Blokken of strepen in beeld

Blokken of strepen in beeld? Daar zit je niet op te wachten! Er zijn meerdere bekende oorzaken van dit vervelende probleem. Het kan zijn dat het signaal dat binnenkomt gewoon niet goed/sterk genoeg is, maar meestal veroorzaken kabels/apparatuur binnenshuis dit issue. Dit stappenplan helpt je om te achterhalen wat er precies aan de hand is én wat je eraan kunt doen. Helemaal onderaan vind je bovendien antwoorden op veelgestelde vragen.

Stap 1. Zoek de nieuwe zenders op

Als je blokken of strepen op alle (of een heleboel) zenders ziet, kan het zijn dat de ontvanger niet goed is afgestemd. Om dat te bepalen, kun je de zenders opnieuw opzoeken en instellen. In deze stap gaan we dan ook de zenders opnieuw opzoeken.


Stap 2. Controleer eventuele andere telvisies


Zie je blokken/strepen op één of op meerdere televisies?

 • Ik heb andere televisies die ook problemen hebben.
  Ga door naar stap 3.
 • Ik heb andere televisies die geen problemen hebben.
  Ga door naar stap 6.
 • Ik heb geen andere televisies.
  Ga door naar stap 3.

Stap 3. Zoek de hoofdaansluiting

Volg de kabel die uit je televisie of tv-ontvanger komt. Deze eindigt meestal in een wandcontactdoos, zoals op de afbeelding hiernaast. Controleer altijd of je een vergelijkbare wandcontactdoos in de meterkast ziet. Zo ja, dan is dit waarschijnlijk de hoofdaansluiting. Zit er geen wandcontactdoos in de meterkast en is je woning van voor 1985? Dan zit de hoofdaansluiting waarschijnlijk in de woonkamer.

 • Ik heb mijn hoofdaansluiting gevonden.
  Ga verder met stap 4.
 • Ik kan mijn hoofdaansluiting niet vinden.
  Neem contact op met Caiway.

Stap 4. Controleer of TV-ontvanger rechtstreeks is aangesloten op de hoofdaansluiting

Het coax-signaal wordt vaak onderbroken door splitters, versterkers of wandcontactdozen. Controleer of de verbinding tussen je tv-ontvanger en de hoofdaansluiting rechtstreeks is.

 • Mijn tv-ontvanger is rechtstreeks op de hoofdaansluiting aangesloten. Ga door naar stap 8.
 • Mijn tv-ontvanger is niet rechtstreeks aangesloten. Ga door naar stap 5.

Stap 5. Sluit de TV-ontvanger rechtstreeks aan op de hoofdaansluiting

Oké. Dan is het tijd om te testen of een rechtstreekse aansluiting het probleem verhelpt. Hiervoor moet je alle 'extra'apparatuur te verwijderen. Sluit de tv-ontvanger vervolgens met een kabel van maximaal 10 meter rechtstreeks op de hoofdaansluiting aan.

Probleem opgelost?

 • Ja
  Ga door naar stap 6.
 • Nee
  Ga door naar stap 8.

Stap 6. Controleer de splitter(s) en de versterker


Splitter
Een splitter dempt het signaal, en kan relatief snel verouderen. Plaats de splitter terug en controleer of de storing terugkomt.Zo ja, dan is de splitter waarschijnlijk defect.
Versterker
Hoewel een versterker het signaal uiteraard versterkt, kan een defecte versterker het tegenovergestelde effect hebben. Plaats de versterker terug en controleer of de storing weer optreedt. Als dat zo is, is de versterker waarschijnlijk defect.

Probleem opgelost?

 • Ja
  De splitter en/of versterker veroorzaakte de storing. Vervang deze apparatuur om het probleem op te lossen.
 • Nee
  Ga door naar stap 7.

Stap 7. Controleer de kabels en stekkers

Kabels
Vaak zijn oudere kabels niet goed afgeschermd tegen bijvoorbeeld 4G-signalen. Als die kabels dergelijke signalen inderdaad doorlaten, kan dat storingen veroorzaken. Je kunt dit testen door een nieuwe kabel aan te sluiten en te controleren of de storing dan wegblijft. 
Stekkers
Stekkers van oudere kabels zijn vaak plastic kapjes. Die zijn niet geschikt voor digitale televisie, omdat er signalen van buitenaf doorgelaten worden. Zie je een plastic kapje op de stekker? Vervang die dan door een nieuwe stekker, bij voorkeur ééntje met het Kabelkeur Keurmerk. 

Probleem opgelost?

 • Ja
  De kabel of stekker veroorzaakte het probleem. Vervang die om het op te lossen.
 • Nee
  Ga door naar stap 8.


Stap 8. Staan er andere apparaten in de buurt van de TV?

Draadloze apparaten kunnen de ontvangst (en dus de beeldkwaliteit) beïnvloeden. Voorbeelden van apparaten die regelmatig storingen veroorzaken, zijn:

 • Chromecast
 • Babyfoon
 • Draadloze telefoon
 • Router
 • Andere Wifi-apparatuur

Als er andere apparatuur in de buurt van je televisie staat, haal die dan van de stroom af en controleer of de storing dan verdwijnt.

Probleem opgelost?

 • Ja
  Het lijkt erop dat je kabels niet (goed) zijn afgeschermd tegen signalen van buitenaf. Controleer de kwaliteit van de coaxkabels, stekkers en wandcontactdozen. Vervang apparatuur die het signaal verstoort.
 • Nee
  We hebben het probleem helaas nog niet op kunnen lossen. Dat gaan we uiteraard wel doen. Neem daarvoor contact op met de Caiway Klantenservice.

Veelgestelde vragen

 • Hoe kan externe apparatuur invloed hebben op mijn signaal?
  Steeds meer apparaten zijn draadloos. Denk aan routers, tablets en mobiele telefoons, maar ook aan babyfoons, draadloze thermostaten enzovoorts. Als kabels en/of stekkers niet goed zijn afgeschermd, kunnen die draadloze signalen storingen veroorzaken.
 • Waarom moet ik mijn tv rechtstreeks aansluiten?
  Splitters, versterkers, wandcontactdozen en coaxkabels veroorzaken vaak storing in huis. Als je de televisie rechtstreeks aansluit, kun je achterhalen of dat voor jou geldt. Zo niet, dan is de kans groot dat de storing ‘buitenshuis’ optreedt. In dat geval kan onze monteur je verder helpen.

Regel het gemakkelijk online

We hangen niet op tot het probleem opgelost is. Via de veelgestelde vragen op de klantenservicepagina vind je antwoord op je vragen. Lukt dat je niet of wil je liever iemand persoonlijk spreken? Onze medewerkers staan voor je klaar. Via chat of social media.

Online beschikbaar van maandag t/m zondag van 09.00 - 21.00 uur. Bekijk hier alle contactmogelijkheden.