Mobiel

Vijf vragen over 5G

vrijdag 9 april 2021

Veel sneller mobiel internet — dat is wat 5G voor ons in petto heeft. Maar zover is het nog niet in Nederland, ook al hoor je er wél al veel over. Hoe dat precies zit, lees je hier.

5G is de vijfde generatie mobiele netwerken. Het is de opvolger van 4G, dat 3G opvolgde. Met elke nieuwe generatie gaat de snelheid waarmee je mobiel internet omhoog. Vooral met 5G is die sprong voorwaarts een grote. Daarnaast heeft het nieuwe 5G-netwerk een grotere capaciteit dan 4G.

5G is al beschikbaar in Nederland. Er worden 5G-telefoons verkocht en sommige telecomproviders bieden 5G-abonnementen aan. Dat laatste doet Caiway nog niet, omdat vooralsnog niemand in Nederland gebruik kan maken van die hogere 5G-snelheden. Dat heeft te maken met frequenties die door de Nederlandse overheid pas later beschikbaar worden gesteld, waarover je hieronder meer leest. 

"Maar inderdaad is de winst voor de gewone gebruiker op dit moment nog klein."

- Bob Brouwer, Product Manager Mobiel bij Caiway

Het is niet erg dat we er allemaal nog even op moeten wachten. Meer snelheid klinkt natuurlijk goed, maar het is de vraag in hoeverre gewone gebruikers straks het volle potentieel van 5G benutten. De tijdwinst die 5G oplevert zal nauwelijks merkbaar zijn als je mobiel surft, whatsappt, een podcastaflevering luistert of een YouTube-filmpje kijkt. Pas wanneer je bijvoorbeeld een complete film op je mobiel downloadt zul je die hoge snelheid echt ‘voelen’. Maar dat doe je waarschijnlijk niet zo gauw als je onderweg bent.

Daarnaast is 4G+, het netwerk waarmee je nu als klant van Caiway mobiel internet, razendsnel. Onze klanten maken gebruik van het netwerk van T-Mobile, dat nu al vijf jaar achtereenvolgend als meest bekroonde netwerk uit de bus komt in een belangrijke test onder Nederlandse netwerken.

Toch wil je natuurlijk weten wat 5G voor jou in petto heeft, en wanneer het écht in Nederland beschikbaar is. Dat vragen we aan Bob Brouwer, Product Manager Mobiel bij Caiway. 

Gaat Caiway op een later moment 5G aan haar klanten aanbieden? 

‘Jazeker. Onze klanten vragen erom, dus zullen we dat ook gaan aanbieden. We doen dat nu nog niet omdat de voordelen amper voelbaar zijn. Het wordt een beetje technisch, maar de hoge snelheden die een 5G-netwerk potentieel levert, kunnen alleen bereikt worden op een hoge frequentieband (de 3,5 Gigahertz frequentieband) waar nog geen enkele Nederlandse provider gebruik van kan maken. In 2022 worden die frequenties geveild, 1 september 2022 kunnen ze pas in gebruik genomen worden. Wanneer Caiway precies 5G kan aanbieden is op dit moment nog onduidelijk.’ 

Andere providers bieden wel al 5G aan. Hoe zit dat?

‘Er zijn op dit moment wel 5G-verbindingen te maken, maar dat gaat in Nederland vooralsnog dus via lagere frequenties. De snelheidswinst is erg beperkt ten opzichte van wat je op het 4G+-netwerk ervaart, het netwerk waarmee je als klant van Caiway mobiel internet.’ 

Wat heeft 5G voor mij in petto?

‘5G heeft een paar interessante voordelen. Ten eerste die hogere snelheid. De snelheid gaat in theorie met een factor 80 omhoog. Dat merk je vooral wanneer je een enorme hoeveelheid data verzendt of ontvangt, bijvoorbeeld wanneer je een hele film op je mobiel downloadt. Het effect is minder groot bij normaal internetgebruik. Je zult waarschijnlijk meer gebaat zijn bij de grotere capaciteit van het 5G-netwerk: ook als er veel mensen bij elkaar zijn, zoals in een voetbalstadion, zal het mobiel internet goed blijven werken. Tot slot is er een kortere latency. Dat is de reactiesnelheid van het mobiele netwerk. Anders gezegd: de tijd die verstrijkt tussen jouw druk op de knop, en een online actie. Dat is met name relevant voor gamers, die ook onderweg online met anderen willen gamen. De reactiesnelheid op een 5G-netwerk is slechts één milliseconde! Dat is vijftig keer zo snel als op een 4G-netwerk.’

De meeste voordelen zijn misschien niet zo relevant voor mij, als ik het zo hoor.

‘Het is natuurlijk prettig dat alles straks nóg sneller en soepeler verloopt. Misschien heb je wel eens meegemaakt dat je mobiel internet niet lekker liep omdat je samen met tienduizenden anderen in een stadion of op een festival was. Met de introductie van 5G zal dat probleem zich naar verwachting niet meer voordoen. Er zijn ook andere scenario’s waar 5G van nut is. Drones besturen gaat via een meer betrouwbare verbinding. Zelfrijdende auto’s kunnen heel precies en snel, live hun locatie aan elkaar en aan slimme verkeerslichten doorgeven. En een 5G-netwerk verbruikt minder energie. Maar inderdaad is de winst voor de gewone gebruiker op dit moment nog klein.’ 

Moet ik bij de aankoop van een nieuwe telefoon rekening houden met 5G?

‘Waarschijnlijk doe je wel een paar jaar met je telefoon, en ergens in de tussentijd zal 5G in Nederland waarschijnlijk ‘echt’ beschikbaar zijn, ook voor klanten van Caiway. Het is zeker geen must, maar het is ook geen gek idee om bij de aankoop van een nieuwe telefoon alvast met die toekomst rekening te houden. Om met een 5G-netwerk verbinding te kunnen maken heb je namelijk een telefoon nodig met voor 5G geschikte antennes. De nieuwste iPhone, de iPhone 12, is daarmee uitgerust, net als veel andere nieuwe telefoons in het hogere segment.’ 


 

Meest bekroonde 4G netwerk

Bellen en internetten met je Caiway Mobiel abonnement gaat via het meest bekroonde netwerk van Nederland (T-Mobile). Caiway Mobiel biedt bundels tot wel 30 GB aan. De verschillende mogelijkheden vind je hier.

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief