Wifi Internet

5 tips tegen traag internet

maandag 24 september 2018

Buiten muggen in je slaapkamer en regen op een stranddag is er weinig vervelender dan traag of haperend internet. Maar het goede nieuws is: je kunt het vaak zelf oplossen en wij zetten voor je op een rij hoe.

 1. Snelheid testen
  Laten we bij het begin beginnen. Het beste is om eerst even te meten of het signaal goed binnenkomt. Verbind je PC of laptop met je modem of wifi-router door middel van een netwerkkabel en doe een speedtest
 1. Kabels
  Probleem niet opgelost? Dan kan het zijn dat het probleem wordt veroorzaakt door zogenaamde ‘slechte’ kabels in huis. Controleer dan of de kabels en je apparatuur de snelheid aankunnen. Kabels moeten minstens categorie CAT5e hebben; apparatuur minimaal de snelheid van 1Gbit/sec. Je kunt op de kabel lezen van welke categorie ze zijn. Ook kun je kabels checken met onze kabeltest.
 1. Verouderde apparatuur
  Wat ook niet helpt, is verouderde apparatuur die nog gebruik maken van tragere wifi-standaarden. Je kunt deze het beste uitschakelen. Het verschilt per wifi-router hoe je dat doet. Heb je een TP-Link Archer 1200: check hier hoe je dit doet. Heb je een Sitecom dan lees je hier hoe je oude apparatuur uitschakelt en tenslotte: zo doe je dat bij een Asus-router.
 1. Stoorfactoren
  De kans is overigens ook groot dat je huis vol staat met dingen die je wifi-signaal beïnvloeden. Denk aan ‘slimme’ apparaten die verbinding met het internet maken, zoals smart TV’s, domoticasystemen, (bluetooth)apparatuur en wifi-routers van je buren. Maar ook: een alarmsysteem, aquarium en babyfoon. Bekijk hier een overzicht van apparaten die je wifi-signaal kunnen verstoren. Zet je wifi-router daar dus niet bij in de buurt.
 1. Frequentie
  In navolging van punt 4: switch je router van 2.4Ghz naar 5Ghz. De 5Ghz frequentie heeft minder last van verstoring omdat stoorzenders zoals bluetooth apparaten, magnetrons en draadloze telefoons de 2. 4Ghz frequentie gebruiken. Het is dus rustiger op de 5Ghz frequentie. Meer over file op de wifi en hoe je overstapt van 2.4Ghz naar 5Ghz lees je hier.


Lees ook: Met deze stappen check je of jouw apparaat fysiek de snelheid van glasvezel aankan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief