Internet

Cloudgaming: eindeloos gamen zonder dure apparatuur

donderdag 11 november 2021
Voor een beetje spectaculaire games moest je tot voor kort altijd een krachtige gamecomputer of -console hebben. Dankzij cloudgaming is dat niet meer nodig. Een goede internetverbinding is genoeg voor een potje FIFA 21 of Final Fantasy. Er komen steeds meer aanbieders en games beschikbaar.
 

Gamen is een dure hobby. Je hebt een gameconsole zoals de PlayStation of Xbox nodig of je moet een computer hebben met flink wat meer power dan een gewone kantoor-pc. Voor de ultieme beleving wil je een goede monitor en een fijne headset hebben. En dan hebben we het nog niet gehad over de prijs van een gemiddelde game.

Cloudgaming is een ideale oplossing als je geen geld wilt investeren in een dure gamecomputer en losse games. Je streamt de spellen, net zoals je series via Netflix kijkt of muziek via Spotify luistert. Je hoeft de games niet eens te downloaden of te installeren.

Hoe werkt cloudgaming?

Springen, slaan, schieten, de acties die bij de game horen, worden bij cloudgaming niet verwerkt op je eigen computer. Ze gaan naar de server van de aanbieder. De beelden worden daarna naar jouw monitor gestreamd. Je betaalt bij cloudgaming een vast bedrag per maand. Je hoeft dus niet te investeren in een gamecomputer en losse games. Ook dat is vergelijkbaar met Netflix en Spotify. Net als bij deze diensten wordt het aanbod steeds aangevuld met actuele titels.

Waar kun je cloudgamen?

Er zijn verschillende aanbieders van cloudgaming. De drie bekendste zijn op dit moment Sony met PlayStation Now, Microsoft met Xcloud en Google Stadia. PlayStation Now bevat een paar honderd PS4-, PS3- en PS-2-games. Je kunt de games spelen op een PlayStation 4 of pc en je kunt verschillende controllers aansluiten.

Bij Xcloud speel je meer dan honderd Xbox-games op Windows- of Apple-apparaten. Stadia biedt games aan die je op je laptop of telefoon kunt spelen. Wil je op tv spelen, dan heb je een Chromecast Ultra nodig. Ook Xbox- en Nintendo Switch-controllers worden ondersteund.

Nu cloudgaming steeds populairder wordt, mengen steeds meer bedrijven zich in de strijd om de gamer. Ook Amazon, Nvidia (bekend van de Geforce-grafische kaarten) en Apple werken aan een dienst of hebben er al een. Zelfs Netflix is voorzichtig begonnen met het lanceren van games.


Wat heb je nodig?

Een goede monitor blijft belangrijk om te zorgen dat de beelden goed tot hun recht komen. Wat je zeker nodig hebt, is een goede internetverbinding. Je kunt je voorstellen dat al die snelle acties vlot verwerkt moeten worden en dat je bij een korte vertraging al snel op verlies komt te staan. Minimaal 25 megabit per seconde wordt aanbevolen, maar hier geldt absoluut: hoe meer hoe beter.

Een snelle verbinding met een minimale vertraging zorgt voor een game-ervaring die niet onderdoet voor wat je gewend bent met een console of gaming-pc. We vertelden je eerder waarom een snelle ping zo belangrijk is, vooral tijdens het gamen.


Schrijf je in voor de nieuwsbrief