Mobiel

Zo fix je de perfecte home security set-up

dinsdag 28 mei 2019

 

Bescherm je netwerk
Voordat je ook maar iets aanschaft, is het belangrijk je netwerk te beveiligen. We kunnen het niet nadrukkelijk genoeg zeggen. Als jij een IP camera koopt wil je niet dat het hele internet op zondagochtend van je ontbijt meegeniet. Voorkom dit door ‘m goed te beveiligen. Moeilijk is het niet; met deze simpele stappen heb je binnen no-time een veilig netwerk.

Lees ook:
Van deze apparaten wist je niet dat ze je wifi-signaal verstoren

Alarm!
Eerst de basis: een alarmsysteem. Vroeger sloot je er allemaal vervelende kabeltjes voor aan, nu hang je ‘m gewoon aan de wifi. Dagenlang boren in vakkundig gestuukte muurtjes is daarmee verleden tijd. Je drukt het systeem in je stopcontact, connect met het netwerk. Ét voilà! Een kind kan de was doen. Ahem, z’n huis beveiligen. Het aanbod van alarmsystemen is overigens vrij fors, dus doe er je voordeel mee en zoek een leverancier die bij jou past en apparatuur waarbij jij je veilig voelt. Zo zijn er alarmen met batterij die ook aanblijven op het moment dat de stroom uitvalt.

Sensoren die horen
Na installatie moet je het alarmsysteem van oren en ogen (sensoren) voorzien. De minuscule apparaatjes detecteren beweging, licht en geluid. Gooit iemand zonder toestemming je tuindeur open, dan meldt een sensor dit aan het systeem. Vroeger waren de opties vrij beperkt, nu kun je met behulp van apps instellen hoe je op de hoogte wordt gebracht van een eventuele inbraak. Heeft je hond er een handje van per ongeluk het alarm af te laten gaan? Kies er dan voor om het alarm te verbinden met een nachtlamp naast je bed. Opties hiervoor hangen meestal samen met de leverancier die je kiest.

Lees ook:
5 keer slim gebruikmaken van wifi

 

Houd een oogje in het zeil
Bij een goed alarmsysteem hoort een dito camera. IP camera’s zijn tegenwoordig helemaal hip. De speciaal voor netwerken ontwikkelde camera’s zijn een goed alternatief voor dertien in een dozijn videocamera’s. Connect ze draadloos met je wifi en kijk vanuit je warme bed (of bad) welk gespuis er door het huis sluipt. Of het nou een inbreker is of de kat van je vriend. Let wel goed op, want je mag niet zomaar iedereen opnemen. Waarschuw je gasten voordat je ze vastlegt op camera. Een op afstand bestuurbare privacy shutter kopen is ook een optie. Het heeft iets weg van het schuifje dat je voor je webcam hangt. Voor IP camera’s bestaan ze ook.

Voor wie zijn of haar huis figuurlijk dicht wil timmeren, is er ook nog een deurbel met camera. Zo geïnstalleerd en makkelijk te gebruiken. Vervolgens kun je op je smartphone, tablet of laptop kijken welke crimineel of pizzabezorger er voor de deur staat. Overigens zijn ze ook uit te rusten met een microfoon.

Attentie, attentie, buurtpreventie!
Nog een bonustip: buurtpreventie WhatsApp-services. Hiermee houdt je door middel van WhatsApp-groepen de buurt in de gaten. Lekker laagdrempelig, maar het werkt als een trein. Uit onderzoek van de politie blijkt namelijk dat er in wijken met WhatsApp buurtpreventie minder wordt ingebroken. Zo’n groep is zelf op te zetten, maar er zijn ook bedrijven die het voor je regelen.

Je huis safety proof maken voordat je op vakantie gaat deze zomer? Je weet nu hoe het moet! Met deze apps en apparaten heb jij al een veiliger huis. Dan kun jij ongestoord streamen in bed, in bad of op zolder zonder dat je je drukt maakt over wat er beneden gebeurt!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief