Mobiel

Dit zijn de beste apps om podcasts mee te luisteren

woensdag 4 augustus 2021
Wat is de overeenkomst tussen Barack Obama, Monica Geuze en Sander Schimmelpenninck? Ze hebben allemaal een eigen podcasts. Het luisteren van podcasts is steeds populairder, vooral onder jongeren. Er zijn dan ook verschillende apps waarmee je podcasts kan luisteren. In deze blog zetten we er vijf voor je op een rij.
 
Volgens onderzoek van de NPO luistert zo’n 10 procent van de Nederlanders wekelijks naar podcasts. Vooral jonge mensen blijken liefhebbers: gemiddeld zijn podcastluisteraars liefst de helft jonger dan tv-kijkers en krantenlezers. Toch is het niet alleen maar een generatiedingetje: ook 20 procent van de 50-plussers luistert wel eens. Er zijn allerlei apps waarmee je naar podcasts kan luisteren. We zetten er vier voor je op een rij.
 

1. Apple Podcasts (iOS)

Bij Apple waren ze er met iTunes Podcasts vroeg bij. Inmiddels is de naam van de app veranderd in Apple Podcasts, maar dat het techbedrijf zich al zo lang met podcasts bezighoudt zorgt ervoor dat ze een erg groot aanbod hebben. Fijn voor wie wat te kiezen wenst. Als je een smartphone of tablet van Apple hebt, staat deze app er standaard op. Dit geldt ook voor de Mac en zelfs voor de Apple Watch. Heb je meerdere apparaten van dit merk? Dan kan je de app eenvoudig synchroniseren en zo bijhouden wat je aan het luisteren bent.
 

2. Spotify (Android en iOS)

Spotify is een van de populairste apps van het moment, en miljoenen Nederlanders gebruiken het om muziek te luisteren op hun smartphone, tablet of desktop. Spotify heeft ook steeds meer podcasts online staan die je via de app kan beluisteren. Handig, want dan heb je daar dus geen extra app voor nodig. Bovendien kan je ook bij podcasts gebruikmaken van de grootste kracht van Spotify: het algoritme dat op basis van je luistergeschiedenis tips geeft.
 

3. Overcast (iOS)

Voor zowel Apple Podcasts als Spotify geldt dat er een groot aanbod is, maar dat de apps weinig geavanceerde functies hebben. Hiervoor moet je bij meer gespecialiseerde podcast-apps zijn, zoals Overcast. Met deze meer professionele app heb je tal van functionaliteiten tot je beschikking: zo krijgen met Voice Boost de stemmen in je podcast een voller geluid en kan je via Clip Sharing fragmenten uit een podcasts knippen die je op sociale media of via WhatsApp kan delen. Nadeel: de app is alleen op Apple toestellen beschikbaar.
 

4. Pocket Casts (Android en iOS)

Wil je een meer professionele podcast-app, maar draait je tablet of smartphone op Android? Ga dan voor Pocket Casts. Ook hier vind je vergelijkbare functies als bij Overcast. Nadeel: de app heeft geen webinterface, dus het is niet mogelijk om vanaf een website te luisteren.  

5. Facebook (Android en iOS)

Last but not least: ook Facebook is in podcasts gestapt. Dat is slim, want veel podcastsmakers gebruiken het sociale netwerk al om reclame te maken voor hun uitzendingen. Nu is het voor hen ook mogelijk om de podcast zelf meteen op hun Facebookpagina te uploaden. In de podcastspeler van Facebook wordt het binnenkort waarschijnlijk ook mogelijk om kleine stukjes van een podcast op te nemen en op het medium te plaatsen. Dit is vergelijkbaar met de audioberichten die je via WhatsApp naar elkaar kan sturen.
 
Wil je meer podcasts luisteren maar ben je nog op zoek naar inspiratie? Lees dan onze eerdere blog over de beste podcasts en luisterboeken.

Luister je onderweg veel naar podcasts?

Dan wil je natuurlijk wel genoeg data en een stabiel netwerk hebben. Met Caiway Mobiel profiteer je van het meest bekroonde netwerk van Nederland. Check hier de mogelijkheden. 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief