Mobiel

Met een VPN internet je veiliger: dit is het en zó stel je ‘m in

dinsdag 6 augustus 2019

 

Dit is een VPN
We beginnen even met de theorie: wat is een VPN? VPN staat voor Virtual Private Network. Met dit netwerk leg je eigenlijk een beveiligde ‘tunnel’ aan tussen je digitale apparaat (pc, smartphone, etc.) en het internet. Dit zorgt voor meer veiligheid, anonimiteit en vrijheid.

 

Kort gezegd kun je door gebruik te maken van een VPN:

 • Veiliger internetten op openbare wifi-netwerken
  Op een publiek wifi netwerk kan de (wifi)netwerkbeheerder of een hacker je gegevens onderscheppen. Echt handige hackers kunnen dat zelfs als je versleutelde (https/SSL) websites bezoekt. Met een VPN is je hele verbinding versleuteld, wat e-mailen of internetbankieren via wifi veiliger maakt.
 • Anoniem internetten of in elk geval met meer privacy
  Partijen die geïnteresseerd zijn in jouw internetgedrag (denk aan overheidsdiensten, advertentiebedrijven of internetproviders) kunnen je minder goed volgen als je een VPN gebruikt. Maar weet wel: websites hebben een goed geheugen, dus zodra je inlogt met een bestaand account, weet de website weer wie je bent. Om je privacy te waarborgen installeer je ook een adblocker, die trackingcookies blokkeert.
 • Regionale blokkades omzeilen
  Op vakantie je favoriete Nederlandse serie kijken kan soms een probleem zijn, doordat tv-omroepen online-tv soms afschermen voor buitenlanders – en daarmee voor jou. Gelukkig kun je met een VPN doen alsof je toch nog in Nederland bent (gezellig!) en kun je de kinderen alsnog achter Sesamstraat zetten als het regent op Mauritius. Ook zijn websites die in landen als Rusland en China gecensureerd zijn wel te bereiken met een VPN.

Lees ook
Zo fix je de perfecte home security set-up


Zo werkt een VPN
Van de theorie gaan we naar de praktijk, want hoe werkt dat dan precies? Zo:
Een VPN stelt je in staat om je dataverkeer via een versleutelde, beveiligde verbinding naar een externe server te sturen. Van daaruit wordt het dataverkeer dan weer het internet op gestuurd. Hierdoor verandert het IP-adres dat de rest van het internet te zien krijgt. Op deze manier zijn je internetactiviteiten niet meer direct naar jou te herleiden. En elke keer dat je verbinding legt met de VPN-server, kun je kiezen uit een land waar je je voor anderen lijkt te bevinden.

Zo sluit je een VPN aan
Het gebruiken en installeren van een VPN is simpel. Je sluit online een abonnement af bij een betrouwbare VPN-aanbieder, waarna je de software installeert en aan de slag kunt met je VPN. Bedenk van tevoren goed of je voor een gratis of betaalde VPN-dienst wil gaan. Weet dat gratis diensten zonder nadelen of beperkingen niet bestaan. Meestal heb je te maken met een datalimiet, beperkte snelheid of hoeveelheid servers/landen waarmee je verbinding kunt leggen – en dat was nou net de reden dat je gebruikmaakt van het VPN. Daarentegen zijn betaalde diensten ook niet perfect. Er zijn flinke verschillen in de hoeveelheid servers, de prijzen en voorwaarden.

Lees ook
Dit wil je weten over het maken en onthouden van sterke wachtwoorden

Dit zijn goede VPN’s
Om ervoor te zorgen dat je niet verdwaalt in het bos der VPN-aanbieders (er zijn er meer dan 100), zette de Consumentenbond een aantal betrouwbare VPN’s voor je op een rijtje. Wil je zelf op onderzoek uitgaan, let dan naast de prijs zeker ook op de volgende zaken:

 • Kies een dienst die in ieder geval OpenVPN ondersteunt, dat is het veiligst. IKEv2 is een acceptabel alternatief, vooral voor mobiele apparaten.
 • Waar is de dienst gevestigd? Door de Amerikaanse wetgeving kan er bij VPN-diensten uit de VS mogelijk worden meegekeken door overheidsdiensten. Wil je dat per se niet, mijd deze diensten dan.
 • Beschikbaarheid van eigen software voor verschillende apparaten. Veel VPN-aanbieders hebben eigen software voor Windows, maar niet altijd een app voor iOS of Android. Zonder zo’n app of eigen software moet je handmatig een verbinding instellen – en dat kan lastiger zijn.
 • Het aantal servers en in welke landen ze staan. Nederlandse servers zijn vaak gewenst voor hogere downloadsnelheid in Nederland en voor het online kijken van Nederlandse televisie, vanuit het buitenland. Bij een hoger aantal servers is de kans groter dat de snelheid in orde is, al hangt die ook van de drukte af.
 • Privacy-voorwaarden: mijd diensten die je gegevens opslaan of analyseren, zoals Onavo VPN van Facebook. De claim “No-logging” betekent niet altijd dat er niets opgeslagen wordt. Wil je enige zekerheid, dan is het verstandig om je te beperken tot de VPN-aanbieders die de Consumentenbond onderzocht.
 • Betaling: voor de grootste anonimiteit betaal je met bitcoin. Heb je die niet en ben je niet in het bezit van een creditcard, kies dan voor een aanbieder die iDeal of PayPal ondersteunt.

Lees ook
Van deze apparaten wist je niet dat ze je wifi-signaal verstoren

 


Elk voordeel heeft
z’n nadeel
Na het lezen van deze blog kunnen we ons voorstellen dat je het VPN-abonnement al in je winkelmand hebt liggen. Bedenk alleen dat er aan de vele voordelen ook wat nadelen kleven. Een VPN kan bijvoorbeeld voor trager internet zorgen, omdat je surft via een omweg: de server van de VPN-aanbieder. Websites bezoeken is meestal het probleem niet, maar grote bestanden openen of video’s streamen kan merkbaar langzamer gaan of gaan haperen. Daarnaast kost het opzetten van een VPN-verbinding ook even tijd én heeft niet iedere VPN-aanbieder gebruiksvriendelijke software en mobiele apps.

Kortom: genoeg stof om eens over na te denken en nader uit te zoeken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief