Internet

Ontdek het gemak van e-books

donderdag 16 december 2021

E-books zijn ideaal omdat je niet met zware boeken hoeft te sjouwen. Op een e-reader passen een paar duizend boeken. Hoe kom je het makkelijkst aan die digitale boeken en hoe zet je ze op je e-reader of je telefoon of tablet?
 
Het wordt weer kouder en wat is er dan behaaglijker dan lekker met een goed boek op de bank kruipen onder een wollen dekentje? Je maakt het jezelf nog gemakkelijker als je geen zwaar boek hoeft vast te houden en niet de deur uit hoeft om aan je boeken te komen. Welkom in de fijne wereld van de e-books.

Voordelen van een e-reader

Het voordeel van e-books lezen is dat je overal en altijd kunt lezen. Een gemiddelde e-reader biedt ruimte voor minstens 2.000 boeken, zodat je nooit om leesvoer verlegen zit. Bijna alle nieuwe boeken verschijnen ook als e-book en de prijs ligt vaak een stukje lager dan die van een papieren boek. Lezen van een e-reader is fijn voor je ogen omdat zo'n apparaat een niet-reflecterend scherm heeft dat de rust van papier benadert. Het werkt met elektronische inkt en is daardoor erg zuinig. Je telefoon moet je bijna dagelijks opladen, bij een e-reader hoeft dat hooguit eens per maand. Nog een voordeel van e-readers: je kunt de lettergrootte en het lettertype aanpassen. Sommige e-readers bieden de mogelijkheid aantekeningen in je boeken te maken en online dingen op te zoeken.

De meeste e-readers hebben een scherm van 6 of 7 inch met verlichting en een touchscreen. De duurdere exemplaren hebben een groter en kwalitatief beter scherm en een groter intern geheugen, zodat er (nog) meer e-books op passen.
 

Digitale bestanden

E-books zijn digitale bestanden die je op je e-reader zet (of op je telefoon of tablet). Dat kun je doen door je e-reader op je computer aan te sluiten of, als je e-reader wifi heeft, de boeken rechtstreeks via je e-reader te bestellen.
 
Het meest gebruikte bestandstype is ePub. Alle e-readers kunnen overweg met ePub-bestanden. Je kunt ze ook op je tablet of smartphone zetten en met een app lezen, bijvoorbeeld de standaard Boeken-app van Apple of verschillende Android-apps. Met de Kobo-app kun je wisselen tussen verschillende apparaten.

Soms worden e-books niet als ePub maar als ACSM-bestand aangeboden. Dit zijn bestanden met een speciale beveiliging tegen kopiëren. Als je zo'n bestand wilt openen, heb je een programma als Adobe Digital Editions nodig. Dit programma zet de e-books om naar ePub zodat je ze op iedere e-reader kunt lezen.

Hoe kom je aan e-books?

Heb je zin om iets te lezen? E-books zijn altijd op voorraad en binnen een paar minuten heb je zo'n boek in je bezit.

De meeste boekhandels en webwinkels hebben een aardige collectie e-books. Voor fans van oudere boeken zijn sites als De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren en Project Gutenberg (Engelstalig) een uitkomst. Deze bieden gratis e-books aan waarop het copyright is verlopen.

Het merk Kobo, een van de bekendste fabrikanten van e-readers, heeft een eigen webwinkel, de Kobo Shop. Hier kun je e-books kopen of een Kobo Plus-abonnement afsluiten waarbij je voor een klein bedrag per maand onbeperkt e-books leest. De boeken kun je via je computer downloaden, maar ook via een Kobo-e-reader met wifi. Heb je geen e-reader van dit merk, dan kun je ze via een app lezen.

Ook de bibliotheek doet aan  e-books. Als je lid bent, kun je eenvoudig digitale boeken lenen via de online Bibliotheek. De boeken zijn beveiligd tegen kopiëren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief