Van deze apparaten wist je niet dat ze je wifi-signaal verstoren

woensdag 08-05-2019
 • Mobiel

 


Interferentie
Even een stukje theorie. De meeste wifi-apparaten werken op de 2,4 GHz frequentie (in mindere mate op de 5 Ghz frequentie). Maken er te veel andere apparaten gebruik van deze frequentie, dan werken de toestellen als stoorzenders voor elkaar. Dit heet interferentie: het samen of tegenwerken van golven op hetzelfde moment en op dezelfde plek. Hierbij een lijstje van storingsgevoelige apparaten – een kleine waarschuwing: liefhebbers van Kerstmis worden hier niet gelukkig van.

 

 1. Gadgets
  Drones, draadloze microfoons, op afstand bestuurbare auto’s: hartstikke leuk, maar niet voor je wifi. Dat wordt een teleurstelling op de verjaardag van je kleine. Maar goed, ongestoord spelen met de iPad kan wel.

 

Lees ook:
Stoorfactoren uitschakelen

 

 1. Magnetron
  De magnetron is dus echt één van de meest verstorende apparaten in huis. Echt? Ja, echt. Vooral de oudere apparaten zorgen voor problemen, vooral op de 2.4 Ghz frequentie (meer dan op de 5 Ghz frequentie). Gewoon lekker vers koken dus. Zo eet je gezond, en kun je ondertussen ongestoord blijven gamen. Win-win.

 

 1. Elektrische apparaten
  Zoals babyfoons, draadloze vaste telefoons, draadloze beveiligingsapparaten en bluetooth apparaten zenden straling uit die de werking van je wifi kan verstoren.

 

 1. Kerstverlichting
  Maar ook kerst-truien met lampjes (zowel de mooie als de lelijke) en verlichte rendieren op het dak: ze hebben allemaal invloed op de wifi-verbinding. De reden hiervan is behoorlijk technisch (en wordt nog onderzocht), dus we volstaan hier met het advies je decoratie in december terug te brengen naar kaarsjes en nepsneeuw, als je de kerstdagen tenminste Netflixend wil doorbrengen.

 

Lees ook:
Traag internet: zo los je het op

Oplossing
Wat kun je nou doen om die interferentie op te lossen of te voorkomen? Je drone en babyfoon direct het huis uitgooien is gelukkig niet nodig. Wat je wel kunt doen:

 1. De plek van je router checken. Zet deze het liefst niet in de buurt van apparaten die storing veroorzaken.
 2. Je wifi-kanaal tijdelijk wijzigen. Om te controleren of bepaalde apparatuur jouw wifi-netwerk verstoort, kun je het wifi-kanaal (al dan niet tijdelijk) wijzigen. Hier lees je hoe.
 3. Probeer een kanaal te vinden dat in jouw buurt niet veel wordt gebruikt. Zo verklein je de kans dat jouw wifi-verbinding de buren in de weg zit. En andersom.
 4. Verminder het aantal actieve apparaten dat gebruikmaakt van dezelfde draadloze frequentie. Zowel bluetooth- als wifi-apparaten gebruiken de 2,4 Ghz-frequentie, maar veel wifi-apparaten kunnen ook de 5 Ghz-frequentie gebruiken. Als je wifi-router ondersteuning biedt voor beide frequenties, kan het helpen om meer wifi-apparaten via de 5 Ghz-frequentie te verbinden. Sommige dualband-routers beheren dit automatisch.

 

Lees ook:
Met een acces-point je wifi-signaal versterken: zo moet het

Niet nodig
Gelukkig werkt het glasvezel internet van Caiway gewoon goed. Maar mocht je opeens een drone voor je verjaardag krijgen of je stopt met koken en kookt voortaan in een magnetron, dan weet je wat je te doen staat.