Mobiel

Smartphone in het water gevallen? Dit moet je doen!

maandag 17 juni 2019

 

Laten we daar maar mee beginnen. Wil je je telefoon redden, doe dit dan niet:

Je telefoon op de verwarming leggen
Je telefoon drogen met een föhn
Je telefoon in de zon leggen
Je telefoon in de rijst leggen (ja, echt)

Wat je wel moet doen? Dit stappenplan volgen:

1. UITZETTEN
Sowieso geldt: hoe korter je telefoon in het water heeft gelegen, hoe beter. Heb je ‘m boven water, zet ‘m meteen uit en probeer niet te kijken of ‘ie nog werkt. Zolang de waterschade nog niet behandeld is, is de kans op permanente schade veel groter wanneer je telefoon aanstaat.

2. VERWIJDEREN EN ONTKOPPELEN
Verwijder je hoesje, case of cover en als je koptelefoon nog aangesloten is: ontkoppel deze.

3. SIMKAART ERUIT
Om de kans op kortsluiting te verkleinen, verwijder je zo snel mogelijk je simkaart (en als die erin zit, de microSD-kaart). Vaak zijn contacten die je behoudt meer waard dan het redden van de mobiel zelf.

4. GEEN RIJST, WEL KATTENBAKGRIT
De overtuiging dat een telefoon met waterschade meteen in een bak met rijst moet worden gelegd, is vrij hardnekkig. Droge rijstdeeltjes beslaan namelijk de hardware in je telefoon. Een minder bekende, maar betere tip: stop ‘m in een bak met kattenbakgrind of couscous. Echt? Ja. Hoe? Zo: houd je telefoon met de ingangen naar beneden, schud een paar keer goed, maak de buitenkant droog en leg ‘m dan in de kattenbakvulling of couscous; de beste producten voor het opnemen van vocht.

5. WACHT
Geduld is een schone, en hopelijk droge zaak. Wacht tenminste 24 tot 48 uur voordat je je telefoon uit de couscous of het grind haalt en ‘m opnieuw aanzet.

6. ZOEK PROFESSIONELE HULP
Heb je dit stappenplan gevolgd, maar geeft je telefoon nog steeds geen enkel teken van leven? Laat het dan over aan professionals van telefoon speciaalzaken. Bij een chemische reiniging wordt je telefoon helemaal uit elkaar gehaald en behandeld met speciale alcohol. Kalk en andere resten die achterblijven nadat water is verdampt worden hierbij verwijderd.

Caiway Mobiel
Mócht er een ongelukje gebeuren, dan weet je nu wat je moet doen om je mobiel te redden. Voor wie op zoek is naar nog meer smartphone-gemak hebben we sinds kort Caiway Mobiel! Dus wil jij bellen via het best geteste netwerk van Nederland? Kijk even op caiway.nl/mobiel Bestaande klanten vangen overigens minimaal €90,- korting. Kom maar op met die zomer!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief