basispakket (uitgezonderd lokale zenders) in HD uit.

 • Wat moet ik doen? En wat gebeurt er als ik niets doe?

  Wij kunnen niet zien of jij tv-kijkt in SD of in HD. Omdat bijna alle tv (-ontvangers) al HD-kwaliteit bieden vragen we voor de zekerheid na of je tv of tv-ontvanger een ingebouwde ‘HD-tuner’ heeft, wat tv-kijken in HD mogelijk maakt.

  Kijk je al tv op HD-kwaliteit? Dan hoef je niets te doen. Kijk je nog geen tv in HD? Dan bestaat de kans dat je straks sommige zenders niet meer kan kijken. Upgrade je tv-ontvanger om alle zenders te kunnen blijven bekijken en voortaan tv te kijken in hoge HD-kwaliteit. 

 • Wat als mijn tv (-ontvanger) niet geschikt is voor HD? Kan ik dan sommige zenders niet meer kijken?

  Vooralsnog zendt Caiway alle zenders uit het basispakket in twee kwaliteiten uit, HD en SD. Als je een tv hebt die niet overweg kan met HD, blijf je die zenders gewoon in SD kijken. Mogelijk verandert dit in de toekomst.

  Zenders die we alleen in HD uitzenden kan je niet meer kijken met apparaten die alleen geschikt zijn voor SD.

  Overweeg om een nieuwe televisie of tv-ontvanger aan te schaffen, zodat je alle zenders in de beste beeldkwaliteit kijkt. Dat hoeft niet het nieuwste model te zijn, wel een met een ingebouwde HD-tuner.

 • Ik heb meerdere tv’s in huis. Moet ik die allemaal controleren?

  Ja, dat raden we aan. Zo weet je zeker dat je op al je tv’s HD-tv kan (blijven) kijken.

Kom je er niet uit?

Elke dag online van 09:00-21:00. Bellen kan doordeweeks van 08:00-21:00 en op zaterdag van 10:00-16:00. Op zondag ook open voor technische vragen van 10:00-16:00.