Internet

2,4 GHz of 5 GHz? Welke wifi-frequentie gebruik je waarvoor?

dinsdag 13 juli 2021
Is je wifi-verbinding traag? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Een mogelijke oorzaak is dat er te veel apparaten gebruik willen maken van dezelfde frequentie (of van hetzelfde kanaal). In dit blog vertellen we je hoe je de frequentie of het kanaal kunt veranderen zodat je wifi weer als een zonnetje werkt. 
 

2,4 GHz, nog altijd het meest gebruikt

Wifi maakt gebruik van twee frequenties, 2,4 gigahertz (GHz) en 5 GHz. De eerste is het langst in gebruik en was jarenlang de enige frequentie waarop het wifi-signaal werd uitgezonden. Dat betekent dat heel veel apparaten nog steeds gebruikmaken van deze frequentie. Niet alleen routers die je computer, smartphone, tablet en smart tv van internet voorzien, maar ook andere apparaten, zoals babyfoons, telefoons en bluetooth-apparaten. Die apparaten kunnen elkaar behoorlijk in de weg zitten, waardoor je wifi-signaal verstoord kan worden als je deze frequentie gebruikt.
 

5 GHz, meer snelheid, minder bereik

De 5 GHz-band is wat dat betreft een stuk aantrekkelijker. Er zijn minder apparaten actief op 5 GHz en de band is veel minder gevoelig voor storingen. Een nadeel is dan weer dat het bereik van deze frequentie kleiner is. Wil je op zolder of in de tuin fatsoenlijk draadloos internetten, dan heb je misschien toch die oude 2,4 GHz nodig.
 
Nu ondersteunen zo ongeveer alle moderne routers beide frequenties, zogeheten dualband-routers. Nog beter: de meeste moderne routers kunnen tegelijkertijd de twee frequenties gebruiken. Zo heb je een netwerk met een goede dekking én hoge snelheden. Nog luxere routers kunnen zelfs een tweede 5 GHz-band ondersteunen om te zorgen dat je wifi-snelheid op peil blijft als je veel verschillende apparaten gebruikt.
 
Heb je een router die wel beide frequentiebanden ondersteunt maar slechts één frequentie tegelijk kan gebruiken, dan kun je in de instellingen van je router aangeven of je 2,4 of 5 GHz wilt gebruiken. In de handleiding van je router lees je hoe dit voor jouw specifieke router doet.
 

Wifi-kanaal veranderen

Een andere oorzaak van traag internet kan zijn dat je router op een kanaal zit waar zo veel andere apparaten gebruik van maken dat het signaal wordt verstoord. Dit speelt vooral in de 2,4 GHz-frequentie waar het aantal kanalen beperkt is. De meeste routers kiezen automatisch hetzelfde kanaal (vaak kanaal 6). Zijn er veel wifi-signalen in de buurt, dan kan het daar nogal druk zijn, waardoor de prestaties van je verbinding omlaag gaan. Veel routers kiezen zelf het minst drukke wifi-kanaal, maar je kunt het ook handmatig aanpassen. Zo doe je dat bij Caiway voor je glasmodem, een TP-Link AC1200-router of een Sitecom X4-router.

 


Een eenvoudige manier om je wifi te verbeteren is het installeren van de Slimme Wifi Boosters van Caiway.Hiermee heb je een volledig dekkend én stabiel netwerk in en rondom het huis. Als klant van Caiway kun je via MijnCaiway de Slimme Wifi Boosters met korting bestellen. Meer informatie over Slimme Wifi Boosters vind je hier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief