Mobiel

Zo maak je professionele foto’s met je smartphone

maandag 9 september 2019

Vroeger nam het maken van de perfecte foto best wat tijd in beslag (je had immers maar één kans!), en erachter komen of-ie überhaupt was gelukt, duurde nóg langer.
Maar die tijden zijn voorbij. Niet alleen hebben we nu altijd een camera bij ons in de vorm van onze smartphone, je kunt er ook geweldige foto’s mee maken. Hoe? Door deze 7 tips goed in je oren te knopen.


Lens schoon? Mooi, dan kunnen we beginnen, want van wazige beelden door vet en viezigheid wordt niemand gelukkig! 😉

Tip 1: Laat je smartphone voor je denken
Om je te helpen bij het schieten van het perfecte plaatje, zijn de meeste smartphones erg behulpzaam. Zo zijn er vaak automatische standen waarmee je mooie portretfoto’s maakt met wazige achtergrond, of een panoramastand om langgerekte landschappen vast te leggen. Software bepaalt dan de beste sluitertijd en diafragmagrootte voor het type foto dat je maakt. Maak er gebruik van, dat scheelt jou een hoop denkwerk.


Tip 2: Zet je grid aan
Je wat? Je grid. Een grid bestaat (meestal) uit vier lijnen – twee horizontaal, twee verticaal. Deze hulplijnen vormen negen gelijke blokken die je helpen gebruik te maken van ‘de regel van derden’. Kort gezegd is het de bedoeling dat je de horizon op 1/3e of 2/3e van je foto legt en dat je hoofdonderwerp op de kruising van horizontale en verticale lijnen staat. Op die manier worden je foto’s ineens veel dynamischer.

Daarnaast is het een handige tool om je foto’s recht te maken. Er is niets zo onrustig als een mooie foto met een scheve horizon, toch?

 

Lees ook:
Vier onmisbare apps voor op je smartphone

 

Tip 3: Zoom met je voeten, niet met je vingers
Met de digitale zoomfunctie van je telefoon wordt een deel van je foto als het ware opgeblazen, en dat zorgt voor een korrelig beeld. Loop dus naar je onderwerp toe, want hoe minder je hoeft te zoomen, hoe hoger de kwaliteit van je foto’s.


Tip 4: Focusssss
Deze tip haakt in op voorgaande tip. Wil je een mooie close-up maken met een wazige achtergrond? Probeer dan zo dichtbij mogelijk te komen en kies zelf je focus door op het deel van het beeld te tikken dat je het liefst scherp hebt.

 

Lees ook:
Vier onmisbare apps voor op je smartphone

 

Tip 5: Gebruik de HDR- of burst-functie
De HDR-functie maakt heel snel achter elkaar enkele foto’s met verschillende lichtintensiteit en combineert deze tot één optimale foto. Vooral handig als er veel licht/donker contrast is. De zogenaamde burstfunctie maakt er nog meer achter elkaar: perfect als je snel bewegende objecten wil vastleggen… zoals je kinderen ;-). Je doet dit door de knop langer ingedrukt te houden.

 

Tip 6: Tsja, die flits
Ben je in een omgeving met weinig licht, dan lijkt een flits ideaal. Toch zitten weinig mensen te wachten op foto’s waar iedereen lijkbleek uit de verf komt. Eigenlijk kun je de flits het beste uitschakelen, want dit harde licht zorgt vaak voor overbelichting van jou en je omgeving. Check je omgevingslicht en zorg er anders voor dat je ze gemaakt hebt voor het écht donker is.

Tip 7: Beter licht is betere foto’s!
Nog een licht tip: op je smartphone kun je de lichtinval zelf aanpassen. Hoe het precies werkt, verschilt per telefoon. Meestal zet je de lichtinval vast door het scherm ingedrukt te houden. Reguleer het door vervolgens je vinger over het scherm te sliden. Superhandig als je bijvoorbeeld een foto wil maken van een zanger die vol in de spotlights staat. Als je niets doet, wordt de zanger overbelicht – de camera gooit dan de lichtinval automatisch omhoog omdat de zanger ten opzichte van de achtergrond relatief donker is. Door dit handmatig aan te passen krijg je mooie, artistieke foto’s.

 

Alles gewoon goed
Bij Caiway krijg je niet alleen gewoon goed werkend internet, je kunt bij ons nu ookgewoon goed bellen. Met Caiway Mobiel, via het best geteste 4G-netwerk van Nederland. En heb je al internet via Caiway, dan heb je helemaal geluk. Als je Caiway Internet combineert met Caiway Mobiel profiteer je elke maand opnieuw van €5 euro korting. Voor zo’n bedrag kun je die topfoto die je net gemaakt hebt meteen laten inlijsten. Win-win. Alles over Caiway Mobiel lees je hier.

 

Geraadpleegde bronnen:
Beeld: https://unsplash.com/

Schrijf je in voor de nieuwsbrief