Internet

Wat is Twitch en waarom is het interessant

woensdag 18 november 2020

Misschien heb je al van Twitch gehoord, maar weet je niet precies wat het inhoudt, of wat je er precies mee kunt. Of misschien heb je er nog helemaal niet over gehoord. In dit blog kom je erachter wat Twitch is en waarom het interessant is. 

Wat is Twitch?

Twitch is een live streaming-website. Voorheen werd de streaming website vooral gebruikt door gamers om het spelen van videospellen live te broadcasten, maar inmiddels is Twitch ook heel populair geworden onder veel andere streamers, zoals YouTubers en muziekproducenten. Twitch had in juli van dit jaar 7.46 miljoen actieve streamers wereldwijd. De streamingdienst zag hun ledenaantal snel stijgen sinds de wereldwijde lockdowns om de verspreiding van corona tegen te gaan. Ben je een beetje een liefhebber van cijfers? Dan kun je je vergapen aan deze statistieken.

About Twitch
Bron: Twitch

Wie gebruiken Twitch?

De populariteit van Twitch heeft een vlucht genomen onder andersoortige streamers. Van huis uit was Twitch vooral populair onder gamers, maar inmiddels weten ook muzikanten, kunstenaars zoals schilders, beeldhouwers of tekenaars en mensen die gewoon even willen chatten de website te vinden. Sterker nog; de categorie ‘gewoon chatten’ is vaak de meest bekeken categorie. Je vindt er van alles; streamers die graag even YouTube willen kijken met hun publiek en daar wat over willen praten, tot streamers die door een stad zoals Tokyo lopen terwijl ze live zijn en met hun volgers chatten. Heb je daar geen zin in? Dan kijk je toch gewoon even mee terwijl iemand een populaire game speelt.
 

Wat kun je er allemaal mee - als publiek?

Iedereen kan Twitch kijken. Heb je zin om mee te chatten? Maak dan een account aan. Wil je een bepaalde streamer steunen omdat je de content super tof vindt? Dan kun je een Bits donatie doen of een abonnement nemen op het kanaal. Het is natuurlijk altijd een goed idee om jouw favorieten ook aan je vrienden en familie aan te raden of via je socials te delen, want des te meer kijkers ze hebben, des te meer overlevingskans ze op het platform hebben. 

Wat kun je er allemaal mee - als streamer?

Als creator kun je streamen wat je wilt - zolang dit natuurlijk binnen de community guidelines valt. Als je als streamer groeit, biedt Twitch je nieuwe functionaliteiten, beloningen en manieren aan om geld te verdienen met je kanaal. Als je eenmaal een bepaald niveau hebt bereikt, krijg je van Twitch de mogelijkheid je kanaal zelf in te richten zoals jij dat wilt. Je kunt dus wel degelijk van streamen je werk maken! Mits mensen naar je kanaal kijken natuurlijk. ;) 

Kan ik ook van Twitch gebruik maken?

Ja, je kunt van het platform gebruik maken als kijker, abonnee of streamer. Zoals gezegd kan iedereen Twitch kijken, dus of je nu zin hebt om een schaakwedstrijd te kijken, het momenteel populaire mysteriespel Among Us gespeeld te zien worden of liever naar de kunsten van muzikanten kijkt. Je kunt er zelfs binnenkort de fashion show van Burberry kijken. Zit je altijd front row. ;) 

 

Of je nu mee wilt kijken met een bekende gamer of zelf van plan bent om te gaan streamen - denk er dan aan dat je een stabiele en snelle internetverbinding in huis hebt. Zo voorkom je vervelende haperingen en ligt die highscore binnen handbereik! Wist je dat je up- en downloadsnelheid altijd even snel is met een glasvezelverbinding van Caiway? Lees hier onze vijf tips voor online gamen en in het verleden legden we je uit waarom een snelle ping belangrijk is - zeker bij het gamen.


Lees ook:
Het fenomeen TikTok

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief