Mobiel Mobiel

Smartphone vol? Zo maak je snel ruimte vrij

dinsdag 24 december 2019

N.B: Scroll voor de Android-tips naar beneden.

iPhone

1. Manage je apps

Apps vreten opslagruimte. Beheer ze dus zo goed mogelijk; het scheelt al snel een gigabyte of twee. Je kunt vrij makkelijk in kaart brengen welke apps de meeste ruimte in beslag nemen. Ga naar ‘Instellingen’, tik op ‘Algemeen’ en ga vervolgens naar ‘iPhone-opslag.’ Als het goed is, zie je hier een handig overzicht met het aantal apps en hoeveel MB of GB je er aan kwijt bent. Overbodige apps kun je direct de prullenbak ingooien.

 

Lees ook:
Vier onmisbare apps voor op je smartphone

2. Ruim je apps op

Een applicatie verwijderen maar je gegevens behouden? Het kan met de opruim-optie. Op veel websites staat dit aangeschreven als ‘cache-legen’, maar dat klopt niet helemaal. Deze functie verwijdert een app en bewaart essentiële data. Je doet dit door in ‘iPhone opslag’ op een app te tikken en vervolgens op ‘Ruim op’ te drukken. Installeer je de app opnieuw, dan is het alsof er niks is veranderd.

iOS heeft ook een automatische opruim-optie. Het systeem analyseert welke apps je nooit gebruikt en verwijdert deze automatisch. De app-iconen blijven wel op je homescreen staan, dus heb je ze op een later tijdstip nodig, dan kun je ze met een druk op de knop weer downloaden. Ga naar je ‘iTunes Store en App Store’-instellingen om de ‘Ruim apps op’-functie aan te zetten.

3. Gebruik iCloud

Je telefoon staat vast vol leuke kiekjes en video’s. Upgrade je iCloud abonnement om deze veilig te stellen én een hele hoop ruimte te besparen. Iedereen met een Apple-account krijgt gratis 5 gigabyte tot zijn of haar beschikking. Voor een euro per maand vertienvoudig je dit. Nog niet genoeg? Betaal €2,99 en verhoog je opslag naar 200 gigabyte. Als zelfs dat niet genoeg is, schaf je voor een tientje per maand 2 terabyte aan iCloud opslag aan. Krijg dat maar eens vol. 😉

 

Android

1. Apps, apps, apps

Ook bij Android geldt: manage je apps! Check welke applicaties de meeste ruimte in beslag nemen en verwijder ze waar nodig. Ga naar ‘Instellingen’, tik op ‘Opslag en USB’ en vervolgens ‘Apps’. Hier zie je hoeveel ruimte iedere app in beslag neemt.

 

2. Gegevens in het cachegeheugen wissen

Met cachegegevens worden apps sneller geladen. Reuze handig, alleen soms neemt het cachegeheugen een flinke hoeveelheid ruimte in. Om dit op te schonen, ga je naar Instellingen, tik je op ‘Opslag en USB’ en vervolgens ‘Gegevens in het cachegeheugen’. Druk op ‘Ok’ nadat je een melding krijgt, et voilà: je telefoon is een paar honderd MB aan opslagruimte rijker. O, en wees gerust: je verliest er geen belangrijke bestanden mee.

 

Lees ook:
Welke cloudservice past het beste bij mij?

3. Cloud, cloud, cloud!

Wil je foto’s en video’s veilig opslaan, dan is er de cloud. Bijkomend voordeel: het maakt ook extra ruimte vrij op je smartphone. Voor Android, zijn Google Drive (waar Google Foto’s onderdeel van is) of Dropbox het beste. Voor beide betaal je 10 euro voor 1 terabyte aan opslagruimte. Bij Google Drive kun je voor een paar euro ook een 200 gigabyte-abonnement afsluiten.

Staan je foto’s eenmaal veilig op je virtuele wolk, dan kun je met de Google Foto’s app makkelijk dubbele bestanden verwijderen. Open de Google Foto’s-App, ga naar ‘Instellingen’ in het menu en tik op de optie ‘Opslagruimte op apparaat vrijmaken.’ Google verwijdert dan alle foto’s waar al een back-up van op je Drive staat.

 

4. De download-map opruimen

Nog een tip: neem eens een kijkje in de download-map. Alle apk-bestanden, muziek of andere files die je ooit hebt gedownload staan hierin. Tik op de drie streepjes rechtsboven in de map om bestanden van groot naar klein te rangschikken. Vervolgens kun je zelf kiezen welke files je niet meer nodig hebt.

Opslagruimte opgeruimd? Top! Voor wie voordelig wil telefoneren, doet er goed aan eens onze Caiway Mobiel-pakketten te bekijken. Daarmee bel je op het best geteste netwerk van Nederland. Ook hebben we speciale aanbiedingen en kortingen voor onze bestaande klanten. Lees er meer over op Caiway Mobiel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief