Mobiel Internet

Het fenomeen TikTok - we leggen het uit

donderdag 25 juni 2020

Je kent zeer waarschijnlijk wel iemand die op TikTok zit. Er zitten inmiddels namelijk al 3,5 miljoen Nederlanders op de app. Wil je wel eens weten wat dit sociale media platform precies is en wat je ermee kunt doen? We brengen je graag op de hoogte in vier punten!

 

#1 Wat is TikTok?

TikTok was voorheen bekend als musical.ly. De video-app die voornamelijk gebruikt werd door tieners die daar korte video’s publiceren. Van playback-video’s tot videoclips en dansvideo’s. Sinds TikTok musical.ly heeft overgenomen, wordt de app ook steeds meer gebruikt voor challenges en korte grappige video’s. Je hebt je nichtje, neefje of (klasgenootje van) je zoon of dochter vast wel eens een dansje zien doen voor zijn of haar telefoon. Daar wordt in dat geval druk ge-TikTokt! Na het online zetten kan er gereageerd en geliked worden, net als bij bijvoorbeeld Instagram en Facebook. 

 

#2 Hoe groot is TikTok?

De app is razend populair onder jongeren over de hele wereld, maar ook ouderen doen inmiddels mee. TikTok heeft inmiddels 800 miljoen actieve gebruikers. In Nederland heeft TikTok dus maar liefst 3,5 miljoen Nederlandse gebruikers die gemiddeld 60 minuten per dag op de app doorbrengen. Dat is best lang! Een TikTok videootje maken kost dan ook vaak wat meer aandacht dan een Facebook post online zetten.

 

 

 

#3 (Waarom) zou ik meedoen aan TikTok?

Of je mee wilt doen, hoeft aan je leeftijd in ieder geval niet te liggen. Iedereen is namelijk welkom. Dat bleek des te meer toen Opa Gerrit de Best Social Award voor TikTok in de wacht sleepte. Heb je dus zin om een account aan te maken en mee te doen aan challenges of gewoon leuke filmpjes te maken en te zien waar het nu allemaal om te doen is? Gewoon doen. Ook handig: als jouw kind of neefje/nichtje erop zit, kun je een oogje in het zeil houden. En natuurlijk de grootste fan uithangen door likes en comments te geven! Hopelijk wordt dat ook gewaardeerd. 😉

 

#4 Hoe scherm ik het profiel van mijn kind/familielid of mezelf af op TikTok?

Profielen staan bij TikTok standaard op openbaar. Op een openbaar profiel kan dus iedereen reageren op geplaatste videos. Ook mensen die je niet kent. Het is daarom handig om als ouder, familielid of eigenaar van een profiel de privacy instellingen van de app te wijzigen.

Dat doe je zo:

 

De privacy instellingen van TikTok wijzigen

1. Druk in de app rechtsonder op het icoontje van een profiel

2. Druk op het tandwiel tekentje bovenin

3. Scroll naar beneden naar het kopje Privacy

4. Zet ‘alleen vrienden kunnen direct contact met mij opnemen’ aan

5. Zet ‘locatiegegevens verbergen’ aan

6. Zet ‘privé account’ aan

7. Scroll naar het kopje Accountinstellingen

8. Klik op Instellingen pushberichten

9. Zet alle instellingen op ‘Van mensen die ik volg’

 

Wil je meer weten over TikTok en privacy. Bekijk de website van de Consumentenbond. Goed beschermd en een fijn gevoel. Nu TikTokken maar! Enne… je weet het: met glasvezel internet van Caiway kan iedereen tegelijk aan de slag. 

 

Lees ook: Waan je op vakantie zonder weg te zijn 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief