Wifi

Van deze apparaten wist je niet dat ze je wifi-signaal verstoren

woensdag 8 mei 2019

Ondanks een behoorlijke internetverbinding, komt het wel eens voor dat je verbinding toch hapert. Dat kan aan verschillende dingen liggen. De afstand tot je modem, de dikte van je muren én verschillende stoorzenders. Apparaten in en rondom je huis verstoren namelijk af en toe je wifi-signaal. Benieuwd welke? Wij zetten ze voor je op een rij en vertellen je wat je er tegen doet.

Interferentie: wat veroorzaakt het?

Maar eerst even een stukje theorie. De meeste wifi-apparaten werken op de 2,4 GHz frequentie (in mindere mate op de 5 Ghz frequentie). Maken er te veel andere apparaten gebruik van deze frequentie, dan werken deze als stoorzenders voor elkaar. Dit heet interferentie: het samen of tegenwerken van golven op hetzelfde moment en op dezelfde plek. Hierbij een lijstje van storingsgevoelige apparaten – een kleine waarschuwing: liefhebbers van Kerstmis worden hier niet gelukkig van. 

Gadgets

Drones, draadloze microfoons, op afstand bestuurbare auto’s: hartstikke leuk, maar niet voor je wifi. De apparaten veroorzaken zo af en toe een warrig signaal. Misschien een teleurstelling op de verjaardag van je kleine. Maar goed, ongestoord spelen met de iPad kan wel.


wifi

Lees ook:

5 tips tegen traag internet

Je magnetron

De magnetron is dus echt één van de meest verstorende apparaten in huis. Echt? Ja, echt. Vooral de oudere apparaten zorgen voor problemen, vooral op de 2.4 Ghz frequentie (meer dan op de 5 Ghz frequentie). Gewoon lekker vers koken dus. Zo eet je gezond, en kun je ondertussen ongestoord blijven gamen. Win-win.

En andere elektrische apparaten

Ook babyfoons, draadloze vaste telefoons, draadloze beveiligingsapparaten en bluetooth apparaten zenden straling uit die de werking van je wifi kan verstoren.

Kerstverlichting

Maar ook kersttruien met lampjes (zowel de mooie als de lelijke) en verlichte rendieren op het dak: ze hebben allemaal invloed op de wifi-verbinding. De reden hiervan is behoorlijk technisch (en wordt nog onderzocht), dus we volstaan hier met het advies je decoratie in december terug te brengen naar kaarsjes en nepsneeuw, als je de kerstdagen tenminste netflixend wil doorbrengen.


wifi


Lees ook:

Zo doe je een speedtest

Wat kun je er tegen doen?

Wat kun je nou doen om die interferentie op te lossen of te voorkomen? Je drone en babyfoon direct het huis uitgooien is onnodig. Wat je wel kunt doen:

  1. De plek van je router checken. Zet deze het liefst niet in de buurt van apparaten die storing veroorzaken.

  2. Je wifi-kanaal tijdelijk wijzigen. Om te controleren of bepaalde apparatuur jouw wifi-netwerk verstoort, kun je het wifi-kanaal (al dan niet tijdelijk) wijzigen. Hier lees je hoe. Probeer een kanaal te vinden dat in jouw buurt niet veel wordt gebruikt. Zo verklein je de kans dat jouw wifi-verbinding de buren in de weg zit. En andersom.

  3. Verminder het aantal actieve apparaten dat gebruikmaakt van dezelfde draadloze frequentie. Zowel bluetooth- als wifi-apparaten gebruiken de 2,4 Ghz-frequentie, maar veel wifi-apparaten kunnen ook de 5 Ghz-frequentie gebruiken. Als je wifi-router ondersteuning biedt voor beide frequenties, kan het helpen om meer wifi-apparaten via de 5 Ghz-frequentie te verbinden. Sommige dualband-routers beheren dit automatisch.

 

Lees ook:

Met een accesspoint je wifi-signaal versterken: zo moet het

Hulp nodig?

Stoort je internet nog steeds? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Zij staan voor je klaar en helpen je maar al te graag uit de brand. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief