Wifi Internet Mobiel

Zo maak je veilig gebruik van een (eigen) hotspot

dinsdag 9 maart 2021

Gratis wifi! Het klinkt goed, maar vaak zit er een addertje onder het gras. Publieke wifi-netwerken zijn doorgaans niet erg veilig. Door er toch gebruik van te maken, loop je het risico dat kwaadwillenden bij je gegevens kunnen. In deze blog geven we tips om op een veilige manier te internetten als je onderweg bent. Door goede voorzorgsmaatregelen te treffen óf je eigen hotspot te gebruiken. Eerst even de basis. Er zijn twee manieren waarop je met wifi een verbinding tot stand kan brengen. De eerste manier is via een zogenoemd access point, zoals je dat thuis waarschijnlijk ook hebt geïnstalleerd. De tweede manier is rechtstreeks met een ander apparaat zoals een pc of een smartphone: een ad-hoc verbinding die ook wel ‘hotspot’ wordt genoemd.

Vermijd openbare hotspots zoveel mogelijk

Ben je onderweg en wil je internetten? Dan is het advies om zulke openbare ad-hoc netwerken zoveel mogelijk te vermijden. Er zijn mensen die opzettelijk een hotspot zonder wachtwoord openstellen en je zo hopen te verleiden met gratis internettoegang. Vervolgens is het voor hen relatief eenvoudig om met je gegevens aan de haal te gaan. Let dus goed op wie de internettoegang aanbiedt als je onderweg bent en online wil gaan. En zorg er in ieder geval voor dat je je wifi-instellingen zo instelt dat er bevestiging nodig is om met nieuwe netwerken te verbinden.

Wees niet langer online dan nodig

Het klinkt vrij logisch: hoe langer je online bent, hoe meer kans iemand heeft om daar misbruik van te maken. Hier kan je natuurlijk rekening mee houden. Moet je onderweg een paar mailtjes versturen? Schrijf de berichten dan terwijl je offline bent en ga alleen kort online om ze te versturen. Zo loop je zo min mogelijk risico.

Eigen hotspot maken? Vergeet niet een wachtwoord in te stellen

De meest veilige manier om onderweg te internetten is waarschijnlijk het aanmaken van een eigen hotspot. Dit doe je door in de instellingen van je mobiel je persoonlijke hotspot te activeren. Bij een iOS-toestel (iPhone) doe je dit via Instellingen > Persoonlijke hotspot en bij een Android-toestel zoals een Samsung gaat dit via Instellingen > Verbindingen > Mobiele hotspot en tethering. Vergeet na het aanmaken van je eigen hotspot niet een wachtwoord in te stellen. Zo kan je ook onderweg op een veilige manier online.

Maak je regelmatig gebruik van je eigen hotspot? Zorg er dan vooral voor dat een bundel met voldoende data hebt. Caiway Mobiel biedt bundels tot wel 30 GB aan. De verschillende mogelijkheden vind je hier.

Lees ook:

Met een VPN internet je veiliger: dit is het en zó stel je ‘m in

Dit wil je weten over het maken en onthouden van sterke wachtwoorden

Wat staat er allemaal over mij op het internet?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief