Wifi Internet

Zo doe je veilig online aankopen

vrijdag 8 mei 2020

Er wordt nu nog meer online geshopt dan normaal. Dat is natuurlijk hartstikke leuk. Maar om zorgen en nare situaties te voorkomen, is het goed om je even in te lezen over veilig online shoppen. Deze blog gaat over hoe je veilig online winkelt, waar je op moet letten en wat je kunt doen als je tóch slachtoffer bent geworden van oplichterij. Lees ‘m door, dan ben jij helemaal voorbereid wanneer je volgende keer in glasvezelsnelheid door alle webwinkels klikt om jouw ideale broek, dat ene attente cadeautje of handige stuk gereedschap te vinden. 

#1 Hoe check je of een webshop betrouwbaar is? 

De makkelijkste manier om erachter te komen of een webwinkel deugt, is de Thuiswinkel Waarborg-check. Het Thuiswinkel Waarborg is een kwaliteitskeurmerk voor online winkelen en staat voor betrouwbaarheid. Er zijn meer dan 2.200 webwinkels bij aangesloten, waaronder bekenden als bol.com, Coolblue en Wehkamp. 


Helaas komt het soms voor dat frauduleuze webshops onterecht het Thuiswinkel Waarborg-logo tonen en zelfs certificaatpagina's namaken. Klik daarom altijd op het logo om te controleren of deze doorlinkt naar een officiële certificaatpagina op de website van Thuiswinkel.org. Let hierbij goed op de url die in je browservenster verschijnt. Is dat zo? Mooi, shoppen maar!


Lees ook:

Een volledige (gratis) work-out voor thuis

#2 De winkel staat niet op de Thuiswinkel site, maar je wilt toch wat bestellen?

Loop in ieder geval even deze stappen door om te checken of de webwinkel betrouwbaar is. Wanneer je iets bestelt bij een webwinkel die geen lid is van Thuiswinkel.org kun je namelijk op verschillende manieren controleren of het toch om een betrouwbare webshop gaat of een nep-shop is. Dit zijn de 6 belangrijkste manieren:

  • Google! Begin met rekeningnummers of namen van de webwinkel Googelen; je spot eventuele malafide praktijken dan waarschijnlijk in de resultaten.

  • Controleer de verkoper bij de politie: je kunt via de website van de politie controleren of de webwinkel bekend staat als malafide partij. 

  • Verdacht webadres (url): toevoegingen als -korting, -deals, -sale, worden vaak door oplichters gebruikt. Bijvoorbeeld www.webwinkel-korting-sale-mega-uitverkoop.nl. 

  • Prijzen duidelijk onder de marktwaarde: erg lage prijzen kunnen duiden op een frauduleuze website. Ga naar kieskeurig.nl, beslist.nl of tweakers.nl/pricewatch om prijzen te vergelijken. 

  • Alleen vooraf kunnen betalen: valse webshops bieden vaak maar één manier om te betalen, namelijk vooraf.

  • De webshop gebruikt alleen een chatfunctie of e-mailadres: alleen een e-mailadres of chatfunctie is volgens de wet niet voldoende en daarmee een sterke indicatie dat er iets niet pluis is. 

 

shoppen

#3 Wat zijn je rechten en plichten?

Een webshop is bijvoorbeeld altijd verantwoordelijk als een bestelling wordt verzonden, maar niet aankomt. Tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen. Het argument dat het product in de post is kwijtgeraakt, gaat dus niet op. Zo is het ook al sinds 1992 verboden om uitsluitend 100% vooruitbetaling te eisen bij de aankoop van een product. Een webwinkel hoort jou (ook) een betaalmethode van maximaal 50% vooruitbetaling aan te bieden. Uiteraard staat het je vrij om toch te kiezen voor vooruitbetaling van je aankoop. Loop dan wel eerst bovenstaande punten door zodat je zeker weet dat je veilig zit. Een volledig overzicht van je verschillende rechten en plichten vind je hier.


Lees ook:

5 tips voor uitleg en trainingen op afstand

#4 Ben je toch opgelicht? 

Alle alertheid en waarschuwingen ten spijt, kan het zo zijn dat je in een onbewaakt moment toch ergens intrapt. Check even bij het Meldpunt Internetoplichting of het incident onder oplichting valt en of je aangifte moet doen. Als je van mening bent dat je slachtoffer bent geworden van internetoplichting, dan kan je op meerdere manieren aangeven: via www.politie.nl, telefonisch (via 0900-8844) of op een politiebureau. De politie zelf raadt aan dit via internet te doen, want dat is het makkelijkst en het snelst.

Veilig Internet

Voor onze klanten hebben wij ook Veilig Internet. Deze service beschermt je tegen cybercriminelen, wat ontzettend handig is als je online aankopen doet. Browser Protection - een van de zes onderdelen van Veilig Internet - identificeert bijvoorbeeld onveilige websites, waaronder schimmige webshops.

Nog niet overtuigd? Hier vind je meer informatie en een installatie-stappenplan. Ook kan je Veilig Internet twee maanden gratis uitproberen! Je zet de service aan via Mijn Caiway.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief