Mobiel

Dit wist je nog niet over incognito browsen

maandag 28 januari 2019

 

Je wordt gevolgd
Of je nou op zoek bent naar een weekendjeweg met je geliefde en – natuurlijk – niet wil dat de verrassing voortijdig verklapt wordt, of soms websites bezoekt waarvan je liever niet hebt dat anderen weten dat jij die bezocht hebt: er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je je internetactiviteiten voor jezelf wil houden. Hoe je dat doet? Met de incognito modus van je browser. In deze blog leggen we je uit wat dat is, hoe het werkt en wat je ermee kunt doen. En nee, dat heeft dus niet altijd te maken met het verbergen van je bovenmatige interesse in natuurfilms 🙂

Dit doet je browser
Even terug naar je browser. Je standaard browser houdt normaal gesproken een logboek bij van elke website die je bezoekt en slaat informatie op over wat je op website zoekt en waar je naar zoekt. Da’s handig als je dé droomvakantie hebt gezien op de site van een reisaanbieder, maar niet meer weet met welke zoektermen je daar gekomen bent, maar minder handig als je geliefde er op die manier achter komt waar de reis naartoe gaat.

Cookies
Daarnaast slaat je standaard browser cookies op. Dat zijn kleine bestanden met gegevens die helpen om een website meer op maat te maken voor jou en jouw computer. Wanneer je naar een website gaat waar je al eerder ingelogd bent, onthoudt de website met deze cookie dat je ingelogd bent en wat je op de site bezocht hebt. Ze zorgen er ook voor dat reclamebedrijven een steeds beter beeld van je kunnen vormen. Krijg het al een beetje benauwd..?

 

Elke browser een eigen modus
Geen paniek. Alle grote browsers zoals Safari, Google Chrome, Firefox, Internet Explorer en Edge hebben allemaal een eigen incognito modus die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat de websites die je bezoekt niet worden weergegeven in je browsergeschiedenis. Hier vind je een handig stappenplan hoe je de incognitomodus per browser instelt.

Die modus is dus handig om privézaken daadwerkelijk privé te houden, maar er zijn meer dingen waarbij het inschakelen van incognito modus handig is.

1. Als je werkt op een openbare computer / computer die niet van jou is.
Het zal niet de eerste keer zijn dat wanneer je achter een computer gaat zitten die niet van jou is (in het buitenland, op school of op je werk), degene voor je is vergeten uit te loggen en al zijn gegevens nog te zien zijn. Dit wil jij voorkomen natuurlijk, dus zorg er altijd voor dat je inlogt in de incognito modus.

2. Als je je computer deelt met iemand anders
Andersom geldt bovenstaande natuurlijk ook. Als iemand gebruikmaakt van jouw computer, zorg dan ook dat diegene inlogt in de incognito modus. Dat voorkomt dat jij erna overal reclames voor – noem een zijstraat – schoenen op je scherm voorbij ziet komen.

3. Goede deals
Feit: als je zoek bent naar een verblijf in – bijvoorbeeld – Euro Disney Parijs, verschijnen er opeens overal banners met de beste deals. Het volgende is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar het schijnt dat mensen die zochten in de incognito modus betere deals kregen. Het is het proberen waard, toch?
Wat sommige webshops wél doen is de prijs van een product opschroeven als je voor een tweede keer een pagina bezoekt. Hiermee willen ze jou overtuigen een aankoop te doen, voordat de prijs opnieuw stijgt. Door de pagina in incognito modus te bezoeken, zorg je dat deze gelijk blijft.

4. Als je meerdere (social media)accounts open wil hebben
In één browsersessie kun je maar in één (mail)account tegelijk bezig zijn: lastig als je meerdere accounts hebt. De incognito modus zorgt ervoor dat elk tabblad een nieuwe sessie wordt. Hierdoor is het mogelijk verschillende accounts naast elkaar in één scherm open te hebben, bijvoorbeeld meerdere Twitter-accounts of e-mailaccounts.

5. Als je niet wil lijken op iemand die kwaad in de zin heeft
Stel: je bent journalist en moet een stuk schrijven over de oorlog, schotwonden, of explosies. Zoektermen als ‘hoe laat je een auto ontploffen’ of ‘hoe maak je een explosief’ kan totaal onbedoeld een hele rare indruk wekken – of ergens een rood vlaggetje doen wapperen. En dat wil je niet.
Kortom: de incognito modus kan soms bijzonder handig zijn. Of je nou een reis boekt, de beste deals zoekt of met een gerust hart die verlovingsring wil uitzoeken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief