Internet

Cookies: wel of niet accepteren?

dinsdag 1 juni 2021

Hap, klik, weg: om websites te kunnen bezoeken, accepteren we vaak zonder na te denken allerlei cookies. Maar als je akkoord gaat, mogen websites jouw gegevens opslaan en gebruiken voor commerciële doeleinden zoals advertenties op andere pagina’s. Maar wat zijn cookies eigenlijk, en moet je ze nou wel of niet accepteren?


Cookies die niet uit de oven komen 

Een web cookie is een klein bestandje dat je computer, telefoon of tablet van een server ontvangt en terugstuurt zonder aan te passen. Als je een website bezoekt, wordt zo’n bestand op je apparaat opgeslagen met de naam van de website en een uniek identificatienummer. Bezoek je een dag later dezelfde website? Dan weet de site door dit bestandje dat je de website eerder hebt bezocht.


Functionele cookies

Cookies maken internetten een stuk persoonlijker en handiger. Met functionele cookies worden je instellingen op een website bijvoorbeeld bewaard voor een volgende bezoek, zodat je niet alles opnieuw in hoeft te vullen. Een goed voorbeeld is een online boodschappenmandje. Zonder cookies zou je winkelmandje iedere keer als je op een link klinkt leeg zijn, omdat de site niet heeft opgeslagen dat-ie überhaupt ooit gevuld was. 


Persoonlijke ervaring

Voor veel bedrijven zijn die cookies reuze interessant. Sociale netwerken zoals Facebook, Instagram en Twitter gebruiken bijvoorbeeld analytische cookies om te kijken op welke links je klikt, wanneer je dat doet en hoe lang je op een pagina blijft. Met die informatie kunnen ze je content aanbieden die beter past bij je interesses en zoekgeschiedenis. En dat zorgt voor een persoonlijkere ervaring.


Geld verdienen met tracking cookies

Natuurlijk hebben reclame- en marketingbedrijven ontdekt dat ze met deze cookies veel geld kunnen verdienen. Als cookies afkomstig zijn van een andere plek dan de website die je bezoekt, spreek je over third party of tracking cookies. Met deze cookies houden bedrijven onopgemerkt bij wat mensen op internet doen. Ze gebruiken je surfgedrag en andere persoonsgegevens bijvoorbeeld voor gepersonaliseerde advertenties. Precies de reden waarom je online plotseling overal reclames voor E-bikes ziet als je daar eerder naar hebt gezocht. 


Het einde van de tracking cookie

Met de komst van de privacywetgeving moeten gebruikers nu eerst expliciet toestemming geven om tracking cookies te accepteren. Inmiddels blokkeren Firefox en Safari standaard tracking cookies – Apple ging onlangs zelfs een stap verder door gebruikers van iPhones en iPad zelf te laten bepalen door welke apps ze wel of niet gevolgd willen worden. En ook Google is van plan definitief afscheid te nemen van de tracking cookie, al is het nog onduidelijk hoe het alternatief omgaat met persoonsgegevens.

Accepteren of niet?

Cookies zijn over het algemeen dus onschuldig. Zeker met het verdwijnen van tracking cookies, zijn ze vooral bedoeld om je gebruikservaring op een website te verbeteren. Heb je toch geen zin dat een website informatie over je opslaat? Weiger ze dan gerust, of verwijder je cookies eens in de zoveel tijd in de instellingen van je browser. Je moet dan wel opnieuw inloggen op de pagina’s die je bezoekt, en de instellingen ben je kwijt. Net als de highscore van dat online potje Patience of Tetris.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief