Mobiel

Zo fix je een online kinderslot

woensdag 6 november 2019

Van Peppa Pig video’s kijken tot huiswerk maken: jonge kinderen zijn steeds vaker online. Naast alle voordelen die internet biedt, kleven er ook gevaren aan internetgebruik door kinderen. Met behulp van deze zeven tips maakt jouw kind veilig gebruik van internet.

1. Maak het bespreekbaar

De eerste tip die we geven: praat met je kind over veilig internetten. Bespreek waar hij of zij op moet letten en spreek een aantal dingen af (zoals: deel geen persoonsgegevens met vreemden en vertel niet waar je op school zit). Vertel wat je kind kan doen wanneer er vervelende beelden voorbij komen of hij of zij te maken krijgt met cyberpesten.

Lees ook:
Met een VPN internet je veiliger: zo werkt het!

2. Zoeken met een kinderzoekmachine

Is jouw dochter plotseling helemaal in de ban van treinen, of gaat jouw zoon een spreekbeurt houden over walvissen? Laat je kind dan zoeken via Google Safe Search Kids of Meester Sipke. Deze zoekmachines leveren alleen kidsproof zoekresultaten op.

3. Gebruik een filter

Door een filter te gebruiken bepaal je zelf welke soort sites wel en welke niet bekeken kunnen worden. Voorbeeld van een filter is Filternet en ook met Myndr kan je grip houden op het internetgebruik in jouw huis.

 

4. Video’s kijken via YouTube Kids

Wil je zoon of dochter even lekker onderuit zakken met Boom Buddies of My Magic Pet Morphle? Laat haar of hem dat doen via YouTube Kids. In de app zijn alleen kindvriendelijke video’s te vinden. Als ouder kun je ook nog bepaalde video’s of kanalen blokkeren en een maximale schermtijd instellen.

5. Instellingen op Windows en Mac

Ook Windows en Mac hebben opties om computergebruik veiliger te maken voor kinderen. Zo kun je op apparaten van Apple de optie Schermtijd instellen, waar je kunt beheren tot welke websites, aankopen en apps je kind toegang heeft. Microsoft heeft de optie om een gezinsgroep aan te maken. Via deze groep kan je de activiteiten van je kind bekijken, schermlimieten instellen en bepalen tot welke websites en games je kind toegang heeft.

 

6. Social media accounts afschermen

Heeft je kind een Instagram of TikTok account? Zorg er dan voor dat deze accounts afgeschermd zijn. Op beide platformen is het mogelijk om voor een privé account te kiezen. Op Instagram doe je dat zo, op TikTok zo.

Lees ook:
Zo bescherm je jouw computer tegen gevaar van buitenaf!

7. Caiway Veilig Internet

Met Caiway Veilig Internet bescherm je je computer, tablet en smartphone tegen virussen, spam en spyware. Ook heeft Veilig Internet een ouderlijk toezicht optie. Met deze digitale huisregels bepaal je zelf hoe lang jouw kind per dag naar een beeldscherm mag kijken, stel je momenten in per dag waarop dat mag en geef je de gewenste bedtijd aan. Met de veilige browser bepaal je zelf welke categorieën jouw kind mag zien. Lees er hier meer over.

Tadaa: met deze simpele tips laat jij je kind met een gerust hart surfen en streamen. Helemaal je digitale huishouden dichttimmeren? Lees ook even hoe je via Interactie TV een kinderslot instelt. Met deze instructies houdt jij tv-kijken veilig voor je kids.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief