Mobiel

Deze nieuwe vorm van oplichting gebruikt mobiele nummers van nietsvermoedende burgers

woensdag 3 november 2021
Onlangs een gek telefoontje ontvangen van een Nederlands  mobiel nummer? Grote kans dat het te maken heeft met een nieuwe vorm van oplichting waar de politie momenteel voor waarschuwt. Oplichters bellen mensen op met een Nederlands 06-nummer van nietsvermoedende burgers om geld of persoonlijke informatie te ontfutselen. 

Bellen namens bedrijf of instantie

De mensen aan de andere kant van de lijn bellen zogenaamd namens een (overheids)instantie of bekende organisatie, zoals Amazon of de Belastingdienst. Vaak vertellen ze dat er een aanmaning openstaat die zo snel mogelijk betaald moet worden, of dat je Burgerservicenummer is gestolen en je deze ter controle moet opgeven. Het doel is vrijwel altijd hetzelfde: het stelen van je identiteit- of bankgegevens. 

Spoofing

Die belletjes bestaan natuurlijk al langer. Merkwaardig is dat er nu met Nederlandse mobiele nummers wordt gebeld in plaats van anoniem, of met een 088- of buitenlands nummer. De onschuldige burgers van wie het telefoonnummer is, weten dus niet dat er met hun nummer gebeld wordt. Bel je het 06-nummer terug? Dan krijg je de echte eigenaar van het nummer aan de lijn. Dat wordt spoofing genoemd. Zo herken je minder snel of je gebeld wordt door een beller met kwade bedoelingen. Voor de eigenaar van het telefoonnummer is het bovendien erg vervelend dat hun nummer wordt gebruikt voor criminele doeleinden.

Hang meteen op

Zodra je wordt opgebeld namens een organisatie met  een mobiel nummer, heb je eigenlijk al reden genoeg om meteen op te hangen. Bedrijven zullen namelijk hoogstwaarschijnlijk niet met een 06-nummer contact opnemen. Bovendien zullen ze je nooit onder dwang eisen direct geld over te maken of persoonlijke informatie te geven. Tip: hang meteen op en bel de organisatie waar ze voor zeggen te werken terug op het officiële nummer om voor de zekerheid om opheldering te vragen. En vergeet natuurlijk niet het nummer te blokkeren op je mobiele telefoon.

Meld bij de politie

Klinkt het bovenstaande bekend? Maak er dan een melding van bij de politie via 0900-8844 of online. Dit helpt de politie om de omvang van het probleem in kaart te brengen, en contact te zoeken met de organisaties waar de oplichters voor zeggen te werken.  
Schrijf je in voor de nieuwsbrief