Dit wil je weten over het maken en onthouden van sterke wachtwoorden

dinsdag 16-04-2019
 • Mobiel
 • Diensten

Je zou denken dat we onze zaakjes inmiddels goed beveiligd hebben, maar niets is minder waar. Vorig jaar was het meest gekozen wachtwoord nog steeds ‘123456’, gevolgd door het evenzo creatieve ‘password’. Het is duidelijk dat er op het gebied van wachtwoorden nog zéér veel te leren valt.

Het goede nieuws is: daar gaan wij je bij helpen.

Wachtwoorden: wat moet je wél doen – en wat niet

Nu we weten wat géén sterk wachtwoord is (voor meer inspiratie van hoe je het vooral niet moet doen, klik hier voor de volledige lijst ‘meest voorkomende wachtwoorden ter wereld’), willen we natuurlijk weten wat wél een sterk wachtwoord is.

 

Lees ook:

5 tips om de baas te zijn over je eigen wifi

Tips voor een sterk wachtwoord:

 1. Gebruik minimaal 8 tekens

 2. Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker het te kraken is.

 3. Gebruik letters, cijfers en symbolen

 4. Combineer verschillende tekens zoals letters (hoofdletters en kleine letters), cijfers en symbolen (%, #, *). Het is lastiger om zo’n wachtwoord te kraken, doordat er heel veel combinaties mogelijk zijn.

 5. Verander je wachtwoord regelmatig. Zet desnoods een herinnering in je telefoon, dan vergeet je het niet.

 6. Gebruik voor iedere website een eigen wachtwoord. Natuurlijk is één wachtwoord onthouden makkelijker dan meerdere, maar andersom geldt ook: als dat ene wachtwoord gekraakt wordt, kunnen hackers meteen overal bij.

 7. Gebruik geen voor de hand liggende informatie. Je geboorte- of trouwdatum vergeet je natuurlijk nooit, maar ligt wel erg voor de hand. Kies daarom niet voor eenvoudig te raden combinaties zoals namen, geboortedata of de naam van je huisdier.


wachtwoord

Help, hoe onthoud ik al mijn wachtwoorden?

Het is mooi als al je wachtwoorden sterk zijn, maar je moet ze natuurlijk wel goed onthouden. Alles opschrijven of opslaan in een document is niet veilig. Een wachtwoordmanager is dat wel. Met dit (veelal gratis) programma, zoals LastPass, dat je installeert op je laptop/computer en smartphone, maak je een digitale kluis waar je al je wachtwoorden in opslaat. En als je zelf even niet meer weet welk wachtwoord je nu weer moet gebruiken: dit programma bedenkt zelfs slimme wachtwoorden voor je. Je beveiligt de kluis met één wachtwoord: het zogenaamde moederwachtwoord. Dat moet te doen zijn, toch? Hoe je een wachtwoordmanager installeert op je computer, legt de Consumentenbond in deze heldere video aan je uit.


Lees ook:

Veiliger internetten met een VPN


Je Caiway-wachtwoord veranderen

Dan is het nu tijd om de theorie in praktijk te brengen en je Caiway-wachtwoord(en) te veranderen.

Dit kunnen er twee zijn:

1. Wachtwoord voor Mijn Caiway. Dit kan gewijzigd worden op het startscherm van www.mijncaiway.nl. inlog mijn caiway

2. Wachtwoord voor Caiway Webmail / e-mailadres. Deze kun je wijzigen in Mijn Caiway onder het kopje ‘Wijzig gegevens’ en het kopje ‘Internet > ‘Beheer hoofdaccount’. De instructies vind je hier.

Stap 1: Log in op de Mijn Caiway-omgeving

 

 • Ga naar mijncaiway.nl

 • Log in met je gebruikersnaam* (klantcode) en wachtwoord**.

 • *Gebruikersnaam of klantcode vergeten? Klik dan hier. **Wachtwoord vergeten? Klik dan hier.

   

Stap 2: Wachtwoord wijzigen

 

 • Klik bovenin op ‘Internet’

 • Klik op ‘Beheer hoofdaccount’

 • Scroll helemaal naar beneden tot je het kopje wachtwoord ziet

 • Vul achter ‘Nieuw wachtwoord’ het nieuwe wachtwoord in dat je wilt gebruiken

 • Vul hetzelfde wachtwoord bij bevestiging nog een keer in

 • Klik op ‘Wachtwoord bevestigen’ om het wachtwoord te wijzigen.

 • … en vergeet je nieuwe wachtwoord niet in je wachtwoordmanager op te slaan. Zo is alles weer up to date en veilig.