Masterclass: 5 pro-tips voor filmen met je smartphone

woensdag 02-10-2019
  • Mobiel

TikTok-influencer als Fyonna Zara: je wordt het niet zomaar. Naast een creatief brein, een hippe kledingkast en een gezonde dosis lef, heb je ook een goede videocamera nodig. Althans, dat denken de meeste mensen. In werkelijkheid kom je al best een eind met je eigen smartphone. Benieuwd hoe jij er echte pro-video’s mee schiet? Door deze simpele tips te volgen!


1. Stel de juiste resolutie in

Te beginnen met simpele (maar doeltreffende) tip: de resolutie van je smartphone camera omhoog gooien. Weinig mensen weten hier van af, maar het kan je beeldkwaliteit enorm ten goede komen. Over het algemeen geldt: hoe hoger de resolutie, hoe beter de beeldkwaliteit.

Bij de meeste smartphones kun je de resolutie aanpassen in de camera-instellingen. Een goede resolutie om video’s in op te nemen is 1920x1080. HD in de volksmond! Voor wie haar of zijn video echt naar een hoger niveau wil tillen is er 4K - al zal dat voor menig Instagram-video niet nodig zijn. Let wel op: hoe hoger de resolutie, hoe meer ruimte een video inneemt op je telefoon.


2. Licht is je beste vriend

Hoe beter je video is belicht, hoe beter de kwaliteit. Met een paar simpele tips maak je meteen een enorm verschil. Film bijvoorbeeld zo weinig mogelijk tegen het licht in. Staat jouw onderwerp – of jij dat nou zelf bent, je moeder of de kat van de buren – tegen het licht in, dan laat het resultaat veelal te wensen over. De lichtbron schijnt dan namelijk direct in de lens van je camera, met als resultaat een heldere achtergrond en een onderbelicht onderwerp.

Wil jij bijvoorbeeld een kekke video voor je Instagram Stories opnemen, ga dan met je blik naar buiten voor een raam staan. Zo vangt het onderwerp (jouw prachtige porem) genoeg licht voor een te gekke video. Overweeg ook om een videolamp te kopen: je tikt ze al voor ongeveer 35 euro op de kop.

moeder mobiel

3. Lock je exposure & focus
Heb je goed licht gefixt, maar blijft de helderheid schommelen? Of wordt het beeld soms wazig? Het kan zijn dat je exposure en focus niet vaststaan.

Net als iedere andere camera regelt ook je smartphone de hoeveelheid lichtinval (exposure) en de scherptediepte (focus). Film je in volle zon, dan draait je telefoon automatisch de lichtinval terug en sta je voor de camera, dan focust de lens zich automatisch op jou. Zo wordt je video niet onscherp of nog erger, één groot wit vlak.

Handig natuurlijk, ware het niet dat je smartphone dit soms aanpast terwijl je filmt. Hierdoor kan het zijn dat jij op een cruciaal moment in jouw performance één wordt met de achtergrond of het beeld verandert in een grote waas. Bij de meeste smartphones is het ‘vastzetten’ zo gepiept: houd je vinger enkele seconden ingedrukt op het scherm, et voilà: hij ‘lockt’ de exposure en focus. Om de lichtinval vervolgens te regelen schuif je je vinger over het beeldscherm.


4. Leren stabiliseren
Niemand wordt gelukkig van wankel camerawerk. Probeer schudden dus zoveel mogelijk te beperken. Goed, de mens is geen robot, dus als je vanuit de hand filmt is het bijna onvermijdelijk. Zeker na een paar koppen koffie. Om toch een zo stabiel mogelijk beeld te krijgen kun je kiezen voor een statief of een gimbal. Die laatste ken je misschien nog niet; een apparaat dat het trillen van je hand stabiliseert en bewegingen vloeiender maakt. Reuze handig als je mooie beelden wil schieten.

meisje mobiel

5. Film lekker dichtbij
Vergeet de zoomfunctie op je telefoon. Niemand zit te wachten op korrelig beeld. Wil je je onderwerp het beste in beeld krijgen, dan doe je er goed aan gewoon op hem/haar/het af te stappen. Dit voelt onwennig – zeker als jijzelf niet het pronkstuk bent van je video – maar doe het vaak genoeg en het begint vanzelf te wennen. Uiteindelijk levert het betere beelden op.

Zware Gebruikers
Zo, met onze masterclass ben je goed op weg om de volgende YouTube-ster te worden… Of kun je in ieder geval betere vakantievideo’s schieten. Benieuwd hoe Fyonna Zara deze tips toepast om haar TikTok-imperium uit te breiden? Bekijk de tweede aflevering van Zware Gebruikers, waar de familie Gashi dagelijks grote hoeveelheden data slurpt. En dat zonder snelheid te verliezen.

Wie ook nog razendsnel haar of zijn video’s online wil hebben, doet er goed aan eens te kijken naar Caiway Mobiel. Dat is mobiel bellen, maar dan met Caiway.

Combineer Internet en Mobiel van Caiway en krijg maandelijks €5,- combikorting zolang je abonnement loopt. Meer informatie over Caiway Mobiel vind je hier.