Wifi

File op de wifi? Zo los je dat op

donderdag 20 september 2018

De kwaliteit van je draadloze wifi-verbinding wordt sterk bepaald door het kanaal en de frequentie waarop het signaal wordt uitgezonden.

(Niet) allemaal tegelijk
Heb je niet veel mee te maken als er weinig drukte op je wifi-verbinding is, maar als je dochter in bed Netflix-series ligt te bingen, je zoon in de kelder zit te gamen, je vrouw op zolder vijf seizoenen Temptation Island terugkijkt en jij Ajax – Feyenoord wil zien, loont het toch wel de moeite de wifi-instellingen eens te bekijken.

Stukje theorie
In huis neemt het aantal apparaten dat gebruik maakt van draadloze signalen alleen maar toe. Laptops, tablets, mobieltjes, maar ook draadloze toetsenborden; bluetooth apparatuur, babyfoons, en zelfs wifi-netwerken van de buren. Die signalen kunnen elkaar verstoren en file veroorzaken op je netwerk, ze hebben immers allemaal draadloze signalen nodig van hetzelfde netwerk.

Verschil tussen 2.4Ghz en 5.0Ghz
Het trage internet door de drukte op je wifi-netwerk kun je oplossen door over te stappen van de 2,4Ghz naar de 5Ghz band. Mits je modem dat aankan natuurlijk. En als je overstapt, let dan goed op het volgende:

1. Het bereik.
Het 5Ghz-netwerk heeft een korter bereik dan de 2.4Ghz frequentie. Dus het wifi-signaal op een apparaat dat verbonden is met een 2.4Ghz wifi-verbinding zal over een grotere afstand nog werken. Op korte afstand is 5Ghz wel sneller dan 2.4Ghz. Ben je met je smartphone verbonden met je wifi-router op dezelfde verdieping dan zal de 5Ghz doorgaans sneller zijn. Veel moderne wifi-routers en apparaten kunnen overweg met beide frequenties en zullen vaak automatisch verbinden met het de snelste frequentie.

2. Type router
Om problemen met roaming (het automatisch schakelen naar de 2.4Ghz frequentie op het moment dat deze beter is, gaat vaak niet automatisch) te voorkomen, raden we je aan om bij apparaten die je op dezelfde verdieping als de wifi-router gebruikt, voor 5GHz te gaan. Maar let op: niet alle apparaten kunnen 5GHz aan. Met de Sitecom X4 is het helaas niet mogelijk om de wifi-band te wijzigen. Met de Asus RT-AC68u en de TP-link kan dit wel. Daar kun je ook handmatig de kanalen aanpassen, bij 2.4Ghz. Dit wil storingen of een trage verbinding ook nog wel eens oplossen. Heb je geen Sitecom-, TP-link of Asusrouter? Raadpleeg dan de handleiding van je router en check daar of 5GHz een optie is. Samengevat: elk nadeel heb z’n voordeel, en andersom. Je kunt altijd kijken welke router je hebt en of je – al dan niet handmatig – kunt switchen tussen 2.5Ghz en 5Ghz. Zo voorkom je files en storingen op je wifisignaal!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief