Wifi

Dit wist je nog niet over wifi

dinsdag 18 september 2018

Wifi is voor vrijwel iedereen net zo normaal als elektriciteit en water. Je kunt je geen wereld zonder voorstellen. Maar wat is wifi en wie heeft het bedacht? In dit artikel leggen we het uit en delen we verrassende feitjes.

Wat is wifi?
Wifi is de verzamelnaam voor draadloze netwerken. De oorsprong van het woord wifi staat niet helemaal vast. Het verhaal gaat dat wifi een afkorting is van ‘wireless fidetely’, afgeleid van High Fidetity (Hi-Fi), een term uit de geluidswereld. Toen wifi werd uitgevonden, was de officiële naam IEEE 902.11b Direct Senquece. Dat klinkt natuurlijk niet zo lekker. Daarom bedacht de vrouw van ondernemer Cees Links de naam wifi.

Wist je dat wifi een Nederlandse uitvinding is?
Wifi is een Nederlandse uitvinding. Het is bedacht in Nieuwegein. En dat is best bijzonder. Als je zegt dat wifi in Silicon Valley is uitgevonden, geloof je het zo. Maar Nieuwegein, dat verwacht toch niemand?

Ondernemer Cees Links bedacht eind jaren ‘80 dat het handig zou zijn als computers draadloos met een netwerk konden worden verbonden. Hij werkte bij NRC, een Amerikaanse fabrikant van computerkassa’s. Kassasystemen waren verbonden met een computer, via een kabel die door de vloer moest. Omdat de kassa’s vaak van plaats in de winkel veranderden, moesten de kabels worden verlegd. Warenhuizen hadden er genoeg van om telkens weer gaten te boren in die dure marmeren vloeren. Samen met Vic Hayes en Bruce Tuch bedacht Links een nieuwe manier van verbinden: wifi.

Applebaas Steve Jobs kreeg lucht van de draadloze techniek en liet Links een presentatie geven. Jobs was meteen verkocht en voegde het toe aan Apples consumentenlaptop, de iBook. Dit was de de doorbraak van wifi.

Hoe spreek je wifi het uit?
Het kan soms knap verwarrend zijn. Want hoe spreek je ‘wifi’ nou uit? Zeg het maar even hardop: ‘wifi’. Zeg jij ‘wiefie’ of ‘waifai’?

In het Nederlands wordt wifi meestal uitgesproken als ‘wiefie’. Inderdaad, die variant die klinkt als het bekende BiFi-worstje. In andere landen spreken ze het uit als ‘waifai’.

Hoe je ‘wifi’ ook uitspreekt, inmiddels is wifi in de officieuze ‘Maslow-piramide 2.0’ tot eerste levensbehoefte gebombardeerd, nog voor drinken en slapen. Dat is wellicht wat overdreven. Maar het zegt wel iets over hoe sterk we er aan gehecht zijn.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief