Mobiel

Zo haal je alles uit je browser

maandag 25 februari 2019

Wij hebben 5 super handige browsertoepassingen voor ‘s werelds populairste browser, Google Chrome, voor je op een rijtje gezet.

  1. Chrome heeft ‘custom search engines’. Hiermee kun je de adresbalk (de zogeheten omnibox – waar je het webadres invult) gebruiken als zoekvak. Er wordt automatisch gezocht met Google, maar je kunt ook een andere standaardzoekmachine instellen. Om dit te doen ga je naar je voorkeuren in Chrome en kijk je onder het tabblad ‘zoekmachines beheren’.
  2. Als je je spatiebalk gebruikt, scrollt de browser automatisch naar beneden. Eh, wat? Ja, probeer maar even, zie? Top toch?
  3. Mocht je in een vlaag van paniek, of door andere onhandige move je tabblad per ongeluk gesloten hebben, dan herstel je dat door op CTRL + Shift + T (Windows) of CMD + Shift + T (Mac) te drukken.
  4. Stel: je bent op zoek naar een nieuwe spijkerbroek of wielrenfiets en hebt – omdat je nou eenmaal lastig kunt kiezen – 33 tabbladen openstaan, dan kun je die allemaal en met één druk op de knop bewaren. Klik met je rechtermuisknop op een tabblad en selecteer ‘bladwijzer toevoegen aan alle tabbladen…’ Je browser stopt ze dan allemaal in een mapje. Kun je morgen weer fijn verder. 🙂
  5. Sinds kort kun je geen losse afbeeldingen meer bekijken op Google; de zoekmachine linkt je standaard door naar de pagina waar de afbeelding te vinden is. Om dit te omzeilen heeft iemand ‘image view’ ontwikkeld. Het tooltje is te downloaden op de Chrome Web Store en werkt als een zonnetje.
  6. Je kent het vast: je bent aan het surfen en opeens kom je een woord tegen wat je niet kent. Met Chrome kun je het direct Googelen! Je klikt erop met je rechtermuisknop, selecteert ‘Google doorzoeken op…’ et voilà.
  7. Benieuwd welke browsertoepassingen allemaal te downloaden zijn? Bekijk ze hier in de Chrome webstore.

Van browser veranderen?
Nu we het toch over browsers hebben: soms loont het de moeite om van browser te veranderen. Een nieuwe browser of andere instellingen kunnen internetten makkelijker en veiliger maken en je privacy beter beschermen.

De Consumentenbond zocht vorig jaar uit welke browser het beste is voor je computer. Bij de test keken ze welke van de vijf populairste browsers het beste scoorden op snelheid, standaard- en uitbreidingsmogelijkheden, gebruiksgemak, privacy-opties, bescherming tegen malafide websites en omgang met wachtwoorden. Benieuwd naar de uitslag van de test? Je vindt ‘m hier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief