Mobiel

De wondere wereld van glasvezel haarfijn uitgelegd

vrijdag 1 maart 2019

Waar denk jij aan bij het woord ‘glasvezel’? Als we deze vraag aan onze Caiway-collega’s stellen, zegt bijna iedereen ‘het allersnelste internet’. En dat is niet vreemd als je voor een telecomprovider werkt.

In het kort: dit is glasvezel
Glasvezel is een vezel die net zo dun is als een haar. Informatie wordt niet via stroom, maar via laserlicht door de glasvezelkabels verzonden.

 


Meer dan alleen internet en tv
Glasvezel wordt ook in andere vormen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan isolatiemateriaal, decoratie zoals behang, als operatietechnologie in het ziekenhuis, materiaal voor ski’s en zelfs meubels!

Op- en tussen de muur
Glasvezel wordt in de vorm van glaswol gebruikt als isolatiemateriaal. Het is niet brandbaar of oplosbaar in water en daardoor erg geschikt als bouwmateriaal. Pas wel op tijdens het klussen: het jeukt enorm. Muurtje geïsoleerd? Dan kan je nu gaan behangen, met glasvezel.

De vezels in glasvezelbehang zijn op een bepaalde manier geweven en geperst, zodat er bepaalde patronen te zien zijn (bijvoorbeeld blokje- of visgraatmotief). Glasvezelbehang is populair omdat het gemakkelijk aan te brengen is, je muur beschermt en het geluid dempt. Tip: laat een foto drukken op glasvezelbehang en behang je muur met je eigen decoratie.

 

 

Als decoratie
Herinner je je de lamp met lichtstrookjes die veranderden van kleur? Deze futuristisch ogende lamp is gemaakt van glasvezel.

 

 

In het ziekenhuis
Op de endoscopie-afdeling, de afdeling waar inwendige onderzoeken plaatsvinden, werken ze met een endoscoop. Een endoscoop bestaat uit dunne, buigzame glasvezels waarmee licht verspreid wordt. Met behulp van dit licht wordt het binnenste van een orgaan verlicht en kan de arts door een endoscoop naar binnen kijken. Zo kunnen bijvoorbeeld de darmen, nieren of longen worden bekeken.

Ski’s
Een leuk weetje voor op de piste: vroeger waren ski’s van hout, maar tegenwoordig worden ze gemaakt van glasvezel of een combinatie van hout en vezelversterkte kunststoffen.

En in je favoriete designstoel
Eames chairs: je kent ze vast. De designstoelen zijn enorm populair onder de meubel-enthousiastelingen. Wist je dat ze ook met glasvezel te krijgen zijn? Medio jaren 90 werd er uit ecologische beweegredenen gekozen om het te vervangen met polypropyleen, maar inmiddels is dat (op een milieuvriendelijke manier) teruggedraaid. Het resultaat matcht bij je glasvezel internet en ziet er lekker vintage uit!

Er is een reden dat glasvezel zo ontzettend populair is! Het is veelzijdig, breed inzetbaar en daarmee geschikt voor allerlei doeleinden. Dus: kom je vanavond thuis en klap je je laptop open, sta dan even stil bij de bijzondere technologie die ten grondslag ligt aan jouw snelle internet- en tv-verbinding.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief