Wifi Internet

5 tips voor uitleg en trainingen op afstand

woensdag 22 april 2020

Het geven van uitleg, workshops of trainingen geven ineens een enorme uitdaging nu iedereen binnen blijft.Gelukkig zijn er genoeg tools om dit toch voor elkaar te krijgen! Met de techniek van nu, een goede (glasvezel)verbinding en wat voorbereiding kom je er wel. We zetten een aantal tips voor je op een rij hoe je dat goed en zonder spanning aanpakt:

Tip #1 Kies een app

Er zijn veel apps die je kunnen helpen jouw online afspraak te realiseren. Neem bijvoorbeeld Google Hangouts, Skype of Join.Me. Misschien gebruik je een van deze apps vaker en heb je daarom een voorkeur. Al deze tools hebben de mogelijkheid om gemakkelijk je scherm te delen - oftewel screen sharing - zodat je je uitleg eventueel kunt ondersteunen met bijvoorbeeld een powerpointpresentatie. 


Lees ook:

Zo vier je virtueel je verjaardagsfeestje

Tip #2 Zorg voor een goede kwaliteit video

Zorg voor een goede kwaliteit van de video. Klinkt logisch, maar vergeet deze punten van de checklist niet, want ze zijn allemaal even belangrijk. Dit zijn ze:


✔️ Goed licht: kijk vooraf waar je je tablet of laptop het beste op kunt richten. Probeer niet met je rug naar een raam te zitten en doe desnoods een gordijn open of dicht om ervoor te zorgen dat je goed te zien bent. 

✔️ Goede audio: misschien nog wel belangrijker dan video; audio! De uitleg moet immers luid en duidelijk over komen. Check hoe dat het beste gebeurt en of je misschien een koptelefoon (met microfoon) erbij moet pakken.

✔️ Stille omgeving: staat de video & audio goed ingesteld? Mooi! Bedenk ook even of je gebruik kunt maken van een rustige kamer, zodat rondrennende kids je verhaal niet onderbreken.

✔️ Goede internetverbinding: over onderbrekingen gesproken... zorg voor een goede internetverbinding zodat je audio of video niet hakkelt. Met een glasvezelverbinding is de up- en downloadsnelheid hetzelfde, hierdoor heb je de meeste kans op een haarscherpe verbinding. Ook als de rest van de familie zit te videobellen tijdens je online workshop. Schakel daarnaast zware apps zoals Photoshop altijd vooraf uit.afstand

Tip #3 Plan en oefen je workshop/training/uitleg

Loop, voordat je begint, je online workshop of training door. Zelfs als je powerpointpresentatie al eerder gemaakt is of je de workshop al eens ‘in het echt’ hebt gegeven. Het is een check of alles staat zoals je wilt en een test of de digitale presentatie geen beperkingen met zich meebrengt die je moet oplossen. Time deze oefening en maak aantekeningen met een grove planning van de uitvoering. Het geeft je houvast en zorgt ervoor dat je niet langdradig uitwijkt op bepaalde punten in je presentatie. 

Tip #4 Stuur een introductie naar de aanwezigen

Hierin leg je uit wat ze van deze workshop kunnen verwachten, hoe lang het ongeveer duurt. Daarnaast kun je aangeven of ze tussendoor of aan het einde van de presentatie vragen kunnen stellen. Herhaal deze introductie kort aan het begin van je presentatie. Zo weet iedereen waar ‘ie aan toe is en kan er met de volle aandacht worden geluisterd. Bovendien is het voor jezelf een fijn en duidelijk startpunt van de workshop. 


Lees ook

Wat betekent het coronavirus voor onze dienstverlening?

Tip #5 Bewaar de rust

Geef je uitleg aan een grote groep? Normaliter zou je dat misschien doen zonder moeite, maar online kan je het als rommelig of spannend ervaren. Kies er daarom voor om de groepen op te delen om ze klein te houden. De presentatie herhaal je dan gewoon voor de andere geïnteresseerden indien nodig.


afstand

Vraag daarnaast aan iedereen of ze hun microfoon willen uitschakelen als je begint, zodat er geen ruis ontstaat tijdens jouw presentatie. Ook al houdt iedereen keurig zijn of haar mond, omgevingsgeluid kan zich soms een weg door de microfoon vinden en dat is afleidend voor iedereen. Nu je toch bezig bent: je kunt ook alle aanwezigen vragen om ook hun camera uit te schakelen wanneer jouw presentatie bezig is. Nog minder afleiding en bovendien beter voor je verbinding. Succes!


Bonus tip: check je pakket!

Welk internetpakket je nodig hebt, verschilt per situatie. Zeker als je online trainingen geeft, kan het goed zijn om een sneller pakket af te sluiten. Zo is je beeld altijd haarscherp en kan jij ongestoord je workshop geven. Kijk hier naar ons aanbod.


Schrijf je in voor de nieuwsbrief