Wifi

Beveilig je wifi-netwerk: zo doe je dat

dinsdag 2 oktober 2018

Heb je de deur vandaag op slot gedaan? Grote kans dat het antwoord ‘ja’ is. Maar waarom zet je dan geen slot op je wifi? Je denkt er misschien niet gelijk aan, maar wie zijn netwerk niet beveiligt, loopt meer gevaar dan hij denkt. Een veilig netwerk begint met een sterk wifi-wachtwoord. Wat is een veilig wachtwoord en hoe stel je een eigen wifi-wachtwoord in? Dat leggen we je graag uit.

‘Ach, mij overkomt zoiets niet’
Als iedereen je netwerk kan gebruiken, gaat de internetsnelheid omlaag en loop je het risico dat internetcriminelen misbruik maken van je persoonlijke gegevens. Criminelen kunnen gebruikersnamen, wachtwoorden, e-mails en andere vertrouwelijke informatie achterhalen én misbruiken. Denk aan het versturen van spam en het bekijken van kinderporno. ‘Ach, mij overkomt zoiets toch niet’, denk je misschien. Maar wie het meemaakt, denkt voortaan wel twee keer na.

 

Wist je dat je internetsnelheid omlaag gaat als iedereen je internetverbinding kan gebruiken?

 

Zo wijzig je het wifi-wachtwoord
Het is slim om je wachtwoord af en toe te wijzigen. Maar let op: als je dat doet, moet je het wachtwoord op al je wifi-apparaten aanpassen. Kijk hier hoe je het wachtwoord kunt veranderen. Zorg dat je voor een veilig wachtwoord kiest. Kies geen wachtwoord dat te raden is, zoals je achternaam, postcode of straatnaam. Hoe meer tekens, des te veiliger. Maak ook gebruik van cijfers, hoofdletters en speciale tekens.

Geef het beestje een naam
En als je toch bezig bent, kun je ook zelf de naam van je wifi-netwerk wijzigen. Inspiratie nodig? Dit zijn een aantal van onze favorieten. Hoe ga jij hem noemen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief