Mobiel

Zó bescherm je jouw computer tegen gevaar van buitenaf

woensdag 10 juli 2019

 

Begin bij… jezelf
Bij ‘gevaar’ voor je laptop, smartphone of tablet denk je vaak aan virussen, hackers en cybercriminelen, maar het grootste gevaar… ben je soms zelf! Jij bent verantwoordelijk voor wat je opent op je computer. Let dus altijd op bij onverwachte aanbiedingen, schreeuwende quizzen waarbij je iets kunt winnen, opmerkelijke vriendschapsverzoeken en phishingmails.

Een paar veel voorkomende bedreigingen op een rij:

Malware
Malware is een verzamelnaam voor software die schade aanbrengt of ongewenste activiteiten uitvoert op een computersysteem. Virussen zijn een vorm van malware, andere voorbeelden zijn wormen, trojaanse paarden, spyware en kwaadaardige beveiligingssoftware.

Let op! Malware kan soms zelfs via je eigen beveiligingssoftware op je apparaat terechtkomen. Meestal is dat via een pop-up die meldt dat er een probleem is met je beveiliging. Dat wil je niet, en dus klik je op een website die het probleem belooft op te lossen… daar raak je daadwerkelijk besmet met schadelijke software.

Lees ook
Dit wil je weten over het maken en onthouden van sterke wachtwoorden

 

Virussen
Een computervirus – een vorm van malware – is een klein programma dat via de ene naar de andere computer wordt doorgegeven en de werking van je computer belemmert. Je gegevens worden beschadigd of zelfs verwijderd – en de data op je vaste schijf ook. Zaak dus om deze virussen buiten de deur te houden, en dat is soms nog best lastig. Ze worden vaak goed verpakt in grappige afbeeldingen, gezellige wenskaarten of audio- en videobestanden waar jij nietsvermoedend op klikt.

Ransomware
Ransomware is gevaarlijke malware. Het blokkeert je pc of browser en cryptoware (een vorm van ransomware) versleutelt zelfs bestanden. Om de computer of bestanden weer te kunnen gebruiken, eisen de programma’s losgeld.

Phishingmails
Ook een hardnekkig probleem. Via nep e-mails, die nauwelijks van de echte te onderscheiden zijn, proberen internetcriminelen letterlijk naar je gegevens te vissen. De bedrijven bestaan vaak niet – maar voor velen is het dan al te laat. Eerder schreven we al over hoe je deze nepmails kunt herkennen. Je vindt deze blog hier.

Lees ook
Tips om jouw kind veilig te laten internetten

 

Voorkomen is beter dan genezen
De beste manier om je tegen deze gevaren te beschermen, is heel goed opletten wat je opent en waar je op klikt. Daarnaast doe je er goed aan een verdienstelijk beveiligingsprogramma op je computer installeren. Caiway heeft bijvoorbeeld Veilig Internet. Hiermee kun je zowel je computer (Windows en Mac) als je tablet en smartphone (Android) tegen virussen, spyware, spam en cyberaanvallen. Handig: je kunt zelf kiezen hoeveel apparaten je wilt beschermen, 1, 3, of 6: je regelt het aantal licenties heel makkelijk via Mijn Caiway.

Toch besmet, wat nu?
Het kan natuurlijk dat je laptop of pc ondanks voorzorgsmaatregelen tóch een virus oploopt. Je merkt bijvoorbeeld dat je computer opeens traag is of vastloopt; collega’s of vrienden die melden dat ze gekke e-mails van je krijgen; je startpagina die opeens anders is geworden; je firewall die uitgeschakeld is of – een deel van – je harde schijf die is gewist. Wat je dan moet doen, is het volgende:

  1. Verwijder alle beveiligingsprogramma’s die op je computer, smartphone of tablet stonden, laat er een clean-up programma overheen gaan en installeer de beveiligingssoftware dan opnieuw. Zorg voor één virusscanner, niet meerdere.
  2. Voer een virusscan uit en laat virussen verwijderen.
  3. Maak een back-up van je bestanden – sowieso een goed idee om regelmatig te doen! Let wel op dat je computer niet besmet is als je een back-up maakt. Anders kun je weer van vooraf aan beginnen.
  4. Wijzig je wachtwoorden – en dan ook het liefst regelmatig.
  5. Update je computer, smartphone of tablet
  6. Zorg ervoor dat je apparaat met het recentste besturingsprogramma werkt dat is voorzien van alle beveiligingsupdates.

Zo, met deze tips ben jij meteen een stuk veiliger. En dan nu tóch maar even je al je apparaten door de scanner halen! 😉

Lees ook
Vijf tips om de baas te zijn over je eigen wifi

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief