Wifi Internet

7 stappen voor veilig slim speelgoed en connected apparaten

donderdag 17 december 2020

Niet alleen ons huis, maar ook kinderspeelgoed wordt steeds slimmer. Wat dacht je bijvoorbeeld van speciale tablets voor kinderen of speelgoedrobots? Waarschijnlijk is je kind apetrots met zijn of haar nieuwe aanwinst, maar heb je ook aan de privacy van slim speelgoed als dit gedacht? We hebben 7 tips!

 

Wat is slim speelgoed?

Slim speelgoed is speelgoed dat verbonden is met internet of via BlueTooth verbinding kan maken met andere apparaten. In slim speelgoed zit vaak een microfoon, camera of gps-tracker verwerkt. Dit geeft het speelgoed slimme mogelijkheden, maar heeft ook gevolgen voor online veiligheid en privacy. Gelukkig zijn er de nodige stappen die je kunt zetten om  ervoor te zorgen dat jij en je kind beter beschermd zijn.

 

Wat zijn de risico’s?

Niet al het slimme speelgoed staat voortdurend in contact met de buitenwereld. Soms hoef je het alleen online te registreren. Maar in de meest extreme gevallen wordt bijvoorbeeld alle audio opgenomen of de locatie van het speelgoed naar de fabrikant gestuurd. Dat is op zich al niet wenselijk, laat staan wanneer een hacker tussen die verbinding gaat zitten. Daarom hebben we 7 tips op een rijtje gezet. 

 

7 stappen voor een veiliger Internet of Toys

  1. Verander na aankoop meteen de gebruikersnaam en wachtwoord van het speelgoed.

  2. Gebruik altijd een pincode of sterk wachtwoord.

  3. Deel alleen persoonlijke gegevens die strikt noodzakelijk zijn.

  4. Zet het speelgoed volledig uit als het spelen klaar is of het even niet gebruikt wordt.

  5. Maak een account aan voor je kind met (deels) verzonnen persoonsgegevens.

  6. Gebruik indien mogelijk tweestapsverificatie bij het beschermen van het account.

  7. Gebruik een beveiligde internetverbinding: WiFi met wachtwoord of een VPN-verbinding

Heeft je kind een tablet of smartphone gekregen?

Ook wanneer je kind een tablet of smartphone gekregen heeft, moet de privacy goed worden geregeld. We schreven hier eerder een uitgebreid blog over. Om goed te kunnen monitoren en voorkomen dat je kind op verkeerde websites terecht komt of filmpjes ziet, is het het handigst als je ‘parental control’ instelt op je apparaat. Kies een besturingssysteem en ga aan de slag:

Windows

MacOS

Android

 

Raadpleeg de Mediawijzer

Er zijn gelukkig genoeg instanties die je helpen wegwijs te worden op het gebied van privacy. De Mediawijzer is bijvoorbeeld een handige tool om een aantal aandachtspunten dat connected speelgoed vereist door te nemen. Het geeft antwoord op alle vragen die je hier mogelijk over hebt. Je vindt ‘m hier. Wil je meer weten over hoe je veilig kunt internetten bij Caiway? Check deze pagina.

 
Schrijf je in voor de nieuwsbrief