Interactieve TV Televisie

Dit is het verschil tussen SD HD en 4K

dinsdag 10 maart 2020

Ben je de trotse eigenaar van een mooie tv, dan zullen de termen SD, HD of 4K je niet vreemd zijn. Allemaal zeggen ze iets over de scherpte van het beeld, we zetten de verschillen voor je op een rij.

Resoluties

SD, HD en 4K zijn afkortingen voor verschillende resoluties. Daarvan is SD de laagste resolutie en 4K de hoogste. HD zit daar tussenin. Resolutie vertelt je iets over de informatie in een bepaald beeld, uitgedrukt in het aantal pixels. Pixel staat voor picture and element en is één (al dan niet gekleurd) punt op je beeldscherm. Beeld met een resolutie van 640 x 480, is 640 pixels breed en 480 pixels lang. Over het algemeen geldt: hoe hoger de resolutie, hoe meer informatie het beeld bevat en hoe scherper (levensechter) de video of foto.

Lastig verhaal? Om het wat makkelijker voor je maken, hebben we het voor je in een foto gegoten.

verschil sd hd 4k

Standard-definition

We trappen af met SD – wat staat voor standard-definition. Een tijd lang was dit voor tv en online video de gangbare resolutie, maar al enige tijd is standard-definition niet zo ‘standard’ meer. Deze eer gaat nu naar HD. In Amerika, waar ze van het zogeheten NTSC-systeem gebruik maken, bestaat SD uit 640 x 480 pixels. In Nederland werkt dat anders; Europa gebruikt namelijk het PAL-systeem. SD bestaat in dit geval uit 720 x 576 pixels. SD-beeld in Europa is dus van nét iets hogere kwaliteit, al zie je niet gek veel verschil.

High-definition

Inmiddels is, zowel op tv als op internet, HD de standaard. Alle tv’s en beeldschermen die we nieuw kopen hebben tenminste een resolutie van 1920 x 1080 pixels, dit noem je full-HD. Er is nog een tussenvorm - HD-ready - met een resolutie van 1280 x 720 pixels - maar deze is bij nieuwe tv’s niet langer gangbaar.

Full-HD en HD-ready classificeren we als respectievelijk 1080p en 720p. Herkenbare cijfers? Bij veel YouTube-video’s vind je de twee resoluties terug tussen de kwaliteitsinstellingen. In de afbeelding hiernaast zie je een voorbeeld. Je raadt het al, 480p staat voor 640 x 480 pixels; SD dus!

youtube hd

De meeste zenders zenden tegenwoordig uit in high-definition. Providers leveren steeds snellere verbindingen. De hoeveelheid informatie die je zendt en ontvangt is dus groter en het beeld scherper. Om HD te kunnen ontvangen heb je wel een HD-tv en HD-ontvanger nodig.

Ultra-high-definition

Maarrrr… onze honger naar haarscherp beeld is allerminst gestild. Steeds vaker kopen we 4K-tv’s, oftewel Ultra-high-definition-tv’s. Heb jij al zo’n pareltje thuis staan? 4K staat vrij vertaald voor vierduizend. Het format heeft namelijk een resolutie van 3840 x 2160 pixels. En dat zorgt voor haarscherp beeld. Een kanttekening is wel op z’n plaats: omdat 4K zó veel informatie bevat, heb je er een goede internetverbinding voor nodig. Een ijzersterke glasvezelverbinding, bijvoorbeeld. 😉

wist je dat

8K en hoger

Komen er tv’s en beeldschermen met nog hogere resolutie aan? Absoluut! Sterker nog, de technologie bestaat al, je moet er alleen veel voor betalen. 8K televisies gaan nu nog voor zo’n 3500 euro over de toonbank. Wel zijn er sceptici onder de HD-junkies. Op een gegeven moment is de resolutie naar verwachting zo hoog en zó levensecht dat het toevoegen van extra pixels geen wezenlijk verschil meer maakt. We hebben dan onze pixel-max bereikt.

Ook haarscherp HDTV kijken of genieten van levensechte 4K YouTube-video’s? Neem eens een kijkje tussen onze verschillende tv- en internet-pakketten met Interactieve TV als optie. Wij hebben de pakketten die aan jouw beeldbehoefte voldoet. Je vindt ze allemaal hier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief