Mobiel

Terug op het werk of weer naar school: met je telefoon op focusmodus blijf je geconcentreerd

donderdag 1 september 2022

Moeite om Whatsapp even te negeren? Met een focusmodus, beschikbaar in iOS en Android, kun je op bepaalde tijden of locaties apps en meldingen op je telefoon tijdelijk uitschakelen. Zo blijf je geconcentreerd en houd je werk en privé gescheiden. Lees hier wat zo’n modus precies voor je kan regelen en hoe je het instelt.

Met een focusmodus aan, voorkom je dat je verleid raakt om even Instagram of Whatsapp te openen terwijl je aan het werk bent of aan de studie zit. Andersom kun je er werkzaken - je collega die iets stuurt, de werkagenda die je aan een deadline herinnert - uit je privéleven mee weren, zodat je je volledig op je gezin of vrienden kan concentreren.
We leggen je graag uit hoe je een focusmodus instelt en wat zo’n modus precies regelt. Het werkt net even anders op iPhones dan op Android-telefoons.

 

‘Focus’ op je iPhone

De focusmodus in iOS heet Focus en kan een boel voor je regelen. Niet alleen kun je meldingen van bepaalde apps (zoals Whatsapp of Slack) of belletjes van mensen (zoals je collega’s) blokkeren, je kunt zelfs aparte startschermen met al je werk-apps en -widgets erop verzameld alleen in zo’n focusmodus tevoorschijn laten komen, en desgewenst weer laten verdwijnen als je de modus verlaat. Zo houd je je werk en privé-apps goed van elkaar gescheiden.

Aardig is ook dat je notificatiebadges kunt wegtoveren (die ronde rondjes met een cijfer erin die je aandacht zo trekken) en dat je iPhone onderscheid kan maken tussen gewone meldingen van apps en tijdgevoelige meldingen zoals die van een maaltijdbezorger.

Op iPhones kun je op bepaalde tijden óf locaties je focusmodus automatisch aan- of uitzetten. Dat betekent dat bij aankomst op kantoor of bij vertrek alles op de achtergrond al voor je wordt geregeld. (Handmatig aan- en uitzetten kan trouwens ook gemakkelijk in het bedieningspaneel.)

In dit artikel lees je hoe je de 'Focus Mode' op iPhone instelt.

 

‘Focusmodus’ op Android

Androids ‘Focusmodus’ is wat minder uitgebreid dan die op iPhones maar toch erg effectief. Je maakt eenvoudigweg een keuze welke apps je (niet meer) wilt kunnen gebruiken.
Van de door jou geblokkeerde apps worden meldingen uitgeschakeld en de icoontjes grijs gekleurd, je kunt ze dan niet meer openen totdat je de focusmodus verlaat.

Je kunt de focusmodus op bepaalde tijden automatisch aan en uit laten zetten (Samsung-telefoons zijn helaas uitgezonderd van deze functionaliteit), of dat handmatig regelen. Op iedere Android-telefoon kun je een focusmodus-knop toevoegen aan je ‘snelle instellingen’.

Een focusmodus in Android instellen doe je via Instellingen > Digitaal Welzijn. Met een ‘Android Werkprofiel’ kun je trouwens veel meer regelen om werk en privé gescheiden te houden, maar die kan alleen je werkgever voor je instellen via Android Enterprise. (Voor wie een beetje puzzelen en het gebruik van een derde app niet erg vindt, is er ook een omweg om zo’n werkprofiel toch zelf in te stellen.)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief