Mobiel Wifi

Tips om jouw kind veilig te laten internetten

maandag 15 oktober 2018

Vroeger leefden we in één wereld. We vermaakten ons met knikkeren, in bomen klimmen, hutten bouwen en als het regende speelden we binnen met Playmobil. De grootste angst van ouders was dat hun kroost uit een boom viel of een kinderlokker tegenkwam in het park.

 

Tegenwoordig groeien kinderen op in twee werelden: de online- en de offline wereld. Ook online wil je dat kinderen veilig zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw kind veilig online is? Wij geven je tips.

 

Tip 1: Jij bent de baas

Internet is leuk zolang het veilig gebeurt. Je wil niet dat je kind geconfronteerd wordt met materiaal waar het nog niet aan toe is, in contact komt met kwaadwillige personen of zichzelf misdraagt. Door het instellen van ‘ouderlijk toezicht’ houd je het heft in eigen hand. Hiermee bepaal je zelf wat je goed vindt en niet. En dat is kinderlijk eenvoudig. Binnen een paar minuten heb je ‘ouderlijk toezicht’ ingesteld op jouw computer. Lees erover op deze website.

 

Tip 2: Veilig video’s kijken

Niet alle filmpjes op YouTube zijn geschikt voor kinderen. Stel daarom een veiligheidsmodus in, zodat je kind geen filmpjes met bijvoorbeeld geweld, seks, misbruik of discriminatie te zien krijgt. Als je de veiligheidsmodus inschakelt, filtert YouTube ongepaste video’s eruit, op basis van meldingen van gebruikers, leeftijdsbeperkingen en andere signalen. Stel hier de beperkte modus in.

 

Goed nieuws: YouTube werkt aan een Nederlandse variant van YouTube Kids. Een speciale app waarin alleen kindvriendelijke content te zien is.

 

Tip 3: Wees pesters de baas
Pesten via sociale media (ook wel cyBerpesten genoemd) komt steeds vaker voor. Online pesten is makkelijker dan in het echte leven. Kinderen roddelen over elkaar, halen gemene grappen uit, sluiten elkaar uit (in bijvoorbeeld WhatsApp-groepen), verspreiden zonder toestemming foto’s en filmpjes van elkaar en zetten soms zelfs haatcampagnes op.

Pesten is geen spelletje. Lees op deze website wat je kunt doen tegen digitaal pesten.

 

Tip 4: Veilig Internet van Caiway
Met Caiway Veilig Internet bescherm je je computer, tablet en smartphone tegen virussen, spam en spyware. Ook heeft Veilig Internet een ouderlijk toezicht optie. Met deze digitale huisregels bepaal je zelf hoe lang jouw kind per dag naar een beeldscherm mag kijken, stel je momenten in per dag waarop dat mag en geef je de gewenste bedtijd aan. Met de veilige browser bepaal je zelf welke categorieën jouw kind mag zien. Lees erover op onze website.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief