Internet

Zo voorkom je virussen en andere malware

donderdag 20 mei 2021

Malware is kwaadaardige software die onverhoeds op je computer, telefoon of tablet kan belanden en daar allerlei schade kan aanrichten. Gelukkig kun je je er goed tegen wapenen. In dit artikel leggen we je uit hoe.

Ai, op een onbewaakt moment klikte je op een link en installeerde je een programmaatje dat je zogenaamd nodig had om een pakketje mee te traceren. Dat stond althans geschreven in een mailtje dat in eerste instantie vertrouwd leek, maar waar bij nader inzien toch een luchtje aan zat. Nu is je computer traag geworden en word je overladen met popups. Je zit met malware opgezadeld.

Wat is malware?

Malware is een verzamelnaam voor allerlei vormen van kwaadaardige software die via verschillende manieren op je computer, tablet of telefoon kunnen belanden: doordat je bijvoorbeeld op een link in een mailtje klikt, een bijlage opent of een gratis app downloadt en installeert buiten de vertrouwde app-winkels om.

Malware komt in verschillende vormen. Over de meest voorkomende soorten malware heb je vast weleens gehoord:

  • virus: bestanden op je computer raken beschadigd of verwijderd en/of het virus wordt via jouw computer verder verspreid om elders schade aan te richten
  • addware: je krijgt ineens veel reclames te zien op je computer
  • bankmalware: terwijl je internetbankiert worden bedragen en rekeningnummers ongezien veranderd zodat de oplichter geld ontvangt
  • spyware: ongemerkt wordt op de achtergrond bijgehouden welke sites je bezoekt en wat voor gebruikersnamen en wachtwoorden je intypt
  • ransomware / gijzelsoftware: al je bestanden verdwijnen achter een digitaal slot, dat pas wordt ontgrendeld wanneer je de gijzelnemer geld betaalt

Wanneer je computer, tablet of telefoon (merkbaar) geïnfecteerd is met malware zijn er voor elke vorm andere maatregelen die je kunt nemen. Win advies in bij een expert, of raadpleeg deze pagina van De Consumentenbond.

Hoe voorkom je malware?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, wat bovendien niet altijd lukt. Malware voorkomen begint met goede antivirussoftware op al je apparaten. Dat is voor klanten van Caiway heel eenvoudig te regelen met Caiway Veilig Internet.

Caiway Veilig Internet is een pakket aan veiligheidstools waarmee je zowel je computer (Windows en Mac) als je tablet en smartphone (Android) beveiligt tegen virussen, spyware, andere malware, spam en cyberaanvallen. Centraal onderdeel van dat pakket is de antivirussoftware F-Secure SAFE, die altijd automatisch bijgewerkt wordt zodra er ergens nieuwe malware ontdekt.

Onveilige websites worden geblokkeerd en er worden op de achtergrond extra controles voor je uitgevoerd tijdens het internetbankieren. Elk inkomend en uitgaande e-mail wordt gecheckt op virussen, en als er een wordt aangetroffen, wordt het bericht tegengehouden.

Met Caiway Veilig Internet houd je al je bestanden, je bankzaken en je persoonlijke gegevens zoals creditcardinformatie veilig. Lees hier meer over Caiway Veilig Internet, dat je al vanaf 2,50 euro per maand kunt activeren.

Basisregels

Daarnaast kun je ook zelf wat doen om de kans op malware te verkleinen. Zoals bij elke andere vorm van internetfraude, geldt ook hier de basisregel: gebruik ook online je gezond verstand.

Ga niet in op aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn. Klik niet op links of bijlagen in e-mails waar een luchtje aan zit. Wanneer zit er een luchtje aan een mail? Bijvoorbeeld als je het bericht niet had verwacht (een track and trace-bericht terwijl je niets besteld hebt), de afzender niet kent (een voor jou onbekende winkel met een geweldige aanbieding) of als de tekst rommelig geschreven is.

Wees extra waakzaam bij het downloaden van gratis software die normaal gesproken alleen betaald wordt aangeboden. Installeer bij voorkeur alleen apps uit de bekende app-winkels: Apple’s Mac App Store, de Windows Store en Google’s Play Store op Android.

Lees ook onze tips om phishingmails te herkennen, de meeste daarvan zijn ook van toepassing op het voorkomen van malware.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief