Internet

Met deze 5 tips geniet je thuis van snellere wifi

donderdag 5 augustus 2021
Een trage wifi-verbinding kan erg frustrerend zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je door heel het huis van een snelle internetverbinding kan genieten. Daarom geven we in deze blog vijf tips om je wifi-snelheid zelf te verbeteren.
 
Voordat we naar de tips overgaan, is het eerst goed om stil te staan bij de mogelijke oorzaken van een zwak wifi-signaal. Dit kunnen er namelijk meerdere zijn. Denk bijvoorbeeld aan de afstand tussen het apparaat waarmee je het internet op wil en je router of modem. Hoe groter die afstand, hoe slechter het signaal. Ook dikke muren en plafonds kunnen de snelheid van het wifi-signaal belemmeren.  
 
Bovendien kan de frequentie die voor je wifi wordt gebruikt, verstopt raken. Bijvoorbeeld doordat er te veel apparaten draadloos online zijn. Gemiddeld zijn dat er vandaag de dag zo’n tien per huishouden. En dan moet je wellicht de mobieltjes, tablets en smartwatches van buren die van hetzelfde kanaal gebruikmaken ook nog meetellen.
 

Tip 1. Breng de problemen in kaart

Er zijn verschillende manieren om je wifi-snelheid te verbeteren. Voordat je kan bepalen welke manier voor jou het beste is, moet je weten wat er precies aan de hand is. Met het gratis programma inSSiDer kan je de problemen met je wifi-signaal goed in kaart brengen. Het programma geeft de status van je (draadloze) netwerk en eventuele knelpunten weer. Ook geeft het aan wat het optimale wifi-kanaal is om te gebruiken.
 

Tip 2. Stap over op de 5 GHz-frequentie

Indien het bij jouw router mogelijk is, kan het slim zijn om op de 5 GHz-frequentie over te stappen. Op deze frequentie heb je geen last meer van allerlei apparaten die je signaal verzwakken. Gebruikmaken van de 5 GHz-frequentie maakt het ook mogelijk om uit veel meer verschillende kanalen te kiezen. Een nadeel is er ook: de frequentie heeft een kleiner bereik. Check de handleiding van je router om te kijken of en hoe je de frequentie kan inschakelen.
 

Tip 3. Maak gebruik van ethernetkabels

Niet alle apparaten die gebruik maken van internet zijn mobiel. Waarschijnlijk staan je televisie en mediabox veelal op dezelfde plek. Door deze (en misschien ook andere apparaten) direct met een ethernetkabel aan te sluiten op je modem of router, geniet je op deze apparaten van een optimale internetsnelheid. Tip: gebruik in dit geval altijd ethernetkabels zoals CAT6.
 

Tip 4. Installeer een wifi-toegangspunt

Zijn er plekken in huis waar het maar niet lukt om een goed wifi-signaal te krijgen? Overweeg dan om een wifi-toegangspunt te plaatsen en het draadloze bereik in huis te vergroten. Zo’n extra access point kan je met een kabel direct op je router of modem aansluiten. Nadeel: per toegangspunt moet je opnieuw verbinding maken met het netwerk.
 

Tip 5. Leg een mesh-netwerk aan

Heb je op meer plekken in huis last van een traag wifi-signaal? Dan kan het verstandig zijn om een zogenoemd mesh-netwerk aan te leggen. Dit is een slim netwerk dat ervoor zorgt dat je overal in huis het beste signaal mogelijk hebt. Dat werkt zo: je verbindt een hoofdzender via de kabel met je router en breidt deze uit met verschillende draadloze zenders. In tegenstelling tot het extra wifi-toegangspunt uit tip 4 hoef je bij deze punten niet opnieuw te verbinden of van netwerk te wisselen.

Goed nieuws! Als klant van Caiway kun je via MijnCaiway de 3 Slimme Wifi Boosters nu ook huren voor slechts 3,- per maand. Hiermee geniet je van een perfect en stabiel wifi-netwerk in het hele huis. Je installeert de Slimme Wifi Boosters eenvoudig via de app en plaatst ze op verschillende plekken in huis. Je apparaten maken automatisch verbinding met het dichtstbijzijnde Booster.


Ook razendsnel glasvezel internet op jouw adres?

  • Doe de postcodecheck
  • Schrijf je in voor de nieuwsbrief