Mobiel

5 tips om de baas te zijn over je eigen wifi

woensdag 3 april 2019

 


1.
Veiligheid
Ben je lekker een dagje op pad en wil je tussendoor even je mail checken of andere zaken online regelen, zoek dan bij voorkeur geen verbinding met openbare netwerken. Het woord zegt het al een beetje: openbaar = iedereen, dus ook mensen met verkeerde intenties, kan gebruik maken van die verbinding. Concreet loop je daarmee het risico dat een aanvaller die je internetverbinding afluistert of dat een aanvaller een nep-netwerk aanmaakt en zo jouw internetverbinding manipuleert.

Dat wil je niet, en gelukkig zijn er manieren om het te voorkomen. Je vindt ze onder andere hier.


2. Wachtwoorden
Eigenlijk is het heel simpel: je laat je voordeur ook niet openstaan, dus doe dat online ook niet. Bescherm je netwerk met een goed en sterk wachtwoord. Zo houd je internetcriminelen buiten de deur én behoud je je snelheid – want hoe meer zielen, hoe minder snelheid op de wifi. En denk nou niet slim te zijn door 012345 te kiezen omdat je denkt dat vast niemand dat kiest, want dat is samen met het wachtwoord password (ja, echt) het meest gekozen wachtwoord van Nederland. Andere tip: gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord voor en maak gebruik van zowel (hoofd)letters als cijfers en leestekens.


Lees ook:
5 x tips om slim gebruik te maken van je wifi


3. Gasten
Hartstikke gezellig als je huis vol zit mensen die ook allemaal gezellig op de wifi willen. Nu hoef je bij je eigen gasten natuurlijk niet direct de vrees te hebben dat ze je bankrekening leeghalen, maar goed, je wilt ze ook niet op ideeën brengen. Maak daarom een netwerk aan voor je gasten. Kunnen zij niet in je privé-bestanden op je harde schijf (die bijvoorbeeld aan je wifi gekoppeld is), je houdt eventuele virussen van je gasten buiten de deur (het griepvirus alleen niet) én je houdt de snelheid van de wifi hoog. Hoe je zo’n netwerk maakt? Zo. En nee hoor, dat is niet ingewikkeld.


Lees ook:

4 x voordelen van wifi met de kracht van glasvezel

4. Kinderslot
Een kinderslot: niet alleen handig op de portieren van je auto, maar ook op de wifi. Je wilt tenslotte dat bepaalde deuren daar ook voor je kroost gesloten blijven. En, ook handig (al denken je pubers hier geheid anders over): hiermee kun je de wifi ook tijdelijk uitschakelen. ‘s Avonds bijvoorbeeld, of tijdens het eten. Wel zo gezellig (althans, da’s de bedoeling) en goed voor de nachtrust. In deze blog vind je meer tips voor veilig internet voor kinderen.

5. Internet criminelen
We zeiden het net al: één van de belangrijkste redenen om je wifi en je privézaken goed te beveiligen, is om cybercriminelen buiten de deur te houden. Die doen echter op hun beurt steeds beter hun best om jouw persoonlijke gegevens te achterhalen, bijvoorbeeld door middel van phishingmails. Deze nepmails zijn soms bijna niet te onderscheiden van echte mails. Toch is er een aantal zaken waarmee je het verschil ziet. Let bijvoorbeeld op het adres van de afzender (vreemd?), de aanhef (Engels / Nederlands), de inhoud (vaak de vraag om verificatie van persoonsgegevens) en de spelling (gekke zinsconstructies). Meer tips over het herkennen van phishingmails – plus een geinig testje.


Lees ook:
Dit zijn de 7 beste online games – en ze zijn nog gratis ook

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief