Mobiel

Veilig en beschermd op social media: Instagram

maandag 9 december 2019

Toen social media nog in haar kinderschoenen stond, gooiden we alles naar hartenlust online. Inmiddels gaan we daar (door her en der een schandaaltje) iets voorzichtiger mee om. Maar foto’s, video’s of katten-memes veilig online zetten kan ook! De komende weken gaan we voor ieder groot social-platform jou de privacy-ins en outs uitleggen. Te beginnen met Instagram! Met deze tips scherm je jouw kanaal af tegen ongewenst publiek:

400 miljoen

Instagram is het meest gebruikte platform om foto’s en video’s op te delen. Per dag worden er 400 miljoen posts gedeeld. Flink wat dus. En lang niet allemaal staan ze op privé. Via de onderstaande stappen doe jij dat wél voor jouw account. Deze opties vind je trouwens allemaal in de Instagram-instellingen.

Lees ook:
Met een VPN internet je veiliger: zo werkt het!


Je account op privé

Wil je niet dat iedereen je profiel bekijkt? Zet je account op privé! Tik, om dit te doen, op privacy. Je krijgt vervolgens een overzicht. Tik op ‘accountprivacy’ en schuif de optie ‘privéaccount’ aan. Alleen je huidige volgers kunnen nu je foto’s zien. Als iemand besluit jou te volgen, krijg je eerst een officieel volgverzoek.

Beste vrienden

Plaats je soms iets waarvan je liever niet wil dat je baas, oma of buurman het ziet? Instagram heeft een optie om ‘beste vrienden’ toe te voegen. Lees: mensen die jouw ongefilterde foto’s, video’s of stories wél mogen zien. Selecteer ze via de ‘beste vrienden’-optie in je accountinstellingen.

Opmerkingen cureren

Je kunt volledig instellen wie wat zegt over je foto’s of videos. Ga naar Instagrams privacy-instellingen en tik op opmerkingen. Hier…

  • stel je in of iedereen, mensen die volgt of alleen je volgers mogen reageren op je berichten;
  • blokkeer je opmerkingen van ongewenste personen;
  • verberg je automatisch aanstootgevende reacties;
  • verberg je opmerkingen door middel van specifieke woorden.


Activiteit

Wil je niet dat iedereen ziet wanneer je voor het laatst online bent geweest, zet dan je activiteit uit. Let wel op dat ook jij niet meer kan zien wanneer iemand voor het laatst actief was. (Instellingen > Privacy > Activiteitsstatus)

Dempen

Deelt dat ene collegaatje net iets te vaak foto’s van zijn chihuahua? Met een simpele druk op de knop demp je zijn activiteit. Voor de gebruiker verandert er niks, maar zijn of haar foto’s blijven jou wel bespaard. Je vindt de optie in de privacy-settings > gedempte accounts.

Beperken

Ook is er de optie om te beperken. Je blokkeert niemand, maar kan wel instellen dat bepaalde mensen geen reactie kunnen achterlaten. Instagram riep deze feature in het leven om pesterijen te beperken, maar het werkt ook ontzettend goed tegen enthousiaste tantes. Of vervelende exen. 😉

Lees ook:
Wat staat er allemaal over mij op het internet?


Blokkeren

Gaat iemand echt een grens over, dan kun je de boosdoener altijd blokkeren. Diegene kan je profiel, je verhalen en activiteit niet meer zien. Ook deze optie vind je in de privacy-settings. Per ongeluk iemand geblokkeerd? Geen zorgen. Terugdraaien is een koud kunstje.

Stappen gevolgd? Nu is je Instagram privacy-proof! Op zoek naar een voordelig telefoonabonnement om lekker te Instagrammen? Wij hebben nu ook Caiway Mobiel! Je krijgt het beste telefoonnetwerk van Nederland en de momenteel eerste drie maanden zijn gratis! Bekijk je opties hier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief