Mobiel

Welke cloudservice past het beste bij mij?

dinsdag 20 augustus 2019

 

Wat is de cloud?
Een cloud is een persoonlijke opslagruimte op het internet. Hier blijven al je foto’s, bestanden, notities en meer veilig bewaard, altijd up-to-date en overal binnen handbereik. De term ‘cloud’ hoor je steeds vaker voorbij komen. Zie het als een onzichtbare externe harde schijf waar je overal met een internetverbinding toegang toe hebt.

Lees ook
Zo maak je een back-up van je smartphone of tablet


Waarom gebruikmaken van de cloud?
Gebruikmaken van de cloud heeft veel voordelen. Eén daarvan? Meer opslagruimte! Bestanden die je opslaat in de cloud, nemen geen ruimte in op je computer, smartphone of tablet. De bestanden zijn veilig opgeslagen en met elk apparaat dat verbonden is met internet te openen. Mocht je computer sneuvelen of raak je je telefoon kwijt, dan ben je de data die je hebt opgeslagen in de cloud niet kwijt.

Een ander voordeel aan de cloud is dat je bestanden kan delen en gelijktijdig documenten kunt aanpassen. Tegelijk met een collega aan een presentatie werken wordt zo een koud kunstje. Dit maakt samenwerken op afstand eenvoudig en scheelt een hoop heen-en-weer gemail.

 

Wat zijn de meest gebruikte gratis clouddiensten?
De meest gebruikte clouddiensten zijn iCloud, Google Drive, Dropbox en Microsoft OneDrive. Deze opslagdiensten zijn allemaal gratis te gebruiken en tegen betaling te upgraden. We zetten ze even voor je op een rijtje:


1. iCloud
Heb je een iPhone, iPad of Mac(Book)? Dan kun je gebruikmaken van Apple’s cloudservice iCloud. Je krijgt standaard 5 GB opslagruimte.

5 GB opslagruimte, dat klinkt mooi. Maar wat betekent het?
In één gigabyte gaan ongeveer, afhankelijk van fotokwaliteit, 200 tot 300 foto’s. Wie daar niet genoeg aan heeft, kan voor 0,99 euro per maand 50 GB extra kopen.

Geen Apple besturingssysteem? Maak je geen zorgen: ook met Windows 7 en 8 kun je gebruikmaken van de dienst. Al is het allemaal niet zo vanzelfsprekend en moet je eerst het iCloud Control Panel downloaden.

Voordeel: ideaal voor iPhone, iPad en Mac om eenvoudig back-ups van bijvoorbeeld foto’s te maken vanaf al je iOS-apparaten.
Nadeel: minder geschikt voor alternatieve besturingssystemen en browsers.

 


2. Google Drive
Google Drive is ideaal voor wie veel samenwerkt. De gratis clouddienst maakt het mogelijk om met meerdere mensen tegelijkertijd in hetzelfde document te werken. Je ziet live wat de ander doet en kan chatten over de voortgang.

Google Drive beschikt daarnaast over Google Docs, Google Sheets en Google Slides. Bestanden die je normaal gesproken in Word, Excel of Powerpoint maakt, kun je nu via Google Drive uitwerken. Je bepaalt zelf wie toegang heeft tot de bestanden en kunt er maar liefst 15 GB aan bestanden in opslaan. Voor wie daar niet genoeg aan heeft zijn er upgrades beschikbaar. Ook handig: Google Drive heeft een fijne zoekfunctie waarmee je alle bestanden in een handomdraai terugvindt.

Voordeel: eenvoudig, overzichtelijk, veel opslagruimte.
Nadeel: je moet een Google-account (gratis) aanmaken om gebruik te maken van de clouddienst.


3. Dropbox
Dropbox is er voor iedereen. Of je nou een iPhone of Android hebt, een Mac of een Windows computer; de dienst werkt op ieder platform. Net als op Google Drive kun je bestanden opslaan en delen, samenwerken aan projecten en je beste ideeën tot leven brengen. Dropbox Basic geeft gratis 2 GB aan ruimte. Wie meer wil, moet betalen, maar krijgt daar wel 2 terabyte (2000 GB) opslagruimte voor terug. Knap als je dat gevuld krijgt!

Voordeel: gebruiksvriendelijk
Nadeel: met een gratis account kunnen er niet meer dan drie apparaten tegelijk van je account gebruik maken. Een upgrade voor meer opslagruimte is relatief duur.

 


4. Microsoft OneDrive
Maak je gebruik van Outlook, Windows Phone, Skype, of een Xbox? Dan kan je direct aan de slag met deze opslagdienst. One Drive werkt perfect voor wie met Windows-apparaten werkt. Met OneDrive kun je bestanden eenvoudig opslaan, bewerken en delen. Je krijgt standaard 5 GB gratis opslagruimte. Voor 2 euro per maand krijg je 50 GB extra.

Voordeel: ideaal voor wie gebruik maakt van Microsoft-software.
Nadeel: je hebt een Microsoft-account nodig om gebruik te maken van de dienst.


5. PCloud
Sluiten we af met een minder bekende, maar niet minder goede cloudservice: pCloud. pCloud is net als de bovengenoemde services een opslagservice die 10 GB gratis opslagruimte biedt. Deel mappen, bestanden, kopieer vakantiefoto’s en beheer alles via de mobiele app, de webversie of via een desktop programma. Ook voor deze clouddienst geldt: wie meer opslagruimte nodig heeft, mag hiervoor betalen.

Voordeel: in vergelijking met de andere services veel gratis opslagruimte, bestanden delen met niet-pCloud gebruikers.
Nadeel: kan gedeelde bestanden en mappen niet met een wachtwoord beveiligen.

Ben jij een fervent thuiswerker met een overschot aan belangrijke documenten? Een DJ met een indrukwekkende muziekcollectie? Of schiet jij graag veel vakantiefoto’s? Met deze cloud computing-tips raak jij je bestanden nooit meer kwijt. En met onze glasvezelverbinding hoeft het uploaden van je bestanden ook geen uren te duren! Dus waar wacht je nog op: koop een cloud service die lekker matcht met jouw internetverbinding!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief