Internet

Je kind veilig op internet - dat regel je zo!

donderdag 27 augustus 2020

Het internet biedt een onuitputtelijke bron van vermaak. Voor volwassenen én kinderen. Toch moet je er niet aan denken dat je kind ieder willekeurig filmpje kan zien en iedere website kan bezoeken, of alleen maar achter een scherm zit en niet (buiten) speelt. Dat snappen we! Volg de volgende stappen en maak je apparaten kindvriendelijk. Slim bekeken!

#1 Hoe blokkeer ik schadelijke content?  

Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een filter te installeren, in plaats van Google (of een andere zoekmachine) MeesterSpike.nl te introduceren en je kinderen YouTube Kids te laten gebruiken. Een tijd geleden bestonden er ook speciale kindvriendelijke browsers, dat is niet meer zo, maar je kunt dezelfde vorm van toezicht realiseren door ouderlijk toezicht in te stellen op je apparatuur. Zo kun je een lijst aanmaken met goedgekeurde websites waar je kind naartoe kan surfen. Hier vind je tevens een lijst met apps die goedgekeurd zijn voor kinderen. Via Mijn Caiway ‘Veilig Internetten’ kun je trouwens ook 

#2 Hoe stel ik ouderlijk toezicht in? 

Om goed te kunnen monitoren en voorkomen dat je kind op verkeerde websites terecht komt of filmpjes ziet, is het het handigst als je ‘parental control’ instelt op je apparaat. Kies een besturingssysteem en ga aan de slag:

Je zou ook kunnen overwegen om het door de Consumentenbond goed bevonden Disney Circle te installeren. Het apparaat blokkeert content voor volwassenen op de computers en smartphones van je kinderen en beperkt hun wifigebruik tot een bepaalde tijd. Via Mijn Caiway kun je ook kiezen voor de optie ‘Veilig Internet’. Dat is inclusief ouderlijk toezicht, je stelt het ze heel eenvoudig in.

#3 Hoe doe ik dat bij social media? 

Veel social media platforms hebben een minimale leeftijdsgrens van zestien jaar. Maar sommige platforms - bijvoorbeeld Facebook en TikTok - geven kinderen tussen de dertien en vijftien jaar de mogelijkheid om toch een account aan te maken, wel met toestemming van de ouders. Hiervoor wordt alleen een simpele check vraag gesteld, die makkelijk gunstig beantwoord kan worden door het kind dat graag een account wilt. (Lees: ‘ja hoor, mijn ouders geven toestemming.’) In plaats daarvan kun je ervoor kiezen je kind gebruik te laten maken van jouw social media account(s). Zo houd jij de controle over alles wat er op de account gebeurt en weet je bovendien zeker dat je kind met de juiste instellingen werkt. Die regel je immers zelf. 


Wil je kind toch liever een eigen account? Zo regel je de instellingen van...


#4 Hoe lang mag mijn kind online?

Hoe lang je kind online mag, is natuurlijk helemaal aan jezelf. VeiligInternetten.nl geeft wel aan dat het goed is als er in ieder geval regels aan zitten. Wat die regels zijn, is aan de ouder(s). Je kunt altijd naar Mediaopvoeding.nl voor advies of om vragen te stellen. De belangrijkste tip die websites als VeiligInternetten.nl en Mediaopvoeding.nl  geven, is dat je met je kind blijft praten. 


Lees ook: Het fenomeen TikTok - we leggen het uit


Schrijf je in voor de nieuwsbrief