Mobiel

Zo herken je nep webshops

maandag 10 december 2018

Nepmails

Eerder schreven we al over phishingmails: mails waarmee internetcriminelen jouw persoonlijke gegevens proberen te achterhalen. Odannks dat die criminelen steeds slimmer worden, zijn er gelukkig nog steeds zaken waaraan je nepmails kunt herkennen. Zo voorkom je dat jouw gegevens in verkeerde handen vallen. Hier kun je teruglezen welke tips wij je gaven.

 

Nep webshops

Helaas zijn er naast webmails meer dingen nep: webshops. De Consumentenbond waarschuwt er ook dit jaar weer voor. Zeker in de drukke decembermaand worden deze ‘decembershops’ opgericht om argeloze kopers op te lichten met (te) mooie aanbiedingen. Zaak dus dat weet hoe je die nep webshops herkent – en je de producten krijgt die je besteld (en betaald!) hebt.

 

KvK-nummer, adres, alles

Het herkennen van een nep webshop is niet altijd zo makkelijk. Op het oog zijn ze niet meteen te onderscheiden van échte webshops. Vaak zijn ze voorzien van een KvK-nummer, een echt adres, een iDEAL-logo en een keurmerk. Soms verspreiden ze zelfs flyers.

 

Voorbeeld

Een voorbeeld van zo’n webshop was Digitalspot die in 2016 geopend werd door criminelen. Rond de feestdagen ‘verkochten’ ze onder andere tv’s, de nieuwste smartphones, (spel)computers en wasmachines. De website bevatte veel van de eerder genoemde kenmerken. Zoals je hieronder ziet lijkt het heel echt, maar deze site was hartstikke nep.

 

 

Zo herken je de ‘professionele’ nep webshop

Hoe meer van onderstaande kenmerken je ziet, hoe groter de kans dat het zaakje stinkt. Vertrouw op je gevoel en bestel bij twijfel ergens anders.

  • Check hoe lang de webwinkel bestaat. Dit kan via www.sidn.nl (voor sites die eindigen op .nl), of www.whois.icann.org (voor sites die eindigen op .com, .org en .net). Als de website slechts een paar dagen actief is, kan je er vanuit gaan dat deze nep is.
  • Zoek naar gebruikerservaringen met als zoekterm het complete webadres tussen aanhalingstekens: ‘www.webshop.nl’. Winkels zonder ervaringen of met heel weinig ervaringen zijn verdacht.
  • De nepshops mikken op populaire dure artikelen. Denk aan de nieuwe Apple iPhones en AirPods, spelcomputers en ander speelgoed. Let dus extra goed op bij deze producten. Als dezelfde website geen goedkope producten en accessoires verkoopt, is het een extra aanwijzing dat er iets mis is.
  • Twijfelachtig adres. Een bedrijfsverzamelgebouw of woonhuis is niet per se gek, maar kan wel een extra reden zijn om niet bij deze webshop te bestellen als andere zaken ook twijfelachtig zijn.
  • Check de gegevens van de verkoper bij de politie. Dat kan bij elke verkoper nuttig zijn, zelfs bij een particulier. Je kunt bijvoorbeeld controleren of het IBAN, telefoonnummer of e-mailadres bekend is bij de politie.

 

Wil je echt veilig internetten? Beveilig je computer dan met een Veilig Internet Pakket.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief