Mobiel Wifi

Hoe herken ik phishingmails?

maandag 8 oktober 2018

Alle overheidscampagnes, waarschuwingen en goedbedoelde adviezen ten spijt: de kans dat je een keer te maken krijgt met phishingmails of hackers, is best groot. Niet in de eerste plaats omdat internetcriminelen steeds gehaaider en inventiever worden, maar ook omdat jij misschien je apparaten niet goed beveiligd hebt. Maar geen paniek: wij hebben op een rij gezet hoe je phishingmails herkent én ervoor zorgt dat niemand er met jouw gegevens vandoor gaat.

Wat is fout en wat niet?
Een nepmail is steeds moeilijker te onderscheiden van een ‘echte’ mail. Internetcriminelen worden steeds slinkser in het achterhalen van jouw gegevens. Zaak dus dat je weet waar je op moet letten. Deze zes tips gaan je daarbij helpen:

 1. Afzender
  Kijk niet alleen naar de naam van de afzender, maar ook naar het precieze afzendadres. Is dit een vreemd adres, of een afgeleide versie van de echte naam van een bestaand bedrijf? Dan is het waarschijnlijk foute boel.
 2. Aanhef
  ‘Beste klant’. ‘Geachte heer / mevrouw’. ‘Dear Madam / Sir’. ‘Dear Google client’. Word je in algemene bewoordingen aangesproken in plaats van met je naam? Of staat er helemaal geen aanhef? Pas dan op. Dit kan een teken zijn dat je met een phishingmail te maken hebt. Bedrijven waar je daadwerkelijk klant bent, weten of je een man of vrouw bent. Maar, ook echte e-mails kunnen zonder naam zijn, dus check ook op de punten van de andere tips.
 3. Inhoud
  In phishingmail staat vaak een verzoek om persoonsgegevens. Die moeten om de één of andere reden zogenaamd ‘bijgewerkt’ of ‘geverifieerd’ worden. Of je hebt iets gewonnen, en je hoeft alleen nog maar een paar privégegevens te verstrekken. Dit zijn signalen dat je zeer waarschijnlijk met een phishingmail te maken te maken hebt.
 4. Spelling en taalgebruik
  Kijk goed naar het taalgebruik in de mail. Phishingmail bevat regelmatig tekst die door een vertaalcomputer is gehaald. Dat levert vaak vreemde zinsconstructies en taalfouten op. Inconsequent hoofdlettergebruik en punten en komma’s op rare plekken zijn ook geen goed teken. E-mails van echte bedrijven en officiële instanties bevatten doorgaans geen taalfouten en zijn ja, verzorgd geschreven.
 5. Vormgeving
  Is de mail niet vormgegeven in de huisstijl van het bedrijf? Ontbreken er bijvoorbeeld logo’s, of zien deze er raar uit? Alarmbellen!
 6. Links
  Klik nooit zomaar op een link in een e-mail waarover je twijfelt. Controleer eerst of het wel een legitieme link is. Hoe? Zo: ga met je muis op de link staan, zonder erop te klikken. Doorgaans verschijnt dan het adres in beeld waar de link daadwerkelijk naartoe gaat. Komt dit niet overeen met de tekst? Staat er geen officieel bedrijfsadres? Dan is het hoogstwaarschijnlijk niet in de haak.

  Bron: www.radar.nl

Even testen

Nu je jouw kennis wat hebt bijgespijkert, is het tijd voor een kleine test. Is de onderstaande mail van ICS (Visa Card) nep of echt? Klik op het plaatje om een grote versie te bekijken.

ICS Phisingmail

 

Hartstikke NEP dus. In deze video wordt uitgelegd hoe je dat ziet.

Nog eentje, van Action. Nep of echt? Je kunt weer klikken om het plaatje te vergroten.

Action Phisingmail

Ook hartstikke fake. In deze video wordt uitgelegd waarom.

Bovenste voorbeelden komen van de Consumentenbond. Onze laatste tip is dan ook: doe hun quiz . Na het doen van hiervan kun je – hopelijk – meteen zien of bovenstaande mails écht zijn, of nep.

Veilig internetten

Natuurlijk hopen we dat je er nu nooit meer in trapt, maar wil je extra zekerheid? Kies dan voor één pakket dat alles tegelijk aanpakt: Veilig Internet van Caiway.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief