Blokken of strepen in beeld

Blokken of strepen in beeld? Daar zit je niet op te wachten! Soms wordt dit veroorzaakt doordat het signaal dat binnenkomt te zwak is. Andere keren ligt het aan externe apparatuur. Die kan het signaal namelijk verstoren. Door onderstaande stappen te doorlopen, kun je achterhalen wat er precies speelt en – belangrijker – hoe je dat op kunt lossen. Vergeet ook niet de veelgestelde vragen onderaan deze pagina door te lezen.

Stap 1. Zoek de nieuwe zenders op

 • Als je op alle zender blokken of strepen ziet, kan dit liggen aan een verkeerde afstemming van de ingebouwde ontvanger in je televisie. Het opnieuw zoeken van zenders kan dit oplossen.
 • Weet je niet precies hoe je zenders moet opzoeken? Het stappenplan Zenders zoeken helpt je verder!

Stap 2. Controleer de overige televisies


Ervaar je ook storing op andere televisies?

 • Ik heb andere televisies die ook problemen hebben.
  Ga door naar stap 3.
 • Ik heb andere televisies die geen problemen hebben.
  Ga door naar stap 6.
 • Ik heb geen andere televisies.
  Ga door naar stap 3.

Stap 3. Lokaliseer de hoofdaansluiting

Volg de kabel die uit je televisie of tv-ontvanger komt. Deze eindigt meestal in een wandcontactdoos, zoals op de afbeelding hiernaast. Controleer altijd of je een vergelijkbare wandcontactdoos in de meterkast ziet. Zo ja, dan is dit waarschijnlijk de hoofdaansluiting. Zit er geen wandcontactdoos in de meterkast en is je woning van voor 1985? Dan zit de hoofdaansluiting waarschijnlijk in de woonkamer.

 • Ik heb mijn hoofdaansluiting gevonden.
  Ga verder met stap 4.
 • Ik kan mijn hoofdaansluiting niet vinden.
  Neem contact op met Caiway.

Stap 4. Controleer of je televisie rechtstreeks is aangesloten op de hoofdaansluiting

Het coax-signaal wordt vaak onderbroken door splitters, versterkers of wandcontactdozen. Controleer of de verbinding tussen je televisie en de hoofdaansluiting, die je in stap 3 gevonden hebt, rechtstreeks is.

 • Mijn televisie is rechtstreeks aangesloten op de hoofdaansluiting
  Ga door naar stap 8.
 • Mijn televisie is niet rechtstreeks aangesloten op de hoofdaansluiting
  Ga door naar stap 5.

Stap 5. Sluit je televisie rechtstreeks aan op de hoofdaansluiting

Soms veroorzaakt apparatuur die tussen de televisie en de hoofdaansluiting is geplaatst, een storing. Om te controleren of dat jouw probleem verklaart, moet de tv rechtstreeks op de hoofdaansluiting worden aangesloten. Doe dit met een kabel van maximaal 10 meter. Dit kan een nieuwe kabel zijn, maar je kunt ook de kabel gebruiken die je al had. Als je de tussenliggende apparatuur maar verwijdert.

Probleem opgelost?

 • Ja
  Ga door naar stap 6.
 • Nee
  Ga door naar stap 8.

Stap 6. Controleer de splitter(s) en versterker

Nu plaats je de apparatuur die je bij stap 4 hebt verwijderd, één voor één terug. Zo kun je de ‘boosdoener’ achterhalen.

Splitter


Een splitter dempt het signaal en kan relatief snel verouderen. Plaats de splitter terug en controleer of de storing terugkomt. Zo ja, dan is je splitter waarschijnlijk defect.


Versterker

Hoewel een versterker het signaal versterkt, kan een defecte versterker het omgekeerde effect hebben. Plaats de versterker terug en controleer of de storing terugkomt. Zo ja, dan is de versterker waarschijnlijk defect.

Probleem opgelost?

 • Ja
  De splitter of versterker veroorzaakte de storing. Vervang deze om het probleem op te lossen.
 • Nee
  Ga door naar stap 7.

Stap 7. Controleer de kabels en de stekkers

Kabels
Vaak zijn oudere kabels niet (goed) afgeschermd tegen bijvoorbeeld 4G-signalen. Als dat soort signalen de kabel bereiken, kan dit het beeld verstoren. Sluit een andere (nieuwere) kabel aan om dit te controleren.

Stekkers
Oudere kabels hebben vaak plastic kapjes als stekkers. Dit is een ouderwetse manier van aansluiten en kan tot storingen leiden. Zie je inderdaad een plastic kapje op de stekker? Vervang die dan door een nieuwe stekker, bij voorkeur een stekker met het Kabelkeur Keurmerk.

Probleem opgelost?

 • Ja
  De kabel of stekker was het probleem. Vervang deze om het probleem op te lossen.
 • Nee
  Ga door naar stap 8.

Stap 8. Staan er apparaten in de buurt van de TV

Draadloze apparaten die in de buurt van de tv staan, kunnen het tv-signaal beïnvloeden. Bekende ‘stoorfactoren’ zijn onder andere:

 • Chromecast
 • Babyfoon
 • Draadloze telefoon
 • Router
 • Andere wifi-apparatuur

Als je andere apparatuur in de buurt van de tv hebt staan, haal daar dan de stroom vanaf en check of dit het probleem verhelpt.


Probleem opgelost?

 • Ja
  Mogelijk zijn je kabels niet goed afgeschermd tegen signalen van buitenaf. Controleer de kwaliteit van de coaxkabels, -stekkers en -wandcontactdozen. Zet apparatuur die je eerder hebt uitgezet, dan weer aan en controleer of het probleem wegblijft. Indien mogelijk, kun je proberen ‘storende’ apparatuur wat verder van de tv te plaatsen.
 • Nee
  Oké, dan is het tijd om contact op te nemen met de Caiway Klantenservice. We helpen je graag!

Veelgestelde vragen

 • Hoe kan externe apparatuur invloed hebben op mijn signaal?
  Steeds meer apparaten zijn draadloos. Denk aan routers, tablets en mobiele telefoons, maar ook aan babyfoons, draadloze thermostaten enzovoorts. Als kabels en/of stekkers niet goed zijn afgeschermd, kunnen die draadloze signalen storingen veroorzaken.
 • Waarom moet ik mijn tv rechtstreeks aansluiten?
  Splitters, versterkers, wandcontactdozen en coaxkabels veroorzaken vaak storing in huis. Als je de televisie rechtstreeks aansluit, kun je achterhalen of dat voor jou geldt. Zo niet, dan is de kans groot dat de storing ‘buitenshuis’ optreedt. In dat geval kan onze monteur je verder helpen.

Regel het gemakkelijk online

We hangen niet op tot het probleem opgelost is. Via de veelgestelde vragen op de klantenservicepagina vind je antwoord op je vragen. Lukt dat je niet of wil je liever iemand persoonlijk spreken? Onze medewerkers staan voor je klaar. Via chat of social media.

Online beschikbaar van maandag t/m zondag van 09.00 - 21.00 uur. Bekijk hier alle contactmogelijkheden.