Internet

Wat moet je doen als je wachtwoord is gelekt?

dinsdag 20 oktober 2020

Je wachtwoord kan in andermans handen terechtkomen door een datalek. Wachtwoorden en gebruikersnamen zijn gewild bij hackers, omdat ze er accounts mee kunnen overnemen. In sommige gevallen levert dat hen geld op. Is jouw wachtwoord gelekt? Je kunt een aantal stappen doorlopen om de schade te beperken. We lopen je er graag doorheen.

#1 Zijn mijn gegevens gelekt?

Soms weet je niet of een wachtwoord van je is gelekt of niet. Dit kun je checken. Ga naar haveibeenpowned.com of scatteredsecrets.com en check je gegevens. De hackers van Scattered Secrets hebben de website met goede bedoelingen ontwikkeld. De oprichters verzamelen met behulp van geavanceerde hardware gegevens over gehackte wachtwoorden. Hun doel is mensen en organisaties inzicht te geven in kwetsbaarheden en ze de mogelijkheid te geven toekomstige hacks zoveel mogelijk te voorkomen. De website wordt ook aangeraden door VeiligInternetten.nl

#2 Mijn gegevens zijn gelekt

Wanneer je gegevens gelekt zijn, hoort het bedrijf waarbij ze zijn gelekt je hiervan op de hoogte te brengen. Je krijgt in veel van deze gevallen het dringende verzoek meteen je wachtwoord te veranderen. Kun je je gebruikersnaam ook veranderen onder ‘instellingen’? Mooi, doe dit dan ook. 

#3 Kies een sterk wachtwoord

Alles leuk en aardig, maar je wilt natuurlijk wel een wachtwoord kiezen dat niet makkelijk te kraken is. Een datalek kan gebeuren, maar gekraakt worden door een zwak wachtwoord, gebeurt ook. Lees hiervoor ons uitgebreide blog over het creëren én onthouden van sterke wachtwoorden. Want een sterk wachtwoord kan nog weleens lastig te herinneren zijn, gelukkig zijn daar behulpzame tools voor. 

#4 Stel een tweestapsauthenticatie in

Goede wachtwoorden, check? Bekijk dan ook op welke accounts je een tweestapsauthenticatie kunt instellen. Dit is eigenlijk altijd een goed om te regelen voor ieder account. Eerder dit jaar schreven we een blog over tweestapsauthenticatie, wat het precies inhoudt en hoe je het instelt.


Dat geeft een fijn gevoel om allemaal geregeld te hebben toch? Kijk hier wat je nog meer kunt doen om veilig te internetten. 


Lees ook: Zo regel je privacy op al je apparaten
Schrijf je in voor de nieuwsbrief