Wifi

Zo maak je een wifi-netwerk voor je gasten

donderdag 4 oktober 2018

Gezellig, gasten over de vloer. Kaarsjes aan, kippetje in de oven, tafel gedekt. Oom Wim laat trots een filmpje zien van zijn kleindochter, die notabene naast je zit. Je puberale neefje speelt met zijn telefoon. Het kost allemaal data. Dan stelt hij de vraag, die je wist dat zou komen.

“Zeg tante Tien, wat is de wifi-code?” vraagt het neefje terwijl hij een Snapchat-filter over oma plaatst. Je deelt hem de code. Niet wetende dat hij op het gastnetwerk zit, voert hij de code in. En ach, wat kan hem het ook schelen. Internet moet gewoon goed zijn. Zo simpel is het.

Wat is een wifi-netwerk voor je gasten?
Een gastnetwerk is een apart netwerk dat gescheiden is van je eigen wifi-netwerk. Gasten hebben hiermee wel toegang tot internet, maar niet tot gedeelde bestanden en apparaten. Zo hou je het veilig en virussen van mobiele apparaten van gasten buiten de deur.

Zo stel je een wifi-netwerk voor je gasten in.

In een paar eenvoudige stappen maak je een netwerk voor je gasten aan voor een TP-Link wifi-router.

  1. Open op een apparaat dat verbinding heeft met je router https://tplinkwifi.net en log in met je TP-Link ID of het wachtwoord dat je hebt ingesteld voor je router.
  2. Ga naar Advanced > Guest Network. Zoek naar ‘Draadloos’. Maak een gastnetwerk aan.
  3. Selecteer 2.4GHz of 5GHz-netwerk en vink de ‘Enable Guest Netwerk’ aan.
  4. Pas eventueel de SSID aan. Dat is de naam van het wifi-gastnetwerk.
  5. Stel Beveiliging in op ‘WPA/WPA2 Persoonlijk’, bewaar de standaard versie en versleutelingsvoorwaarden en stel je eigen gastnetwerk wachtwoord in.
  6. Klik op ‘Save’. Het wifi-netwerk voor je gasten is ingesteld.

Kijk voor het instellen van een gastnetwerk voor andere wifi-routers in je gebruikershandleiding.

Zo geef je gasten toegang tot het gastnetwerk

Het gastnetwerk is ingesteld. Nu kunnen je gasten er gebruik van gaan maken. En dat doe je zo: maak verbinding door de wifi-gastnetwerk naam te selecteren in bijvoorbeeld een smartphone en geef het gastnetwerk wachtwoord op. Nu kan jouw bezoek online gaan. Wel zo gastvrij en veilig.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief